Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 41
6 oktober 2003 t/m 12 oktober 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant, 10 oktober 2003. 'Bij levenseinde eerder morfine als pijnbestrijder'
Wiebe van der Hout - Bij de zorg aan stervenden, sterk in ontwikkeling in hospices voor wie niet thuis kan overlijden, loopt Nederland achter, „Er staat ons nog heel wat te doen", verzuchtte hoogleraar pijnbestrijding Wouter Zuurmond gisteravond in Hurdegaryp.
Bij de zorg in de laatste levensfase is te veel angst voor het in een vroeg stadium gebruiken van opiaten als morfine voor de pijnbestrijding. De acute pijn in die fase is vaak beter met dit zware middel te behandelen dan de chronische pijn in de fase vlak voor het sterven.

De palliatieve zorg, die in de eerste plaats pijnbestrijding behelst, is als tak van wetenschap lang weggehoond. Promotieonderzoek uit 1989 leverde op dat 30 tot 60 procent van de kankerpatiënten niet adequaat werd behandeld voor pijnklachten. Tien jaar later leverde eenzelfde peiling hetzelfde resultaat op. Geen enkele vooruitgang dus.„Wij moeten een wet op de verzorging tot het laatst hebben in plaats van een euthanasiewet", vindt Zuurmond.

Diverse kranten, 10 oktober 2003. Sectie op slachtoffers volgens strikt protocol.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk heeft in opdracht van Justitie de lichamen onderzocht van de vijf slachtoffers van het ongeluk in de Amercentrale in Geertruidenberg. Omdat dit gebeurt als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek was daarvoor geen toestemming van de familie nodig. De patholoog werkt volgens een strikt protocol en doet dat zo snel mogelijk om rouwrituelen niet te verstoren. Om een waardige begrafenis van een van de Turkse slachtoffers uit de Amercentrale mogelijk te maken, heeft minister Piet Hein Donner van justitie zich vorige week donderdag persoonlijk bemoeid met de sectie. Een begrafenis van een incompleet lichaam is volgens de islam onwaardig.
Het college van procureurs-generaal zorgde er voor dat het Nederlands Forensisch Instituut een patholoog optrommelde die versneld het onderzoek op de achtergehouden hersens uitvoerde, zodat die konden worden meebegraven.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage