Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 16, 16 april  2001 t/m
22 april 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Deze hele week in vrijwel alle nationale nieuwsbladen, radio en tv veel aandacht voor de 'Drionpil' in navolging van de euthanasiewet.
Minister Borst van VWZ wist deze week de gemoederen in de pers en daarbuiten naar een hoogtepunt te brengen, door haar uitlatingen over de mogelijkheid van de discussie over een 'zelfdodingspil' voor ouderen die het wel 'genoeg' vinden. Het CDA wil naar aanleiding van haar uitlatingen een interpellatiedebat en de ChristenUnie en SGP hebben medegedeeld geen vertrouwen meer te hebben in de minister. De directeur van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) deelde naar aanleiding hiervan mee: "Ik ben blij dat de minister de discussie wil voeren. Onze leden hadden dat al veel eerder willen doen, maar we wilden eerst de euthanasiewet realiseren. Nu die er is, zullen we onze koers gaan verleggen."

Leeuwarder Courant, 18 april 2001, Drion gaf zijn eigen pil weg aan een ander
Boris Peeters: Interview met de naamgever van de Pil van Drion. In het interview wordt o.a. het stuk aangehaald waarmee de voormalige vice president van de Hoge Raad pleitte voor een pil waarmee oude mensen op een waardige manier een eind aan hun leven zouden maken.Ook verteld hij over zijn werk naar aanleiding van dit stuk zoals: Op een discussieavond met 3 sprekers merkte hij dat er een brede steun was voor zijn idee. Tijdens de discussie na afloop van die avond hield een vrouw van een jaar of vijftig een voortreffelijk betoog, waarin zij allerlei bezwaren tegen mijn voorstel opsomde. vervolgens stond er een vrouw van een jaar of tachtig op. Die zei: "Heel mooi, maar toch zou ik wel zo'n pil willen hebben'. Dat leverde haar een applaus op van bijna alle aanwezige ouderen'.

Verschillende kranten, 17 april 2001, Frankrijk ziet Nederland als voorbeeld
ANP, Reuters, AFP: De Franse minister van volksgezondheid, Bernard Kouchner, wil dat Frankrijk een voorbeeld neemt aan Nederland bij de wetgeving over euthanasie. Hij is van plan Nederland te bezoeken om zich te laten voorlichten over de manier waarop het hier is geregeld. In Frankrijk is euthanasie nu verboden. Maar de Franse wet maakt wel onderscheid tussen actieve euthanasie en passieve euthanasie. Met dat laatste wordt het staken van de behandeling bedoeld bij een patiënt in de stervensfase.

Leeuwarder Courant, 11 april 2001. Lichtjes in paasnacht op het kerkhof van Goutum
Foto met onderschrift: Bezoekers van de paaswake in de Agneskerk ontstaken lichtjes om daarmee naar de graven van geliefden te gaan. Volgens de traditie was de wake in het donker begonnen en werd het licht de kerk in gedragen in de vorm van een brandende kaars. Met deze ene kaars werden vervolgens de kaarsjes van alle kerkgangers aangestoken.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage