Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 45, 5 november 2001 t/m
11 november 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Volkskrant, 12 november 2001, Arts moet medeleven betuigen
Artsen moeten weer condoleancebrieven gaan versturen aan nabestaanden van een overleden patiënt. De verantwoordelijkheid van de arts stopt niet met de dood van zijn patiënt. De dokter kan rouwende familieleden steun geven door een condoleancebriefje te sturen. Dat bepleiten artsen in het jongste nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De artsenopleiding moet aandacht besteden aan het belang van dit gebaar voor de rouwverwerking van de familie. In de negentiende eeuw behoorde het schrijven van een brief tot de verantwoordelijkheid van de arts, zeker in de Verenigde Staten. Tegenwoordig gebeurt dit nauwelijks meer, schrijven dr. W. Hart en dr. H. Walvoort. Er zijn daarvoor talrijke oorzaken. Er is geen ruimte meer voor rouw. Nabestaanden moeten overgaan tot de orde van de dag, zeggen Hart en Walvoort. Verder komen artsen om in de papierwinkel. Ze weten niet goed wat ze in de brief moeten zetten. Anderzijds kan de arts denken gefaald te hebben bij zijn poging om het leven van de patiënt te redden. Ook dat vergemakkelijkt het schrijven van een brief niet. Volgens de artsen hebben de nabestaanden baat bij een brief van de behandelend arts. De discussie over condoleancebrieven is begonnen in de VS na een artikel in The New England Joumal of Medicine.

Verschillende kranten: 16 november 2001, Sterke daling van donaties vitale organen
Het aantal donaties van vitale organen is de afgelopen jaren sterk teruggelopen. De nieuwe Wet op de Orgaandonaties, die drie jaar geleden inging, heeft niet geholpen. Ook in omringende landen loopt het aantal orgaandonaties terug. Het aantal weefseldonaties stijgt. Dat concludeert het onderzoeksbureau ZONMW, dat de wet evalueerde. Het ministerie 'wacht drie andere onderzoeken, onder andere van de Gezondheidsraad, af. Die zijn pas in fe.bruari gereed. Maar de strijd over orgaandonaties zal weer oplaaien, zo bleek gisteren uit de eerste reacties. Want hoewel de daling deels is te wijten aan een lager aantal verkeersslachtoffers en een betere behandeling van hersenbloedingen en herseninfarcten, blijkt de nieuwe wet de grote boosdoener. De Tweede Kamer koos drie jaar geleden voor een systeem waarbij mensen zich konden melden voor donorregistratie. Iedereen kreeg daarvoor een brief thuis. In de praktijk blijkt dat 60 procent van de Nederlanders niet reageert en zich niet heeft laten registreren.

Verschillende kranten: 17 november 2001, nieuwe orgaanwet werkt niet.
De Wet op de orgaandonatie (WOD), die in 1998 is ingevoerd, heeft geen extra donororganen opgeleverd. Integendeel, het aanbod van donororganen is de laatste jaren afgenomen. Dit blijkt uit een eerste evaluatie, uitgevoerd door onderzoeksinstituut TNO. De huidige wet is gebaseerd op een 'volledig besïissysteem'. Elke Nederlander heeft een formulier opgestuurd gekregen, waarop toestemming kan worden gegeven voor orgaandonatie. Daarop kan men aangeven geen donatie te willen of het besluit over te laten aan de nabestaanden. In de praktijk hebben nabestaanden nog altijd het laatste woord. De onderzoekers brengen nog wel een nuance aan bij de afname van orgaandonaties. In de ons omringende landen was de afgelopen jaren eenzelfde trend waarneembaar. Die wordt veroorzaakt doordat een andere, behandelmethode van bloedingen het aantal verkeersslachtoffers verminderde, waardoor er tevens minder potentiële donoren beschikbaar waren. In België bijvoorbeeld is iedereen donor tenzij hij of zij laat vastleggen dat niet te willen. De Tweede Kamer reageert verdeeld op het slechte resultaat van de wet. D66, CDA en GroenLinks willen vooralsnog niet tomen aan het beslissysteem. De PvdA vindt dat de registratie op deze manier niet werkt en staat open voor alle varianten die meer donoren opleveren. De SP kiest voor het geen-bezwaarsysteem. De WD wil inhoudelijk nog niet reageren.

Leeuwarder Courant : 17 november 2001, Hospice Sneek wil in toekomst uitbreiden
Het hospice in Sneek voorziet in een groeiende behoefte. In het afgelopen jaar verbleven 21 terminale patiënten gemiddeld zes tot acht weken in het hospice voor ze er stierven. De coördinatoren verwachten dat op termijn een of twee extra plaatsen nodig zijn om aan alle verzoeken te kunnen voldoen. Nu telt het hospice drie plaatsen. Coördinator Let de Jager juicht het toe dat nu ook elders in de provincie initiatieven ontstaan voor de zogenoemde 'sterfhuizen'. In Harlingen en Leeuwarden komt een hospice en in Drachten zijn ook de eerste stappen gezet. ,,Dan heb je een goede spreiding over de provincie en neemt de druk op ons wat af. Wij krijgen nu verzoeken uit de hele provincie." Het blijft voor hospices moeilijk het hoofd boven water te houden omdat er van rijkswege geen vergoeding voor deze vorm van terminale zorg bestaat. De hospices zijn daarom afhankelijk van gulle gevers en sponsors. Om het hospice volgend jaar draaiende te kunnen houden is ƒ260.000 nodig. De Jager heeft haar hoop gevestigd op een forse bijdrage van De Friesland Zorgverzekeraar, die vorig jaar een bijdrage van ƒ100.000 heeft verstrekt. Daarnaast moet er geld komen uit een potje voor speciale zorgprojecten en met behulp van acties. „We redden het nu nog wel, maar kunnen weinig extra's doen voor de zieken."

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage