Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 39
22 september 2003 t/m 28 september 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
vakblad Uitvaart nr 8 september 2003  Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen in België en Nederland, nr.8. september 2003. Thema: Rituelen
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws: Rhijnhof opent 'sterretjesveld'; 1000-1400 hittedoden in Nederland. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Uitvaartbloemist opent tweede winkel, Column Een vak apart De ritueelbegeleider door Trudy van Dijk. Column cursief: Beroemde doden door H. Kok. Column Recht: Begraven of gedogen door Mr. Frank Mutter. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Multiculturele uitvaartverzorging.
Dick Duynhoven: Bij het begraven of cremeren gebruiken allochtonen het liefst de eigen rituelen. Komt de Nederlandse uitvaartbranche voldoende aan die wensen tegemoet? Zes korte interviews over de multiculturele uitvaartverzorging.
Op avontuur met Het Moment
Erna Heijligers: Tien jaar duurde het voor het ei kon worden uitgebroed. Maar toen Het Moment daar was, was de vreugde groot. Inmiddels is de eerste lichting ritueelbegeleiders de wereld ingezet. Dit najaar gaat de opleiding voor de tweede keer van start.
Het mooiste ritueel.
Alle echte of zogenaamde vernieuwingen ten spijt verlopen de meeste uitvaarten nog op een tamelijk traditionele wijze. Daarbij horen een aantal vaste handelingen, vaste rituelen, die een waardevolle betekenis hebben. Wij vroegen aan mensen uit het vak welke handeling voor hen de meeste betekenis heeft. Eén ritueel wordt veel genoemd.

Leeuwarder Courant, 25 september 2003. Grafdanser was gewoon wat aan het ouwehoeren
Hij danste op het graf van een andere en vernielde ruiten van de hervormde kerk van Ferwert. Verschillende getuigen hadden gezien dat de man op een graf stond te dansen. De verdachte zelf ontkende dit. Ook beweerde hij dat hij de grafsteen niet moedwillig had vernield.

Verschillende kranten, 26 september 2003. Moeder vast voor hulp zoon bij euthanasie
ANP De politie in het Noord-Franse Berck-sur-Mer heeft een vrouw gearresteerd omdat zij haar geheel verlamde 22-jarige zoon Vincent heeft geholpen bij een poging tot euthanasie. Hij raakte in coma en overleed vanmorgen. Vincent was door een verkeersongeluk in september 2000 volledig verlamd. Sindsdien lag hij in het ziekenhuis aan een infuus. Hij kon niet meer spreken en was vrijwel blind. Hij vroeg zijn moeder toestemming te geven hem het leven te ontnemen. „Zij heeft mij het leven gegeven, laat haar mij nu het cadeau van de dood geven. Zelf kan ik het niet", schreef Vincent. Chiracs antwoord was afwijzend, omdat euthanasie in Frankrijk is verboden.
De afgelopen weken hakten moeder en zoon de knoop door.

Leeuwarder Courant, 27 september 2003. Heler winkelt chic van spaarpot voor uitvaart
Terwijl twee zussen in Sneek de uitvaart van hun overleden vader niet konden betalen, winkelde een dertigjarige vrouw afgelopen voorjaar op hun kosten in de chique Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Het bank-pasje was afkomstig van diefstal. Ruim €4600, reeds gereserveerd voor de uitvaart, bleek te zijn opgenomen in Amsterdam. Ze moesten zich in de schulden steken om de crematieplechtigheid, die noodgedwongen uiterst sober is gehouden, te bekostigen. De urn van hun vader staat nog steeds in het crematorium in Goutum. De familie heeft geen geld om de stoffelijke resten van de overledene bij te zetten in het graf van zijn vrouw en voor het graveren van de grafsteen. Het betaalpasje is afgelopen
voorjaar uit het huis van de toen ernstig zieke Sneker gestolen. De eigenaar had zijn pincode er op geschreven.


Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage