Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 31
28 juli 2003 t/m 3 augustus 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant, 28 juli 2003. Vandalen vernielen graven Oosterwolde.
Grafschenners hebben vrijdagnacht veertien graven op de algemene begraafplaats in Oosterwolde beschadigd. Op de begraafplaats zijn nooit eerder zerken vernield. Wel werden er geregeld bloemen gestolen.
Een steenhouwer komt vandaag of morgen de schade opnemen. Stoker schat die op ongeveer € 6000. Als de verzekering die niet vergoedt, dan is de stichting bereid om de schade te betalen.

Regionale kranten, 28 juli 2003. RK Kerk verzekert schade aan grafstenen.
GPD-De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland heeft bij verzekerings-maatschappij Donatus collectief een aantal risico's op schade aan grafmonumenten gedekt. De bisschoppen hebben tegelijkertijd een nieuw 'modelreglement' voor het beheer van katholieke begraafplaatsen uitgebracht. De ongeveer negenhonderd katholieke begraafplaatsen in ons land moeten nu hun reglement aanpassen. De rk-kerkprovincie beveelt in haar model wel aan om de nabestaanden zelf verantwoordelijk te laten voor een goed onderhoud van de graven. De kerk houdt er rekening mee dat de grafrechten omhoog gaan doordat de parochies voor reparaties opdraaien.

Volkskrant, 29 juli 2003. Zelf je graf uitzoeken onder statige kastanje.
Peter van der Berg: Een natuurbegraafplaats is in Nederland vrijwel onbekend, een nieuw fenomeen. Twintig jaar werkte Kluijtmans bij een houthandel, waardoor hij bijna als vanzelf makelaar in bosgrond werd. Hij kocht het perceel nabij St. Odiliënberg enkele jaren geleden, zonder te weten dat er een bestemming als begraafplaats op rustte. De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) suggereerde hem vervolgens zelf een dodenakker te beginnen. De open dag van
Natuurbegraafplaats Bergerbos, St. Odilienberg in het voorjaar was een groot succes.

Volkskrant, 31 juli 200. Duizend dagen rouw.
Bob Witman: De dood van haar geliefde veranderde haar leven en was ook het keerpunt in het bestaan van Dogtroep waar ze beiden werkten. In de roman 'De kus van de weduwe' beschrijft Threes Anna, alias Threes Schreurs, de totale wanhoop die haar overviel. 'Ik dacht, jezusmina, ben ik die vrouw geweest? Ongelooflijk.
Threes Anna: De kus van de weduwe. Uitgeverij Vassalucci, € 14,95

Volkskrant, 1 augustus 2003. Irritant dat men ons afrekent op prijs.
Lidy Nicolasen: Notariaat wil marktwerking niet terugdraaien
Marktwerking, daar draaide het om in de jaren negentig. Maar net zoals bij de spoorwegen of de taxi's, liep het uit op een fiasco. De tarieven zullen blijven stijgen en het aantal notariskantoren zal blijven krimpen. Desondanks gingen de tarieven tot vier keer toe fors omlaag. De laatste keer zelfs met 13 procent. Men is druk in de weer met de oprichting van een interne toetsingscommissie, die moet voorkomen dat de notaris sjoemelt met de kwaliteit om goedkoper te kunnen werken. Het hoort bij de eisen die de KNB stelt, naast toegankelijkheid en het naleven van regels. Notarissen hebben een ministerieplicht, hetgeen betekent dat ze alle diensten moeten leveren.
Het is de achilleshiel van de nieuwe wet. Specialisatie is aantrekkelijk. Er zijn kantoren die zich richten op internationale transacties. Wie er aanklopt voor een testament zal niet warm worden onthaald, plicht of niet. Nu zijn 450 van de 850 kantoren van solitaire notarissen. Hun aantal loopt terug. Jongeren zoeken samenwerking.

Leeuwarder Courant, 1 augustus 2003. Omstreden atelier in Koudum naar herberg.
- Atelier Het Ooste in de gelijknamige straat aan de rand van Koudum verhuist naar het centrum van het dorp. Bovenkerk wil al haar activiteiten in het nieuwe onderkomen voortzetten en er ook gaan wonen.

VPRO Gids, 1 augustus 2003. Column Alex Mol.
Nadat ik de marmergroeven achter Carrara had gezien, van een afstandje zo wit als gletsjers, maakte ik in Lucca m'n 10-jaarlijkse bedevaart naar het grafmonument van Ilaria del Carretto. Het marmeren meisje uit 1408 van Jacopo della Quercia. Ze lag er prachtig bij, wegens een verbouwing van de kathedraal nu in de sacristie, beter belicht. En, zag ik meteen, schoongemaakt. Mooi. Marmer moet helderwit zijn, doorschijnend, vederlicht. Pas was er in Florence nog kwestie over het - bloedlink, de steen is pap-zacht en poreus - nat schoonmaken van de David van Michelangelo.

Volkskrant, 2 augustus 2003. Als de bodem van het leven bereikt is.
Een Nederlandse vrouw ging naar Zwitserland om te sterven. Dat bleek minder eenvoudig dan gedacht. 'Iemand dwingen te leven, dat is toch stijlloos?'

Volkskrant, 2 augustus 2003. Een zachte dood in Zwitserland.
Renske Heddema: Zwitsers mogen zelf beslissen over hun dood. Ook psychisch zieken krijgen soms hulp bij zelfdoding. Maar de liberalisering stokt, nu steeds meer buitenlanders in Zwitserland willen sterven. Het Alpenland wil geen mekka voor sterftoerisme worden.
In geen land is het recht op zelfbeschikking van een doodzieke patiënt zo groot als in Zwitserland. Volgens een recent internationaal onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet, is bij één op de twee overlijdensgevallen in Zwitserland sprake van een of andere vorm van Sterbehilfe, het hoogste percentage van de onderzochte landen. Euthanasie is in Zwitserland legaal.
De tendens naar een steeds verdergaande liberalisering lijkt echter doorkruist te worden door de grote belangstelling van vooral buitenlandse media. In het buitenland zijn inmiddels de eerste krantenkoppen met 'Zürich, het mekka van het sterftoerisme' verschenen. Met de mogelijke schade aan de reputatie van het Alpenland zijn de autoriteiten al helemaal niet blij. Officier van justitie Brunner verwacht dat de wet veranderd zal worden. Hulp bij zelfdoding zal in de toekomst alleen nog mogelijk zijn voor Zwitserse burgers, meent hij.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage