Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 36
1 september 2003 t/m 7 september 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage


Verschillende kranten, 2 september 2003. Euthanasie vaak verzwegen in België
(ANP) De nieuwe euthanasiewet in België werkt nog niet geheel naar wens. Een jaar na invoering zijn slechts 170 gevallen aangemeld. Dat is een marginaal deel van het werkelijke aantal euthanasiegevallen, meldt voorzitter Wim Distelmans van een interne Belgische evaluatiecommissie in het vakblad Artsenkrant. Een praktisch probleem blijkt het vinden van een tweede arts die nodig is om de hulp bij zelfdoding volgens de wet uit te voeren. Ook de tekst van het registratieformulier blijkt voor sommigen te lastig.

Verschillende kranten, 5 september 2003. Graf Louis Bouwmeester in oude luister hersteld
(ANP) Het Theater Instituut Nederland heeft het voor elkaar: het graf van acteur Louis Bouwmeester senior (1842-1925) is in oude luister hersteld. Het graf van de beroemde acteur, op begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen, verkeerde in deplorabele toestand. Het instituut becijferde dat een nieuwe steen en een restauratie €3500 zouden kosten. Het stelde zelf €1000 ter beschikking en zamelde verder geld in op de avond van de uitreiking van de naar Bouwmeester vernoemde toneelprijs Louis d'Or. Een klein financieel gat moest toen nog worden gedicht; dat is inmiddels gebeurd. Vandaag, de geboortedag van Louis Bouwmeester, is de nieuwe steen verrezen. Het is een exacte kopie van de oorspronkelijke steen.

De Volkskrant, 7 september 2003. Onenigheid over pijnsignalen.
Marieke Aarden: Het ziekenhuis heeft niet goed op de pijnsignalen van
haar overleden partner gereageerd, vindt een vrouw. Er was moeizame communicatie, vinden de artsen. De kankerpatiënt was onder behandeling van het pijnteam van het plaatselijk academisch ziekenhuis. Via een pomp, aangesloten op een infuus, kreeg hij verdovende middelen als morfine. Een week later - de patiënt was weer thuis - zette de partner van de man de pomp af zonder overleg met het pijnteam. De pijn verdween direct.
De man stapte over op fentanylpleisters. Toen bleek dat ook die pijnbestrijding niet meer voldoende was.
In overleg met de man, zijn partner en een andere arts-anesthesioloog, werd afgesproken de pijn te bestrijden met opiaten die in het ruggemerg werden ingebracht. Deze methode werkt sterker en directer.
Een dag later werden alle fentanylpleisters in één keer verwijderd en werden de afgesproken opiaten toegediend. De volgende dag was hij overleden in afwezigheid van zijn partner. De vrouw - zij klaagt de twee betrokken anesthesiologen van het pijnteam aan - verwijt dat de pleisters in één keer zijn weggehaald, terwijl haar eerder was gezegd dat dit geleidelijk moest gebeuren om ontwennings-verschijnselen te voorkomen.Haar partner bleek in een terminale fase, maar zelf hadden ze niet het idee dat de dood zo nabij was. Er was een moeizame communicatie, zeggen de artsen. De man had moeite met zijn ziekte, daardoor was het ook moeilijk bespreekbaar dat hij in een terminale fase verkeerde. Het tuchtcollege vindt het opvallend dat de arts op de dag van de behandeling om 18.00 uur constateerde dat de man er rustig bij lag en er geen sprake was van zweten en pupilverwijding, maar dat de man zelf een pijnscore van 9 aangeeft. Gezien deze discrepantie werd de dosis langzaam opgevoerd en verder werden paracetamol en phenergan voorgeschreven. Volgens de behandelend arts verminderden de pijnklachten. Opgetekend werd 'pijn gaat wel'. Het tuchtcollege wijst de klacht tegen de beide artsen af.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage