PERSBERICHT

===================================================================


Rondleiding op het Oude Kerkhof te Roermond

Zondag 9 november a.s organiseert de Stichting Oude Kerkhof de laatste rondleiding van dit jaar op deze monumentale begraafplaats gelegen aan de Weg langs het Kerkhof in Roermond. De wandeling wordt ingeleid door een korte diavertoning met toelichting in Café Aad Remunj aan de Herkenbosscherweg, schuin tegenover de begraafplaats. Start is om 14.00 uur in deze horeca-gelegenheid. Deelname is geheel gratis.

Ook in 2004 worden er door de Stichting Oude Kerkhof rondleidingen georganiseerd. Net als dit jaar wordt er om 14.00 vanuit Café Aad Remunj aan de Herkenbosscherweg gestart en wel op:

. zondag 4 april

. zondag 6 juni

. zaterdag 11 september ter gelegenheid van Open Monumentendag 2004 en

. zondag 7 november.

De rondleiding zelf duurt ongeveer anderhalf uur en wordt verzorgd door deskundige bestuursleden van de Stichting Oude Kerkhof. Exclusief voor deze rondleidingen zal het interieur van een aantal grafkelders en –kapellen te zien zijn. De betreffende families hebben de Stichting gemachtigd deze voor het publiek open te stellen.

Al jarenlang zet de Stichting zich in voor de rehabilitatie van dit Rijksmonument. Onder haar supervisie werden reeds meerdere totaal verwaarloosde familiegraven in oude luister hersteld, met respect voor de grote historische waarden.

Ook de uitgifte van nieuwe grafplaatsen wordt door haar steeds weer bepleit bij de Gemeente Roermond, eigenaar en beheerder van deze begraafplaats. Met andere woorden: de Stichting wil de begraafplaats, onder bepaalde condities, weer zo spoedig mogelijk in gebruik nemen. Ook het bijplaatsen van asbussen (urnen) in bestaande zandgraven kan de levendigheid op de begraafplaats weer herstellen.

Overigens is ook de Rijksdienst voor de Monumentenzorg van mening dat een monumentale begraafplaats gewoon gebruikt moet worden. De Stichting staat in rechtstreeks contact met de Rijksdienst en laat zich graag adviseren, ook daar waar “gecontroleerd verval” mag plaatsvinden. Immers men kan alleen al uit financieel oogpunt niet alles behouden. Ook zou men de ziel uit deze begraafplaats halen als ieder grafmonument door restauratie er uit zou zien alsof het pas gisteren geplaatst was.

Ook bepleit de Stichting bij de gemeente tot het opstellen van een adequaat groenplan. Deze oase van rust is in feite een ecologische entiteit in het stadsgebied en behoort tot het zogenaamde structurele groen gerekend te worden.

Over al dit soort zaken, de uitgifte van nieuwe grafplaatsen, het opstellen van een adequaat groenplan om de aanwezige bomen en struiken te beheren en een dito onderhoudsplan om het structurele onderhoud van de begraafplaats op een adequaat niveau te houden heeft de Stichting regelmatig overleg met Wethouder G. IJff die alle gemeentelijke begraafplaatsen van de stad in zijn portefeuille heeft.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informatie:

Stichting Oude Kerkhof

Guus Rüsing 0475 – 328450 of 06 - 29578878

Kees van der Zwaan 0475 – 330529

Secr.: Abdis Susannastraat 15

6041 VK Roermond