Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 47, 18 november 2002 t/m
24 november 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart november 2002 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.10. november 2002. Thema: Kosten en baten
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Rouwpost in december, grafbeplantingswedstrijd, Europese televisieserie funeraire cultuur, dubbele doodskist voor echtparen, blote vrouwen als reclameactie. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: vastleggen eigen wensen; uitvaartzanger; glazen urnen en gedenkornamenten. Estafettecolumn: San Michelle door: Herman van der Kloot Meyburg. Column cursief: Zwart en parels: door H. Kok. Column Recht: BTW vrijgesteld of niet of 0%: door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Uitvaart prins Claus
Een bekroning op zijn loopbaan van meer dan dertig jaar zo kijkt Arie Molenaar van uitvaartonderneming Monuta Innemee terug op de uitvaart van prins Claus vanaf het moment van overlijden speelde Innemee een grote rol achter de schermen Arie Molenaar doet een bescheiden boek je open.
De weg van de rouwbrief
Bij de grote postdrukte in december is het streven van TPG Post ieder jaar om 98% van de rouwbrieven binnen 24 uur te bezorgen. Dit jaar zet TPG Post alles op alles om dit streven voor het eerst daadwerkelijk te realiseren.

Leeuwarder Courant, 22 november 2002, Uitvaartverenigingen mijden crematorium
De Drachtster uitvaartverenigingen De Laatste Eer en Helpt Elkander willen het nieuwe crematorium aan de Rydwei in Opeinde mijden. Ze zijn het met eens met de manier waarop het uitvaartcentrum daar tot stand is gekomen. Tot 2019 mogen ze van de gemeente Smallinger-land uitvaarten verzorgen vanuit het centrum Slingehof. De twee plaatselijke uitvaartverenigingen zijn bang dat ze dan alsnog naar de Rydwei moeten, waar Monuta zich straks vestigt. Vijf jaar jaar geleden waren De Laatste Eer en Helpt Elkander samen met Monuta en Yarden in gesprek met de gemeente over vernieuwing van het uit-
vaartcentrum Slingehof. De begraafplaats raakte vol en op aan te kopen grond zou dan tevens een klein crematorium gebouwd kunnen worden. Daar was geen ruimte voor. Smallingerland stelde voor dat de vier uitvaartverenigingen verder zouden gaan aan de Rydwei. Maar dit zou te duur worden. Hun tarieven drastisch verhogen kwam niet aan de orde. Daarom trokken ze zich terug. De twee Drachtster uitvaartverenigingen, met samen 25.000 leden, willen nu het centrum op Slingehof moderniseren. Maar zoals het er nu naar uitziet, moeten ze over zeventien jaar alsnog hun diensten houden bij Monuta in Opeinde. Dat zijn ze niet van plan.

Verschillende kranten, 23 november 2002, Ministerie wacht met regeling
Er zijn pasgeborenen die zo ziek zijn en zo veel pijn lijden dat ouders artsen smeken hun kind te helpen sterven. Artsen willen wel, maar kunnen niet. Van euthanasie kan geen sprake zijn, want een pasgeborene is wilsonbekwaam. Helpen artsen zo'n kind toch, dan dreigt veroordeling wegens moord. Artsen in Groningen dringen aan op een regeling voor deze vergeten groep.
De Groninger artsen hadden met de komst van de nieuwe regering gehoopt snel iets te kunnen regelen voor de levensbeëindiging van pasgeborenen die ernstig lijden. Dat zit er niet in, zeker niet na de val van het kabinet. Bovendien wil het ministerie van volksgezondheid wachten tot volgend jaar de eerste effecten van de in 2001 ingevoerde euthanasie-wet bekend zijn. Volgens een woordvoerder van het ministerie is het steeds de bedoeling geweest om na het aannemen van de wet in een algemene maatregel van bestuur iets te regelen voor deze groep kinderen. Dat is nog niet gebeurd. Het in Groningen ontwikkelde protocol wordt alom als een zeer zorgvuldige procedure beschouwd. Wanneer de artsen op basis van dit protocol zouden besluiten een kind te helpen sterven, dan is de kans groot dat het Openbaar Ministerie de zaak zal seponeren. Alleen, niemand wil daar garanties voor geven

Foto praalgraf Menno van Couhoorn Leeuwarder courant, 21 november 2002, Waken over graf Friese veldheer
Het praalgraf van baron Menno van Coehoorn in de kerk van Wijckel biedt na bijna drie eeuwen een trieste aanblik. Nog voor de driehonderdste sterfdag van de krijgsman uit Britsum (in 2004) hopen een nabestaande uit Nieuwegein en de Menno van Coehoornstichting in Utrecht het graf te herstellen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage