Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 15, 8 april 2002 t/m
14 april 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten: 9 april 2002, De Britse koningin-moeder is vandaag in Londen onder grote publieke belangstelling begraven.
Tal van hoogwaardigheidsbekleders woonden de plechtigheid bij. Behalve koningin Beatrix was ook de Belgische koning Albert aanwezig, evenals koning Juan Carlos van Spanje, koning Carl Gustafvan Zweden, koningin Margrethe van Denemarken en koning Harald van Noorwegen. Ook de voormalige Bulgaarse koning Simeon II, inmiddels premier van zijn land, woonde de begrafenis bij van de Queen Mum, die eind vorige maand op 101-jarlge leeftijd overleed. Tot vanochtend zes uur was er gelegenheid tot rouwbetoon in Westminster Hall, waar de Queen Mum lag opgebaard. Voor Westminster Abbey, waar de rouwdienst plaatsvond, kampeerden vannacht honderden mensen om zich te verzekeren van de beste plaatsen om naar de gebeurtenis te kijken. De Britse koningin Elizabeth II heeft gisteren in een korte televisietoespraak de bevolking bedankt voor de vele blijken van deelneming met het overlijden van de koningin-moeder. Ze noemde de publieke reactie overweldigend en zei daar diep geraakt door te zijn. De vier kleinzonen van de koningin-moeder hadden gisteravond de wake bij de kist op zich genomen. Kroonprins Charles, zijn broers Andrew en Edward en David Linley, zoon van de in februari overleden prinses Margaret, stonden twintig minuten met gebogen hoofd elk bij een hoek van de kist in Westminster Hall.

Koninklijke lijkkoets Verschillende kranten: 9 april 2002, Draaiboeken koninklijke begrafenissen al klaar
(GPD) Niet iedereen vindt het netjes om er publiekelijk over te praten, maar ook in ons land liggen de draaiboeken voor een koninklijke begrafenis altijd klaar, net als in Groot-Brittannië, waar vandaag de Queen Mother wordt begraven. Die draaiboeken moeten voorkomen dat er na de dood van een lid van het Koninklijk Huis verwarrende situaties ontstaan. Een goede organisatie vereist dat vooraf aan alles is gedacht, van het openstellen van condoleanceregisters tot het sluiten van de grafkelder in Delft. Het protocol is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst afhankelijk van de vraag wie er overlijdt. Er is niet één bepaalde standaardprocedure. Vast staat wel dat er direct vlaggen halfstok gaan en dat er hofrouw wordt afgekondigd. Dat betekent bijvoorbeeld dat leden van de militaire hofhouding rouwbanden om de linkerarm dragen en dat leden van het Koninklijk Huis niet aanwezig zijn bij feestelijke evenementen. Maar er is geen vaste regel die voorschrijft hoe lang de hofrouw moet duren en welke activiteiten dan wel of niet gepast zijn. Dat bepaalt volgens de Rijksvoorlichtingsdienst de koningin. Ook staat vast dat de NOS na een officieel bericht van overlijden één programma op de publieke netten Nederland l, 2 en 3 zal uitzenden. Met eerst het nieuws, dan een 'In memoriam' door de minister-president, een documentaire over de overledene en reacties uit de samenleving. De begrafenis van de Britse Queen Mother lijkt een aaneenschakeling van tradities, maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is er in Nederland slechts één echte traditie: de leden van het Koninklijk Huis worden begraven in de Nieuwe Kerk in Delft. De laatste koninklijke begrafenis was die van prinses Wilhelmina, veertig jaar geleden. Zij werd net als in 1934 haar man prins Hendrik in het wit begraven, als vreugdevol symbool voor het geloof in een leven na de dood. Het is bekend dat prinses Juliana en prins Bernhard al een aantal wensen voor hun uitvaart hebben laten vastleggen, onder meer over de muziek die zal klinken. De persoonlijke wensen blijven uiteraard privé. Het hof heeft er echter geen geheim van gemaakt dat de witte lijkkoets is aangepast en dat er purperen dekkleden met zilver voor de paarden zijn gemaakt. Daarmee lijkt duidelijk dat het wit van Wilhelmina niet de traditionele rouwkleur van de Oranjes wordt. (GPD)

Verschillende kranten: 12 april 2002, Studie naar dochter Napoleon in Assen
(ANP) De gemeente Assen laat een historisch onderzoek verrichten naar de afkomst van Louise van Valkenstijn, de vermeende onwettige dochter van koning Lodewijk Napoleon. Vorig jaar werd in Assen de graftombe geopend waarin deze vrouw en haar man liggen. Van Valkenstijn (meisjesnaam Aubry d'Arancy) overleed in 1871. Inmiddels staat vast dat de moeder van Louise hofdame van Lodewijk Napoleon in Nederland was. Pikant is bovendien dat Louise geboren is m 1809, het jaar waarin Assen stadsrechten kreeg. Lodewijk Napoleon was in die tijd regelmatig in Assen.

Verschillende kranten: 11 april 2002, Leidse archeologen vinden koningsgraf
(ANP) Archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit Leiden hebben in het Egyptische Sakara een graf gevonden van een koning uit de tweede dynastie (2770-2649 voor Christus). Lichamelijke resten werden niet gevonden en het graf zelf is grotendeels verwoest. Het komt niet vaak voor dat een dermate oud graf wordt ontdekt. De vondst werd eerder dit jaar gedaan tijdens onderzoek in ondergrondse kamers onder het graf van hogepriester Memeith (circa 1350 voor Christus). In Sakkara zijn slechts twee andere koningsgraven uit de tweede dynastie opgegraven.

Verschillende kranten: 12april 2002, Mummies: medicijn, verfstof of souvenir
Boekbespreking: 'Het mummiecongres'. Het is zo'n boek dat je met een beetje onverschilligheid ter hand neemt in de veronderstelling 'ach, mummies, dat is Egypte, dat verhaal kennen we nu toch zo langzamerhand wel', om vervolgens gegrepen te worden door een opeenvolging van schitterende vertellingen over mummies in de hele wereld, waarvan je het bestaan nooit had vermoed. Voor Pringle begint het allemaal als ze terechtkomt op een congres van mummie- kenners in het Chileense Arica. Deze stad is omringd door de Atacamawoestijn
Heather Pringle: Het mummiecongres. Vertaald door Yolande Ligterink. LuitinghSijthoff, 302 blz. € 18,95

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage