Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 15, 9 april  2001 t/m
15 april 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Deze hele week in vrijwel alle internationale en nationale nieuwsbladen, radio en tv veel aandacht voor de euthanasiewet. Deze wet werd op dinsdag 11 april aangenomen in de Eerste kamer.
Opmerkelijk was met hoeveel felheid de aanloop tot, en de reacties waren na de aanname van de wet: De Nederlandse politieke partij ChristenUnie en de Poolse bisschop Pieronek maken een vergelijking naar Nazi-Duitsland, wat weer een reactie opriep van D66 die die opmerking een 'verkrachting' van de geschiedenis vond. De Paus noemt de meewerkende artsen 'slagers'. Ook uit het buitenland kwamen veel negatieve en positieve reacties op deze eerste euthanasiewet in de wereld.

Verschillende kranten, 10 april 2001, Weer mummies gevonden
AP: Archeologen hebben in Egypte twee graftombes gevonden met daarin 22 mummies in versierde sarcofagen. Ze werden gevonden in de Bahariya-oase die inmiddels bekend is als de Vallei van de Gouden Mummies. Een jaar geleden zijn daar 230 mummies gevonden waarvan er velen versierd waren met gouden amuletten.

Volkskrant, 10 april 2001, Huilende mannen
Uit de serie leven in een islamitische maatschappij (Iran) Hoe doe je dat als Nederlandse vrouw. De schrijfster verhaalt hier over allerlei rituelen en gebruiken geduren de de rouwmaanden Moharram en Safar, dan herdenken de sjiieten de tragische dood van Hussein, de vierde Imam en tevens kleinzoon van de profeet. Het is een periode waarnaar menig sjiiet naar uitkijkt. Er vinden dan passiespelen plaats, huiselijke rouwbijeenkomsten en per wijk georganiseerde processies. Bruiloften en feesten zijn dan uit de boze. Wel zijn op televisie constant beelden te zien van hevig huilende mannen.

Leeuwarder Courant, 11 april 2001. Gehoord en Gezien
De eerste nieuwbouw van Leeuwarden-Zuid verrijst volgend jaar achter het crematorium. Een bezoekster op een inspraakavond vroeg verbaast aan de wethouder: "Denkt u nu echt dat mensen het aantrekkelijk vinden om dáár te wonen?". Wethouder Peter den Oudsten: "Ja hoor. Goutumers vinden het er toch ook prima wonen". Er komt overigens ook nog een nieuwe begraafplaats vlak achter de nieuwe wijk. Wie lekker rustig wil wonen, moet daar een huis kopen, zoveel is zeker, aldus de Leeuwarder Courant.

Volkskrant, 13 april 2001, Begrafenisbroodjes niet gewild
Begraafplaats Buitenveldert bleef afgelopen dinsdag met een partij kadetjes zitten, omdat een familie een veel te zware lunch had besteld voor na de plechtigheden. Toen de directeur daarna belde met een aantal charitatieve instellingen als het Leger des Heils en Querido lieten zij de directeur weten dat ze de broodjes niet konden ophalen, maar hij ze zelf moest bezorgen. Uiteindelijk heeft de politie ze afgeleverd bij de crisisopvang van het Leger des Heils in Amsterdam-Noord. Alwaar de daklozen ze daar heerlijk hebben opgegeten.

Volkskrant, 14 april 2001, De Mummies van Wieuwerd in de serie overdekte geschiedenis
Het 'wonder' van Wieuwerd werd in 1765 ontdekt. Men trof bij onderhoudswerken 11 lijkkisten die er nog als nieuw uitzagen. Van de toenmalige 11 kisten zijn er nu nog maar 4 over en ze zijn ook niet meer in staat van nieuw. Wel is echter nog steeds niet de oorzaak van deze langzame mummificering opgelost ondanks allerlei wetenschappelijke onderzoeken.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage