Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 41, 7 oktober 2002 t/m
13 oktober 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Prins Claus Op 6 oktober om 19:00 uur is Prins Claus overleden. Voor een overzicht van alle honderden artikelen die hierover zijn verschenen, zie de internetsites van de dag-, week- en maandbladen.
Een kort overzicht uit de dagbladen gedurende de eerste drie dagen
Een overzicht uit de "roddel" bladen van de afgelopen week.
Voor dinsdag 15 maart: De Rouwstoet: deelnemers, koetsen, route en tijden

Liturgie bij de uitvaartdienst van prins Claus
Voor wat betreft de regels en voorschriften omtrent nationale rouw het volgende:
Nederland kent geen nationale rouw. Na het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis komt de ministerraad bijeen om te besluiten welke maatregelen genomen moeten worden. Dit gaat dan over de regelingen met betrekking tot de uitvaart en tot zaken als het halfstok vlaggen en het neerleggen van de condoleanceregisters. Omdat Nederland geen nationale rouw kent zullen vanuit Den Haag geen plaatselijke festiviteiten worden afgelast. Het is aan de burgemeester van een gemeente om te bezien welke maatregelen passend zijn. Nieuw is deze keer: De instructie van premier Balkenende die het luiden van klokken verbiedt tot de dag van de uitvaartdienst, plaatselijke tradities uitgezonderd.

Gooi en Eemlamder 7 okober 2002, Familie wil grafkelder op eigen landgoed
In vroeger tijden begroeven voorname families hun overleden dierbaren op eigen grond in een familiegraf. Drie jaar geleden is die mogelijkheid in de Wet op de Lijkbezorging feitelijk afgeschaft. Burgemeester en wethouders van Loenen willen de familie Lisman, bewoners van het statige Huis VreedenHoff aan de Rijksstraatweg in Nieuwersluis, echter toch toestaan om op het landgoed een grafkelder voor maximaal acht personen te bouwen. Daarvoor is het nodig dat een stukje grond van vijftien vierkante meter wordt aangewezen als bijzondere begraafplaats. Voordat de gemeente een be sluit neemt, heeft de regionaat Inspecteur van de Volks-gezondheid zich over het verzoek van de familie Lisman uitgesproken. In principe meent de inspecteur dat terughoudend moet worden omgesprongen met de aanleg van een bijzondere begraaf-
plaats op eigen grond. Maar ïn dit geval wil hij wel een uitzondering maken.

Verschillende kranten, 9 oktober 2002, Film koninklijke uitvaarten in Delft
GPD. Naar aanleiding van het overlijden van Prins Claus wordt van 8 tot en met 23 oktober in het gemeentearchief van Delft de hele dag door een film van 24 minuten getoond over de koninklijke uitvaarten in de stad. Tegelijkertijd heett het gemeentearchief een expositie 'Vorstelijke Uitvaarten samengesteld 'in museum Het Prinsenhof.

Verschillende kranten, 9 oktober 2002, Geschorste priester mist uitvaart
(ANP) - Een Amerikaanse priester, die veertig jongens had misbruikt en daarvoor is geschorst, heeft geen kerkelijke uitvaart gekregen. Maurice Grammond overleed vorige week in Portland op de leeftijd van 82 jaar. Hij wilde een uitvaartmis. Zijn 73-jarige zuster kreeg van het aartsbisdom Portland te horen dat ze zelf de begrafenis maar moest regelen. Pastoor Peter Byrne van de Ignatius-parochie weigerde ook elke medewerking uit respect voor de gevoelens van slachtoffers van Grammond.

Volkskrant, 10 oktober 2002, Delftse vuilniswagen wilde niet opzij gaan.
Peter brusse: Het is niet de eerste keer dat hoge prijzen worden betaald voor een raam met uitzicht op de koninklijke uitvaartstoet aan de Markt bij de Nieuwe Kerk in Delft. In 1934 bij de begrafenis (men sprak zelden over bijzetting) van prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina, waren treurenden bereid om honderd gulden neer te tellen.
Het was dan ook een heel bijzondere begrafenis, een witte begratenis. Een mysticus uit het Oosten had de koningin en haar man ervan overtuigd dat de dood een bevrijding was. waarbij stralend wit en geen zwarte rouw paste. De weduwe en haar dochter, de 25-jarige prinses Juliana. Waren ook in het wit gekleed volgauto's lagen vol blije bloemen, militairen droegen gala-uniformen
Soberder was de witte begrafenis van Wilhelmina in 1962, maar ook toen was niets aan het toeval overgelaten Zelfs brugleuningen en hekken langs de grachten waren wit geschilderd Het draaiboek lag - in grote lijnen- al sinds 1919 klaar.
Wilhelmina wenste onder geen beding een herhaling van de pijnlijke situatie bij de begrafenis van haar vader koning Willem III. De wereldpers had er met spot en woede over geschreven, de Europese vorstenhuizen voelden zich gekwetst. De kist met het stoffelijk overschot was zo zwaar dat hij over het marmer uit het paleis Noordeinde naar buiten moest worden gesleept. Het gaf het geluid van 'een smartekreet', schreef een lid van de hofhouding.
Er waren te weinig koetsen en grootvorst Alexander van Rusland weigerde, tot ontsteltenis van het rouwend publiek, met geschreeuw en wilde gebaren, een rijtuig met anderen te delen. Een tribune langs de weg stortte in. waarbij tientallen gewonden vielen. In de verwarring slaagden de koetsiers er niet in een stoet te vormen en reden verloren van Den Haag naar Delft Daar werd de kist, scheef een Brits journalist, als een piano door rauwe verhuizers de kerk in gezeuld.
Willem III zelf had bij de begrafenis van zijn eerste vrouw, koningin Sophie van wie hij gescheiden leefde, verontwaardigd de kerk verlaten, toen hun zoon prins Alexander, zich snikkend op de kist wierp Toen de jonge Alexander zelf enkele jaren later stierf. weigerde de koning afscheid van zijn zoon te komen nemen De begrafenis was zo slecht geregeld dat de stoet kwam te rijden achter een vuilniswagen die niet opzij wenste te gaan Als gevolg van een onverwachte wolkbreuk kwamen de genodigden nat en doorweekt
bij de kerk in Delft. Het orgel mocht van de koning niet spelen. Bij de dood van Willem III zei de dominee, die al begonnen was te spreken voor de genodigden waren gearriveerd: 'Ons koningshuis is uitgestorven maar niet geheel.' Er was een meisje, Wilhelmina
Zij zou het Huis van Oranje redden uit de goot.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage