Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 10, 4 maart 2002 t/m
10 maart 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

uitvaartwezen maart 2002 Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaartbranche, nr. 3, maart 2002
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigingsnieuws van de NUVU. Productnieuws: Digitaal aanlevering overlijdensadvertenties. Rubriek: Funeraire curiosa: Klokluiden, Portret; ritueel op maat: Clara Velema, en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Is de branche klaar voor flexwerkers?
Yvette Polman: Een tijdelijk tekort aan arbeidskracht. Het is een alom gehoord probleem. Wordt de uitzendkracht breed ingezet om die krapte op te vangen, in de uitvaartbranche zijn flexwerkers nog weinig ingeburgerd. Dat verandert misschien door de komst van het eerste uitzendbureau voor de uitvaartzorg Post Mortem. Of is de branche er nog niet klaar voor?
Uitkeren zonder uitvaart?
Frank Mutter: In het belang van de wetenschap en wetenschappelijk onderwijs stelden (en stellen) velen hun stoffelijk overschot ter beschikking voor ontleding. Normaal gesproken volgt er na het overlijden van lichaamsdonoren geen gangbare uitvaart. Voor wie van hen een uitvaartverzekering heeft, is de vraag van toepassing of en wat er wordt uitgekeerd door de verzekeringsmaatschappij.

Terebinth maart 2002 De Terebinth, maart 2002, blad van de vereniging voor funeraire cultuur
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, boekbesprekingen, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal artikelen:
Wee uw gebeente
Bert Pierik: In de derde aflevering van de serie 'Een tweede leven' staan opnieuw de beenderen centraal. Dit keer vraagt de schrijver zich af, of er in navolging van de mogelijkheden van asbezorging niet meer alternatieven moeten komen voor het bijzetten van gebeente uit geruimde graven.
Dit graf beweart zijn asch, het vaderland zijn naem
Puck Kooij: De funeraire cultuur van Nederland heeft een eigen gezicht. Dit blijkt eens te meer bij een bezoek aan kerkhoven en begraafplaatsen in het buitenland. In dit tweede deel over de reis naar Vlaanderen wijst de schrijfster ons onder andere op de epitafen en de symboliek op de graven van schrijvers, die de Nederlandse literatuur hebben verrijkt

De begraafplaats lente 2002 De Begraafplaats, nr. 1, jaargang 4, lente 2002, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; o.a. Moscowa eindelijk onderdak; Natuurbegraafplaats. Agenda. LOB nieuws.Een begraafplaats op de Floriade. Juridische Vraagbaak. Nieuwe producten en diensten. En een aantal hoofdartikelen waaronder:
Strijd tegen ondeugdelijke lijkhoezen
Jan van Dennenburg, Een interview met een strijdbare Willem van der Putten: "Die rothoezen moeten weg. Als begraafplaatsen het nu laten versloffen, lukt het nooit meer om van dit probleem af te komen. Het is dus nu of nooit!," aldus LOB-voorzitter Willem van der Putten. De LOB heeft de strijd aangebonden tegen ondeugdelijke lijkhoezen, vanaf 1 mei aanstaande accepteert de LOB die niet meer. Wat is de stand van zaken? En wat staat de leden te wachten?
Wateroverlast
Rob Haenen: Grondwateroverlast is helaas geen onbekend probleem op Nederlandse begraafplaatsen. Een ingenieursbureau uit Eindhoven heeft op drie begraafplaatsen in Nederland, waar regelmatig sprake is van grondwateroverlast, een geohydrologisch onderzoek uitgevoerd. Drs. RJ.A. Haenen, senior consultant bij het bureau beschrijft hoe het geohydrologisch onderzoek is uitgevoerd en wat de resultaten waren. En belangrijker: welke maatregelen kunnen worden getroffen om grondwateroverlast op begraafplaatsen te voorkomen.

Verschillende kranten: 4 maart 2002, Werving jeugdige donoren per e-mail
(ANP) De stichting Donorvoorlichting stuurt jongeren voor het eerst een e-mail om ze te werven als donor. Ook heeft de stichting voor deze doelgroep een donorsite op internet geopend. Jongeren van achttien jaar die staan ingeschreven bij e-mailservice hot-sms, kunnen binnenkort een berichtje verwachten. Daarin staat dat ze een brief krijgen waarin wordt hen gevraagd zich beschikbaar te stellen als orgaandonor. Op de speciale internetsite (www.donorofniet.nl) staan onder meer enkele videoclips over orgaandonatie.

Gooi Eemlander: 5 maart 2002, Sierhek begraafplaats Bussum gestolen Nachtelijke dieven gingen zorgvuldig te werk

Onbekenden hebben het donkergroene gietijzeren sierhek van de entree van de RK Begraafplaats in Bussum gestolen. De dieven namen ook het ernaast gelegen ijzeren hek van het toegangspoortje mee. „Ik heb het stelen van het hek op een begraafplaats nog nooit meegemaakt. We hebben de diefstal maandagmorgen ontdekt. Het moet in het weekeinde zijn gebeurd", zegt R. van Rossenberg, waarnemend beheerder van de begraafplaats. Volgens Van Rossenberg is de diefstal zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd. Het uit twee helften bestaande ijzeren sierhekwerk van zeker vijfeneenhalve meter breed is zo zwaar dat de diefstal door meerdere mensen moet zijn gepleegd. Mensen van de afdeling Wijkbeheer Bussum brachten meteen een noodhek aan bij de ingang van de RK Begraafplaats.

Verschillende kranten: 8 maart 2002, CDA vraagt voor weduwen 'gewenningsuitkering'
(ANP) De Tweede Kamer overweegt weduwen en weduwnaars die niet voor een nabestaandenuitkering in aanmerking komen, geld te geven om de eerste maanden na een overlijden door te kunnen komen. Naast de schok van het verlies hebben nabestaanden vaak allerlei problemen van financiële aard omdat het inkomen daalt. Om de weduwen en weduwnaars de mogelijkheid te geven „de financiële huishouding op orde te krijgen", bepleit CDA- kamerlid Aart Mosterd de invoering van een zogenoemde gewenningsuitkering voor een periode van een halfjaar of een jaar. Andere fracties, uitgezonderd de VVD, zien ook wel wat in zo'n overbruggingskrediet'. Naast mensen die in het geheel niet in aanmerking komen voor een nabestaandenuitkering, zouden ook mensen die wegens bijverdiensten op hun uitkering worden gekort voor de bijdrage in aanmerking kunnen komen. Mosterd legt zijn plannen in een motie voor aan staatssecretaris Hans Hoogervorst van sociale zaken. Afhankelijk van hoe de regeling er gaat uitzien en wie er allemaal voor in aanmerking komen, is er jaarlijks een bedrag van tussen de € 100 miljoen en € 600 miljoen nodig.

Verschillende kranten: 6 maart 2002, Schokker beenderen herbegraven in knekelput
Meer dan een halve eeuw lagen de botten van 147 Schoklanders In een Amsterdamse kelder. De Vrienden van Schokland spoorden ze op. Eerdaags keren ze terug naar het ei land, In een speciale knekelput. De beenderen van 147 Schoklanders keren terug op het eiland waar ze al eens lagen begraven. Voor de stoffelijke resten wordt binnenkort op de zuidpunt van Schokland een zogeheten knekelput gemaakt, een kelder van 2.5 bij 4 meter die half onder en half boven het maaiveld komt te liggen. De botten liggen nu in de kelders van het Amsterdamse ziekenhuis AMC. In 1940 werden ze opgegraven voor wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit van Amsterdam. De herbegrafenis gebeurt op initiatief van de vereniging Vrienden van Schokland. Die wist de beenderen midden jaren tachtig op te sporen. De Schoklanders lagen ooit begraven onder de vloer van het voormalige kerkje van Schokland-Zuid. Een klein aantal doden drenkelingen en ongelovigen lag buiten de kerk op het kerkhof. Het godshuis verviel tot een ruďne nadat het toenmalige eiland in 1859 op last van koning Willem II moest worden verlaten. .

Leeuwarder Courant : 7 maart 2002, Joodse begraafplaats verscholen achter landbouwmachines
De meeste voorbijgangers zal het nooit zijn opgevallen, maar Noordwolde heeft een joodse begraafplaats. De dodenakker aan de Schapendrift is een herinnering aan de kleine joodse gemeenschap die Noordwolde had in de achttiende en negentiende eeuw. De begraafplaats, een rechthoekig en verhoogd terrein, is nauwelijks nog als zodanig te herkennen. De omheining is weg, de toegang ligt verscholen achter landbouwmachines en van de zerken resten slechts een paar brokstukken. Beheerder It Fryske Gea heeft daarom een herstelplan gemaakt dat dit Jaar wordt uitgevoerd. Het is de bedoeling dat het voorterrein wordt gesaneerd en opnieuw ingericht. Voor de loonwerker die de grond nu In gebruik heeft, wordt een andere plek gezocht.

Leeuwarder Courant : 7 maart 2002, Britse vrouw eist het recht te mogen sterven
Harm Harkema: een Britse vrouw die in een Londens ziekenhuis tegen haar wil in leven wordt gehouden, heeft gisteren het Hooggerechtshof gevraagd te mogen sterven. De vrouw, tussen de veertig en vijftig jaar oud, raakte een jaar geleden geheel verlamd door een geknapt bloedvat in de ruggengraat en wordt met beademingsapparatuur kunstmatig in leven gehouden. Ze is ongehuwd en heeft geen kinderen. Ze wil niet meer leven sinds ze weet dat de kans op enige verbetering van haar toestand miniem is. De rechter van het Hooggerechtshof zei gisteren dan ook dat bepaald moet worden of de vrouw geestelijk in staat is om een besluit over haar eigen lot te nemen. Is het antwoord ja, dan heeft ze er recht op dat de beademing wordt gestaakt. Indien het ziekenhuis medewerking blijft weigeren, zal ze andere artsen moeten zoeken, die daar wel toe bereid zijn.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage