Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 48, 25 november 2002 t/m
1 december 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Doodgewoon op dood.nl – Nieuwsbrief – Editie 6
* De New York Times wijdt artikel aan Vara-film Necrocam.
* Het Nederlandse bedrijf Live Expressions, voormalig onderdeel van   Joop v.d. Ende Theaterproducties, wil ‘belevingsconcepten voor   begrafenissen’ organiseren. "Wij willen vermijden dat acteurs en   actrices zoals Ratelband, binnenkort de begrafenismarkt pakken.   Zoals je weet is in dit land alles mogelijk. Wij willen dit integer   aanpakken.”
* Grafstenen zijn het eigendom van begraafplaatsen, oordeelt de   Hoge Raad
* En natuurlijk: de dood van Boudewijn Büch.
  ‘Ik zou graag in een groot houten boek begraven willen worden of   desnoods een boekenkist. En als het cremeren wordt, dan is een   urn in de vorm van een boekensteun ook goed,’ schreef hij in het   boekje Grafreizen.

Verschillende kranten , 26 november 2002, Zelfdodingsconsulent toch weer voor rechter
(GPD) - Een 60-jarige belastingconsulent uit het Drentse Nieuw-Annerveen wordt toch opnieuw vervolgd voor hulp bij de zelfmoord van een 81-jarige vrouw uit Groningen in april vorig jaar. Het gerechtshof in Leeuwarden vernietigde gisteren een vonnis van de Groningse rechtbank die eerder oordeelde dat het Openbaar Ministerie het recht op vervolging verspeeld had.

Volkskrant, 27 november 2002. Erfrecht verandert.
Ewoud Lietaert Peerboite: Vanaf 1 januari 2003 is nieuw erfrecht van kracht. Wie wil veiligstellen dat dit nieuwe recht niet van toepassing is op zijn nalatenschap, moet voor die datum een testament maken. 'Oude' testamenten blijven geldig, ook als de testamentaire regeling volgens het nieuwe recht niet meer mogelijk is. De hoofdregel van het nieuwe recht is dat de langstlevende echtgenoot alle bezittingen en schulden van de nalatenschap krijgt toebedeeld. Dit wordt ouderlijke boedelverdeling genoemd. De boedel gaat naar de langstlevende ouder, de kinderen moeten wachten totdat beide ouders zijn overleden. Zo heeft de wetgever willen veiligstellen dat de langstlevende echtgenoot bij leven niet met de kinderen hoeft te onderhandelen over bijvoorbeeld het gebruik van de ouderlijke woning. Wie zijn nalatenschap anders wil regelen, moet in de komende weken een testament maken. Dat is bijvoorbeeld het geval als een deel van de nalatenschap aan een ander dan de echtgenoot wordt vermaakt. De langstlevende echtgenoot krijgt dan niet alle bezittingen en schulden. Een bepaald goed wordt bijvoorbeeld aan een van de kinderen nagelaten.
Veelal wordt dit gedaan door ondernemers die hun bedrijf aan een van de kinderen willen nalaten, of door ouders met een gehandicapt kind. In zulke gevallen beslist de erflater dat niet alles naar de langst-levende ouder gaat.
Dat is ook het geval als de erflater zijn erfgenamen de vrije keuze wil geven om af te wijken van het testament. Dit kan met een 'tenzij'-clausule. Het testament is geldig, tenzij de langstlevende echtgenoot en de kinderen iets anders overeenkomen. In de praktijk beslissen die vaak om in afwijking van het testament de ouderlijke woning vast aan de kinderen over te dragen. De langstlevende ouder houdt dan het vruchtgebruik. Zo'n regeling biedt fiscale voordelen. Onder bet nieuwe recht moeten de langstlevende ouder en de kinderen binnen drie maanden zo'n beslissing nemen. Wie zijn erfgenamen meer tijd gunt, moet dit voor l januari bij testament vastleggen.
Wie niet wil dat de langstlevende echtgenoot de hele nalatenschap krijgt, doet er goed aan de komende weken een testament te maken. Alleen zo valt aan de nieuwe wettelijke hoofdregel te ontkomen.

Volkskrant 29 november 2002. Oorlogsgraven online
Prins Bernhard stelde donderdagochtend een site in gebruik van de Oorloggravenstichting (www.oorlogsgravenstichting.nl), die de vijftigduizend aanwijsbare Nederlandse oorlogsgraven onderhoudt

Volkskrant 30 november 2002 Frans stadje raakt dierbare musketier kwijt. Fokke Obbema: De schrijver Alexandre Dumas beleeft de Franse vorm van heiligverklaring: herbegraven worden in het Pantheon Parijs. Dat de emoties in de afgelopen maanden hoog waren opgelopen, bleek deze week op dinsdagochtend. Voor dag en dauw lichtten de autoriteiten, bevreesd voor rellen, de negentiende eeuwse schrijver uit zijn graf. Het tijdstip van half zes s' ochtends was gekozen om de tegenstanders van de panthéonisering van Dumas geen kans te geven om te protesteren. 2500 Mensen ondertekenden petitie tegen de herbegrafenis, oftewel één op de vier inwoners van Villers-Cotterêts. Maar op dinsdagochtend bleek van zulk verzet geen sprake.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage