Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 1, 31 december 2001 t/m
6 januari 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Doodgewoon op dood.nl: 3 januari 2002, Nieuwsbrief Editie 4

Verschillende kranten: 2 januari 2002, Successierechten en schenkingsvrijstellingen
De vrijstelling voor de successiebelasting bedraagt voor echtgenoten 467.848 euro. Voor kinderen ouder dan 23 jaar is de vrijstelling 7.996 euro, mits de verkrijging niet meer bedraagt dan 23.987 euro. Voor kinderen jonger dan 23 jaar is de vrijstelling 3.999 euro per jaar met een minimum van 7.996 euro Voor ongehuwd samenwonenden kunnen onder bepaalde voorwaarden dezelfde percentages gelden. Ouders kunnen hun kinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken. Dit schenkingsbedrag is voor 2002 verhoogd tot 3.999 euro Voor een eenmalige schenking aan kinderen tussen de 18 en 35 jaar geldt een vrijstelling van 19.991 euro, mits in de aangifte op de vrijstelling een beroep wordt gedaan.

Verschillende kranten: 2 januari 2002, ANW
De uitkering op grond van de Algemene Nabestaandenwet (ANW) bedraagt maximaal 70 procent van het netto minimumloon. Nabestaanden die een halfwees onder de achttien jaar verzorgen, krijgen bovendien een inkomensonafhankelijke uitkering van 20 procent van het netto minimumloon. De ANW is inkomensafhankelijk. Inkomen in verband met arbeid (uitkeringen) wordt er geheel van afgetrokken. Van inkomen uit arbeid blijft een deel buiten beschouwing (50 procent van het minimumloon plus een derde deel van het meerdere). Nabestaanden die onder het overgangsrecht vallen en vroeger een AWW-uitkering ontvingen, krijgen, indien na deze inkomenstoets een lager uitkeringsbedrag overblijft, in ieder geval een bodemuitkering van 30 procent van het bruto minimumloon.
Bruto per maand
Nabestaandenuitkering € 932.38 Brutovak.uitk. per maand € 54,95
Halfwezen uitkering € 213,23 Brutovak.uitk. per maand € 15,69
Wezenuitker. tot 10 jaar € 298.36 Brutovak.uitk. per maand € 17,58
Wezenuitker.10 tot 16 jaar € 447,54 Brutovak.uitk. per maand
€ 26,38
Wezenuitker. 16 tot 21/27 jaar € 596,72 Brutovak.uitk. per maand
€ 35,17

Intermediair: 3 januari 2002, Fiscaal gunstig sterven
Herbert Balmkestijn: Op 15 januari 2000 meldde de New York Times dat plaatselijke ziekenhuizen in de eerste week het jaar 50,8 procent meer sterfgevallen hadden genoteerd dan in de laatste week van 1999. De krant suggereerde dat stervenden dankzij wilskracht lang genoeg bleven leven om de aanvang van hef nieuwe millennium mee te maken. Kennelijk kan zo'n vooruitzicht mensen motiveren langer te leven.' Zo begint Dying to save taxes: Evidence from estate tax returns on the death elasticity van de economen Joel Slemrod en Wojciech Kopczuk (National Bureau of Economie Research Working Paper No.W8158). Daarin tonen ze aan dat, statistisch gesproken, mensen het sterven even kunnen uitstellen als daar geldelijk voordeel tegenover staat. Dat voordeel gaat uiteraard naar de erfgenamen; blijkbaar is dat een voldoende stimulans. Om het ongeloof te vlug af te zijn, vullen de twee economen tweeλnhalve pagina met voorbeelden van vergelijkbaar gedrag. Giften aan goede doelen kunnen op een fiscaal slim moment in het jaar gestort worden, en aandelenopties op het voordeligste moment uitgeoefend. (In Nederland kennen we de run op koopsompolissen in december.) Zelfs met geboorten kan worden gemanipuleerd. Een belastingvoordeel van vijfhonderd dollar verhoogt de kans dat kinderen geboren worden in de laatste week van het oudejaar in plaats van in de eerste week van het nieuwe, met meer dan 25 procent.

Volkskrant: 4 januari 2002, Familiedrama Zuid-Afrika vestigt aandacht op trage landteruggave
Hans Moleman: Is er een rampzaliger begin van het nieuwe jaar denkbaar dan wat de familie Chego overkwam? Eerst verongelukte op de avond voor oudjaar de vrachtwagen die hen vervoerde, waarbij tientallen Chego's het leven lieten. En de dag na nieuwjaar kreeg de familie te horen dat de doden niet begraven mogen worden op de oude familiebegraafplaats. Het drama voltrok zich op het platteland van de Zuid-Afrikaanse provincie Mpumalanga - de voormalige Transvaal - tussen de stadjes Middelburg en Burgersfort. De familie Chego was zondagmiddag in een gehuurde vrachtwagen op pad gegaan voor de jaarlijkse herdenking bij het voorouderlijk graf, dat sinds de onteigening van hun grond in 1946 op het land van een blanke boer ligt. Het tweede deel van het drama 'Wildboerderij nu eenmaal geen begraafplaats' ontvouwde zich terwijl de meeste familieleden nog in het ziekenhuis lagen. Een commissie die speciaal door de provinciale overheid was opgericht om de getroffen familie bij te staan, moest constateren dat de wens van de familie om de verongelukten te begraven op de oude begraafplaats niet kon worden ingewilligd. Boer Francois du Toit voelde er namelijk niets voor om 48 nieuwe graven op zijn boerderij Tygerhoek te hebben. 'Hij kan van zijn wildboerderij geen begraafplaats maken', verklaarde zijn grondadviseur Henk Schuring in de Zuid-Afrikaanse krant Beeld. De slachtoffers zullen nu in de buurt van hun woonplaats, in een voormalig zwart 'thuisland', worden begraven. De tragedie vestigt weer de aandacht op het trage proces van landteruggave aan zwarte Zuid- Afrikanen die onder de apartheid van hun grond werden gejaagd.

Volkskrant: 5 januari 2002, De doden van het oude duin
Eric Hendriks: Vijfenhalfduizendjaar geleden woonden er mensen waar nu voormalig vliegveld Ypenburg ligt. Hun doden begroeven ze in een grafveld dat helemaal is teruggevonden. Ze waren zowel jagers als boeren. Een compleet grafveld kwam tevoorschijn, vijfenhalfduizend jaar oud. De archeologen zijn er nogal mee in hun nopjes omdat stellen ze, hier een representatieve doorsnee ligt van een leefgemeenschap uit het Nederlandse kustgebied van de JongeSteentijd. Zo'n doorsnee kan veel zeggen. De blijdschap over de vondsten resulteerde vorige maand in een bijzondere gebeurtenis: de publicatie van een lokaal uitgegeven boek met de resultaten van de opgravingen op Ypenburg.
Hans Koot en Ben van der Have: Graven in Rijswijk:
De Steentijdmensen van Ypenburg
Stichting Rijswijkse. Historische Projecten; € 22.68 (ƒ 49.90) ISBN 90 806793 l 3

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage