Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 42
13 oktober 2003 t/m 19 oktober 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

voorpagina NVVE, nr 4Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 4, 2003
Vaste rubrieken: Kort, vrijwilligers gezocht, relevante kwesties, brieven, boeken, commentaar, NVVE nieuws en diensten van de vereniging.

In het blad verder een aantal artikelen waaronder:
Stand van zaken rond de laatstewilpil
Steeds meer leden van de NVVE willen weten hoe het ervoor staat met de laatstewilpil Zeker is dat zij er klaar voor zijn. Maar hoe staat het met de rest van de maatschappij? Hoe wordt daar over deze 'pil' gedacht en is het wel een onderwerp van discussie?
Als uw behandelverbod wordt genegeerd
In situaties dat u uw wil niet meer kenbaar kunt maken, gelden uw wensen zoals u die heeft neergelegd in het behandelverbod. Artsen zijn verplicht deze na te leven. Helaas gebeurt dat niet altijd. De NVVE heeft bij vier advocatenkantoren in Nederland een conceptdagvaarding klaar liggen, zodat er meteen tot actie kan worden overgegaan.

Leeuwarder Courant, 13 oktober 2003. Zorg thuis door sterfhuis Hurdegaryp
De hospice-unit bij zorgcentrum Bennemastate in Hurdegaryp wil de zorg aan stervenden uitbreiden met meer hulpverlening aan huis. Voorwaarde om daar volgend jaar mee te beginnen is nog dat er voldoende geld beschik-baar komt om meer coördinatoren aan te stellen.
De vorig jaar geopende unit, waar drie ernstig zieke gasten tegelijk korte of langere tijd kunnen verblijven, blijft beschikbaar als laatste oplossing voor wie echt niet thuis kan sterven, aldus locatiemanager Hessel Hansma van Bennemastate. Hansma zegt ook te willen voorkomen dat Hurdegaryp een 'concurrent' wordt van het nog te openen hospice in Leeuwarden.

Diverse kranten, 13 oktober 2003. Joods monument en grafstenen beklad
ANP, DPA - Vermoedelijk neonazi's hebben in het weekeinde antisemitische leuzen en tekens aangebracht op een gedenkplaats van het voormalige concentratiekamp voor vrouwen Ravensbrück, niet ver van Berlijn. Rechtsextremisten waren ook actief op een joodse begraafplaats in Gudensberg, nabij Kassel. Daar werden 42 grafstenen besmeurd met teksten als 'Sieg Heil' en 'Heil Hitler', meldde de Duitse politie gisteren.

Diverse kranten, 17 oktober 2003. Moeder van laatste tsaar herbegraven
GPD- Tsarina Maria Feodorovna wordt herbegraven in het Russische Sint Petersburg. De Deense koningin Margarethe heeft daarvoor gisteren toe-stemming gegeven. Wanneer de stoffelijke resten van de tsarina, moeder van de in 1917 vermoorde laatste Russische tsaar Nicolaas II, naar Rusland worden gebracht, is nog niet vastgesteld.

Leeuwarder Courant, 17 oktober 2003. Oogbol verwijderen voor transplantatie hoornvlies
Aukje Mulder - Als iemand in het donorregister of via een donorcodicil heeft aangegeven weefsel te willen afstaan en er is toestemming verkregen van de nabestaanden, dan komen medewerkers van Bio Implant Service (BIS) in actie. BIS geeft de voorkeur aan medewerkers in de ziekenhuizen zelf, zodat de procedure sneller kan verlopen.
Als een overledene binnen drie uur na overlijden wordt gekoeld, dan is er volgens Visser 24 uur de tijd om de enucleatie uit te voeren. De ogen gaan naar het Oogheelkundig Instituut in Amsterdam voor screening. Van alle aangeboden ogen valt 55 procent af door bijvoorbeeld een infectie, beschadiging of onvoldoende kwaliteit van het hoornvlies. De geschikte losgeprepareerde hoornvliezen zijn 28 dagen te bewaren in afwachting van transplantatie.
Als een oog is weggenomen zorgt een aangebrachte oogprothese voor opvulling van de oogkas. Het ooglid wordt daarna gesloten zodat er nadien niets van de ingreep te zien is. Hoewel de wens van de overledene voorop staat, is het belangrijk dat nabestaanden instemmen met de ingreep.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage