Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 2, 8 januari 2001 t/m
 14 januari 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 1, 2001
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, buitenland, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging. Verder in het blad een aantal artikelen waaronder:
Lijden aan het leven, Zaak Bongersma zet euthanasiepraktijk op scherp.
Hans van Dam: Oud PvdA senator E. Bongersma was oud, dezer dagen zat en vreesde de onvermijdelijke verdere aftakeling. Zijn huisarts gaf hem de zo gewenste hulp bij zelfdoding De vraag is nu of Bongersma ondraaglijk en uitzichtloos leed zoals de euthanasiewet vereist. Een aanzet tot een verder debat.
Als je wens bespreekbaar wordt
Marleen Swenne: Mensen met een psychische problematiek die hun leven willen beëindigen, kunnen bij hun psychiater vaak of geen voldoende gehoor vinden voor hun wens. Jaarlijks kloppen velen van hen aan bij de NVVE.

Vrijwel alle kranten, 8 t/m 14 januari 2001. Nog veel aandacht voor de gevolgen van de brand in 3 disco's in Volendam.
Ook deze week nog steeds veel aandacht voor de 'nieuwjaarsbrand' in 3 uitgaansgelegenheden in Volendam. Hier kwam met name veel jeugd (10 personen) vanaf 13 jaar om het leven doordat er brandende kersttakken van het plafond vielen. De schuldvraag m.b.t. de brand kwam met name deze week veel naar voren, ook naar aanleiding van de stille tocht op vrijdag 13 januari in Volendam. De Commissie Aalders gaat nu een onderzoek doen. Tevens heeft de gemeente een website geopend i.v.m. de brand: www.edam-volendam.nl

Leeuwarder Courant, 9 januari 2001, Opknapbeurt voor grafsteen Havanks hondje
De grafsteen voor Nicky, het hondje van detectiveschrijver Havank krijgt voor 22 juni a.s. een opknapbeurt. De steen, op het terrein van de Dekemastate bij Jelsum, was in de loop der jaren zoekgeraakt. Enige tijd geleden is hij in een naburig weiland teruggevonden. De opknapbeurt geschied in opdracht van de stichting Meteor, die de nalatenschap van de schrijver Hendrikus van der Kallen beheert.

Volkskrant, 12 januari 2001, Nepmarmer siert Willems praalgraf
Met de plaatsing van een 4 meter hoge obelisk is de restauratie van het praalgraf van Willem van Oranje nu bijna klaar. De restauratie, die ruim 4 jaar duurde en 7,2 miljoen gulden heeft gekost, was een ambitieus en avontuurlijk karwei. Het monument was door de zoutige specie stevig aangetast en dreigde te verpulveren. Het 'nieuwe' materiaal is gemaakt van vermaalde stukken oud-marmer wat vermengd is met acrylhars en wit pigment, waardoor het het licht op een zelfde manier doorlaat als natuurlijk marmer.

 

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage