Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 49
1 december 2003 t/m 6 december 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

het uitvaartwezen dec.2003 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 10, december 2003.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Wet en Recht, Vereniging-nieuws van de NUVU, Agenda en een aantal artikelen waaronder:

Interview Pieter Sluis
Mieke van Leeuwen: Hij is huisarts in ruste, de oprichter van de Nederlandse Hospice Beweging en schrijver van het boek Liever gewoon dood, een aanloop naar de hospice-beweging.In een boeiend interview licht Pieter Sluis zijn motivaties toe om te komen tot een 'Bijna Thuis Huis', de reacties daarop en zijn persoonlijke verhouding tot de dood.
Tastbare herinneringen
Yvette Polman: Voor deze productspecial staan gedenksieraden en -objecten in de schijnwerpers. Het groeiend aantal producenten en kunstenaars dat zich op dit vlak begeeft, bewijst dat er een groeiende vraag is naar deze vorm van 'tastbare herinneringen'. Een weliswaar niet uiputtende, maar wel interessante lijst van diverse aanbieders en producten laat zien wat er zoal te koop is.
Erfenis onzer voorouders: Rituelen
H.L.Kok : Ondanks de herhaalde vraag naar nieuwe rituelen rond de dood verdwijnen er steeds meer oude gebruiken. Het is een tegenstrijdigheid waaraan onwetendheid ten grondslag ligt. Een erfenis van eeuwen wordt zo ondoordacht teniet gedaan.

Leeftijd Alg. Belang november 2003  Leeftijd (ledenblad Algemeen belang), een eigentijds magazine over leven en dood, november 2003.
In dit magazine een aantal artikelen waaronder:

Uitvaartverzorging vóór alles mensenwerk
Uitvaartverzorging in Nederland is een professionele bedrijfstak waarin tal van ondernemingen aktief zijn. De activiteiten kunt u voor het overgrote deel zien als dienstverlening, dus mensenwerk. En er zijn veel mensen bij een uitvaart betrokken, allicht veel meer dan u mogelijk zou denken.
Veel uitvaartkosten afhankelijk van persoonlijke wensen
Uitvaartkosten verschillen per plaats en per regio, en het staat elke uitvaartverzorger vrij om te werken met eigen tarieven. Daarbij zullen uitvaartverzorgers altijd rekening houden met de nodige variabelen, zoals:- grafrechten en crematietarieven; - personeelskosten en persoonlijke wensen.

Leeuwarder Courant, 2 december 2003. Stel uit Rotsterhaule mag graf in achtertuin
Fedde Dijkstra en zijn vriend Boudewijn van der Veen uit Rotsterhaule mogen na hun overlijden in hun achtertuin aan de Kampweg worden begraven, De raadscommissie bestuur en financiën van Skarsterlan ging gisteravond akkoord met hun verzoek. Vorige maand konden burgemeester en wethouders ook al geen reden tot weigeren aandragen. Het college en de raad willen nu wel snel regels waaraan aanvragen getoetst kunnen worden. Deze regels ontbreken momenteel nog in vrijwel geheel Nederland.......

Diverse kranten, 2 december 2003. Romein van stand in opgegraven grafkist
ANP Bij het schoonmaken van een unieke sarcofaag in het Thermenmuseum in Heerlen zijn gisteren enkele geëmailleerde voorwerpen en een kraaltje gevonden. De achttienhonderd jaar oude Romeinse sarcofaag is onlangs in het Zuid-Limburgse Bocholtz opgegraven.
De onderzoekers van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek verwachten op de bodem van de historische grafkist nog meer voorwerpen aan te treffen. De vondsten van gisteren duiden erop dat het niet om een gewone Romein gaat, maar om iemand van stand'. Het 'uitlepelen' van de sarcofaag trekt veel belangstellenden.


Kerkhof LangezwaagLeeuwarder Courant, 3 december 2003. Grafstenen in Langezwaag staan bijna op straat. foto LC: Jan de Vries

Diverse kranten, 3 december 2003. Kamer wil donorschap organen in paspoort.
ANP Iedere Nederlander moet in paspoort of rijbewijs kunnen aangeven of hij na overlijden zijn organen al dan niet wil afstaan. Dat wil een kamer-meerderheid van PvdA, WD, D66 en LPF. Het idee om het legitimatiebewijs te gebruiken als donorcodicil komt van D66. De coalitiepartij wil zo ook voorkomen dat levende, gezonde donoren onder druk worden gezet om bijvoorbeeld een nier af te staan. Begin volgend jaar formuleert het kabinet een standpunt over donorregistratie. De huidige Wet op de Orgaandonatie is vijf jaar oud. Mogelijk wordt besloten over te gaan op het meer dwingende systeem van donorregistratie, zoals België kent. Daar is iedereen automatisch donor tenzij bezwaar wordt aangetekend, met het gevolg dat de wachtlijsten er fors korter zijn dan in Nederland.

De Volkskrant, 4 december 2003. Het logo begraven
Gert Jonkers: Dat ze verdwenen logo's afbeelden op grafstenen is een beetje flauw, maar in 'Logo R.I.P.' doen The Stone Twins op vaak hilarische wijze uit de doeken wat de redenen waren voor de restyling van beeldmerken.
Dat Declan en Garech Stone (eeneiige tweeling uil Ierland, grafisch ontwerpers te Amsterdam) de dode logo's in hun boekje op grafstenen afbeelden is een wat flauwe gimmick. De toelichtingen zijn de sterke troef van hel boek: goed geïnformeerd en vaak hilarisch. De tweeling heeft oude archieven omgespit om de soms onbegrijpelijke motivatie achter de restyling van een logo te verklaren.
The Stone Twins, Logo R l P - A Commemoration of Dead Logotypes Uitgeverij BIS ISBN 90 6369 06 30, € 19 www.logorip.com

Diverse kranten, 6 december 2003. Hulp aan huisartsen bij euthanasie stopt
GPD Huisartsen kunnen vanaf 1januari geen beroep meer doen op een netwerk van deskundige collega's bij het plegen van euthanasie. De artsenorganisatie KNMG stopt vanaf die datum met het project Steun en Consultatie bij Euthanasie in Nederland (SCEN). Aanleiding daartoe zijn de bezuinigingen van staatssecretaris Clémence Ross van volksgezondheid.....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage