Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 42, 15 oktober 2001 t/m
21 oktober 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 9 oktober 2001. Thema: Kinderen
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Goede acties voor uitvaart- museum; uitvaartbus op Curaçao; nieuwe opzet regiobeurs; Monuta gaat door met erfenis van NCU; nieuw marktonderzoek; aantal overledenen en crematies in Nederland in de eerste helft van 2001; drukte voor uitvaartondernemers in NewYork; de dood op het web. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: nieuwe urnenvaas; sfeerverlichting; mozaïek urnen; zakboekjes; rouwauto's. . Portret: Maria Derksen en Simone van Kleef. Estafettecolumn: Besmettelijk virus Linda Damhuis. Column 'Allerzielen' door H. Kok. Column Recht: "Wat een kan kan kosten' door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers.
Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
De aandacht voor kinderen
Dick Duijnhoven: Uitvaartondernemingen besteden doorgaans weinig aandacht aan kinderen, als het gaat om begeleiding bij een overlijden of verliesverwerking. De een deelt een boekje uit, de ander organiseert schoolprojecten, maar de meesten doen niks.
De laatste plaats
Dick Duijnhoven:
Een multicultureel rouw- en uitvaartcentrum als afstudeerproject. Architect Ilona van Alphen wil ruimte bieden aan alle culturen en de dood opnieuw een plaats geven in de samenleving.
Sophia nieuwe uitvaartgroep in België

Jasper Enklaar: Door de overname van zowel de Stewart- als de SCI-bedrijven is Sophia Belgium de grootste partij op de Belgische markt geworden. Verdere groei is het doel, maar wel met de lokale ondernemer als uitgangspunt.

Leeuwarder Courant: 16 oktober 2001, Verdwijning beeldje op urnenveld schokt Stiense
Ze heeft een slecht weekeinde gehad, teleurgesteld als ze is door de verdwijning van een eenvoudig beeldje op het urnenveld van de Noorder Begraafplaats in Leeuwarden bij de plek waar de resten van haar man Pieter liggen. Diny Hainja-van den Berg hoopt dat de dader het kleinood snel terugzet. Het beeldje is er een uit een serie van acht. Vier schonk de aan de dragers van de kist. De anderen kregen een plaatsje in haar woning en die van haar kinderen

Intermediair: 18 oktober 2001, Column: Lijk in poedervorm
Herbert Blankensteijn: een Zweedse ecologe heeft een procédé ontwikkeld. Het bericht hierover in New Scientist mate krankzinnig, dat ik eerst even op de kalender heb moeten kijken. Milieuvriendelijke lijkverwerking begint in een bad in vloeibare stikstof van minus 196 graden (niet te verwarren met het invriezen van lichamen of hoofden met het oog op latere wederopstanding). Volgt een bombardement ultrageluid om het weefsel open te breken de stikstof goed kan doordringen. Onder vacuüm wordt vervolgens vrijwel alle water aan de stoffelijke resten onttrokken. Resultaat: een 'hygiënisch, geurloos poeder' en een gewichtsreductie met een factor vier. Allemaal getest op dode varkens en koeien.
De Zweedse kerk ziet geen theologische bezwaren tegen de nieuwe technologie, en de Anglicaanse ook niet, 'als het waardig gebeurt'. Mijn slotsom hebt u natuurlijk dit hele stukje voelen aankomen. Over mijn lijk

Verschillende kranten: 19 oktober 2001, Stervende Britse recht op euthanasie ontzegd
LONDEN - Er mag geen euthanasie worden toegepast op of hulp bij zelfmoord worden geven aan de ongeneeslijk zieke Engelse Diane Pretty (42). Het Britse Hooggerechtshof heeft dit gisteren uitgesproken in een proces dat Pretty had aangespannen met een beroep op het Europese mensenrechtenverdrag. Dat is sinds vorig jaar in de Britse wetgeving verankerd. Maar volgens rechter Simon Tuckey biedt de wetgeving Pretty het recht om „waardig te leven, niet om waardig te sterven". Hij vervolgde: „Het opzettelijk doden, zelfs met toestemming en in de meest beklagenswaardige omstandigheden, is moord". Diane Pretty gaat in beroep tegen de uitspraak bij de rechtsprekende afdeling van het Hogerhuis (de 'Law Lords').

Volkskrant, 20 oktober 2001, Meer aandacht voor Georgiërs
het is een bizarre episode uit de bezettingstijd: de opstand op Texel, waarbij achthonderd Duitse krijgsgevangenen uit Georgië in 1945 de wapens grepen en de Duitsers probeerden te verdrijven van het eiland. De Georgische opstand heeft ruim tweeduizend levens gekost en eindigde twee weken na de bevrijding. Om een beeld te krijgen van de bizarre strijd moeten vakantiegangers op Texel het tot nu toe doen met een kleine fototentoonstelling in het Luchtvaartmuseum Texel (LMT), dat krap is gehuisvest in een vroegere hangar van zweefvliegers. Maar het gaat uitbreiden. Eind oktober gaat het museum dicht en begint de bouw van een tweede expositieruimte aan de rand van het vliegveld de Vlijt bij De Cocksdorp. De nieuwe vleugel gaat open in de week voor Pasen, als alles meezit. 'Met de komst van het nieuwe gebouw worden we zowel een oorlogsmuseum als een luchtvaartmuseum.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage