Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 25
14 juni t/m 20 juni 2004

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant, 14 juni 2004. Diefstal vaas en tuinkabouter plaagt beheerder kerkhof Jubbega
De beheerder van de drie Hervormde begraafplaatsen in Jubbega-Hoornsterzwaag wordt geplaagd door diefstal. Dit jaar al hebben zich drie nabestaanden gemeld die spullen missen van het graf van hun geliefde. Rennie van der Ploeg vreest dat er in werkelijkheid meer weg is. „Je kinne net eltsenien mei in boske blommen freegje of se dat wol betelle ha."................Van der Ploeg heeft buurtbewoners gevraagd uit te kijken naar verdacht bezoek. Verder kan hij weinig. „Ik kin it hjir net op slot dwaan." Enkele jaren geleden werd de begraafplaats ook al geplaagd door diefstal. Toen bleek het om een demente vrouw te gaan die zich inbeeldde dat zij bloemiste was.

Verschillende kranten, 16 juni 2004. Kabinet: automatische donatie van organen
ANP: Het kabinet wil laten onderzoeken of een geen-bezwaarsysteem voor orgaandonatie haalbaar is. Het systeem zou het huidige, dat te weinig donoren oplevert, moeten vervangen. Het kabinet bespreekt de zaak vrijdag. Het geen-bezwaarsysteem houdt in dat mensen die na enkele oproepen niets van zich laten horen automatisch worden ingeschreven als donor. Nu is nog een actieve aanmelding vereist. Dit levert ongeveer tweehonderd organen per jaar op. Ongeveer veertienhonderd mensen staan op de wachtlijst voor een vervangend orgaan.
De automatische inschrijving is niet onomstreden. Het CDA in de Tweede Kamer heeft eerder al laten weten er niets voor te voelen. Die partij ziet meer heil in voorlichting. Zo zou iedereen die een paspoort of rijbewijs afhaalt een formulier moeten krijgen met de vraag of men een orgaan wil afstaan...........

eikenhouten urnenwand Sneek Leeuwarder Courant, 16 juni 2004. Eikenhouten urnenwand
De aanleg van een nieuwe urnenwand vormt een van de laatste onderdelen van de renovatie van de algemene begraafplaats van Sneek. Het zogeheten colombarium bestaat uit twee eikenhouten stukken van 52 meter lengte en biedt plaats aan 256 asbussen. In iedere nis is ruimte voor twee urnen. Rudie Dijkstra van leverancier Mallinckrodt uit Bakhuizen zorgt voor de afwerking. Ook wordt ruimte gereserveerd voor het aanbrengen van naamplaatjes van overledenen van wie de as elders is uitgestrooid, maar die wel een vaste herinneringsplek krijgen. Voor nabestaanden komen er zitbanken bij het colombarium.

Leeuwarder Courant, 17 juni 2004. Erfeniskwestie Bant escaleert bij crematie vader
Vlak voordat hun vader werd gecremeerd barstte de bom. Een zestigjarige boer uit Bant was het geruzie met zijn broer zat en gaf hem een klap tegen het hoofd. Aanleiding voor de mishandeling was een familietwist over de nalatenschap van hun ouders. Gistermiddag stond hij voor de politierechter in Leeuwarden. De ruzie ontstond begin vorig jaar na het overlijden van de moeder van de twee mannen. De broer van de agrariër was het niet eens met de verdeling van de erfenis. Hij verweet dat vooral zijn vader en wilde die onder curatele laten stellen. De Bantenaar koos partij voor zijn vader. Die overleed korte tijd later..... Rechter Els van Brink legde de man een voorwaardelijke boete van €100 op. „Ik geef u geen
echte boete, want de impact van de hele situatie heeft al voor genoeg narigheid gezorgd. Maar hoe je het ook wendt of keert, die klap is fout geweest." De boer moet wel zijn broer een vergoeding van €50 betalen. Van Brink wenste hem veel wijsheid toe. „En als uw broer hier was geweest, zou ik hem hetzelfde toewensen."

Wim Segers doodskist ArcumVolkskrant, 19 juni 2004. Traditionele lijkkisten zijn vaak pompeus. Nu is er ook een frisse, strakke grafkist.
De dood is al droevig genoeg, dus de lijkkist hoeft het overlijden niet nóg triester te maken. Vanuit dat idee tekende de Belgische ontwerper Wim Segers begin jaren negentig 'een nieuwe generatie uitvaartkisten'. De markt was daar niet klaar voor. Geen enkele fabriek die zich waagde aan de nieuwe lijn.
Tot de ontwerper in 2003 zijn eigen bedrijf oprichtte en een producent interesse toonde voor de doodskisten. In België zijn ze al een paar maanden verkrijgbaar; in Nederland sinds kort. De kisten zijn kaal en kleurig, net als de urnen die Segers ontwierp in de stijl van de grafkisten. Geen enkele kist heeft ornamenten, grepen of andere opvallende versieringen. Ook is bij de productie geen gebruik gemaakt van koper of goud. Daar koos Segers, die ook tuinmeubels ontwerpt, bewust voor. De klassieke kist is naar zijn smaak te bombastisch. 'De hele sfeer daar omheen is griezelig, je kunt het bijna horror noemen.' Hij wilde meer poëzie en symboliek zien in de doodskist en kwam uiteindelijk uit op drie basismodellen waaronder de Arcum, een kist die de 'tunnel van oneindige rust' en 'troosteloze mist' moet uitstralen. De Varum is volgens de folder van de kisten 'getekend door het leven'. Terwijl de Forum staat voor het 'einde van een levensverhaal'. Segers is niet de eerste die meer uit de doodskist wil halen. Nabestaanden kunnen zelf het meubel ontwerpen en die door een fabrikant laten maken. Nadeel is dat de levertijd vrij lang is............

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage