Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 37, 10 september 2001 t/m
16 september 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

In alle nieuwsbladen, radio en tv programma's, Terroristische aanval op Amerika.
Dinsdag 11 september werd Amerika getroffen door een terroristische aanval. Met behulp van burgervliegtuigen wisten terroristen de twee WTC towers in New York te vernietigen en het Pentagon In Washington zwaar te beschadigen. Hierbij zijn duizenden mensen het slachtoffer geworden.

De Begraafplaats, nr. 3, jaargang 3, herfst 2001, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; o.a. NSB graven zorgen opnieuw voor beroering. Aangeboden mausolea. Terebinth onder de indruk. . Agenda. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak. Nieuwe producten en diensten: cursussen. En een drietal hoofdartikelen:
Onderwijs
Pauline Prior en Anja Krabben: Onderwijs is belangrijk, meent de LOB, want aan voldoende kennis ontbreekt het nog veel werknemers én leidinggevenden op de begraafplaats. Pauline Prior liep een middag mee op begraafplaats Moscowa met cursisten van de opleiding Uitvoerder begraafplaatsen en crematoria, bedrijfsconsulent Wim Zaalberg test u op uw 'algemene begraafplaatskennis' en de LOB ontvouwt haar 'onderwijsplannen'.
Beveiliging

Nicolien Reith: Steeds vaker duiken berichten op van vandalisme op de begraafplaats. Kunnen beheerders van begraafplaatsen vandalen van hun terrein weren? Nee, klinkt het antwoord tijdens een kleine steekproef. Ook deskundigen zijn er niet van overtuigd. Maar met sommige maatregelen kan het risico wel verkleind worden. Daarvoor moet men dan wel diep in de buidel tasten.
De Eco-begraafplaats
Anja Krabben: Wanneer zullen in Nederland de eerste groene begraafplaatsen verschijnen? Plaatsen waar het groenaspect even of zelfs belangrijker is dan het begraven en waarvan het de bedoeling is dat ze zullen uitgroeien tot volwaardige natuurgebieden. In Engeland worden de 'boslandbegraafplaatsen' zoals ze daar heten, steeds populairder. Zelfs de kerk van Engeland biedt inmiddels deze vorm van begraven. Theo Veenstra wil zich sterk maken voor het groene begraven in ons land en doet een oproep aan bestaande 'traditionele' begraafplaatsen daar plaats voor in te rui- men. LOB-voorzitter Willem van der Putten heeft weliswaar zijn bedenkingen, maar ziet er toch ook wel wat in.

Volkskrant: 11 september 2001, Terminale zorg blijkt het goedkoopst in ziekenhuis
Hoe huiselijker de omgeving is waar terminale patiënten hun laatste dagen doorbrengen, hoe hoger de kosten. De zorg in een Bijna Thuishuis- een gewoon huis waar maximaal vier stervenden worden verzorgd door vrijwilligers , kost f 964,- per dag. Sterven in een gewon ziekenhuis in bijna de helft goedkoper, f 425,- per dag.

Verschillende kranten, 13 september 2001, Rk-ziekenhuizen koesteren taboes
DPA: Euthanasie, abortus, het testen van embryo's op erfelijke afwijkingen voor implantatie blijven in meer dan 500 rooms-katholieke ziekenhuizen in Duitsland taboe.

Verschillende kranten, 15 september 2001, Werkstraffen voor grafschenners
ANP: De twee mannen die eind april op de begraafplaats in Oosterhout grafschennis pleegden, zijn door de politierechter veroordeeld tot werkstraffen van 80 uur en f 5000,- schadevergoeding. De joodse gemeente in Oosterhout en Breda reageert bijzonder teleurstellend op de in haar ogen veel te lage straffen.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage