Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 10, 5 maart  2001 t/m
11 maart 2001

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Terebinth, maart 2001, blad van de vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats
In het blad veel verenigingsnieuws met o.a. nieuws uit de regio's, boekbesprekingen, excursies en agenda. En daarnaast een tweetal artikelen:

Uniek samenwerkingsproject in Zwolle

Sytze de Bpoer en Bert Pierik: Een moderne overheid spreekt niet maar luistert. In   laat de gemeente zich daarom door de uitvaartbranche en burgerij adviseren over het begraaafbeleid. In deze voorgezette serie: 'Plaatselijk initiatief' verkennen zij de grenzen van culturele activiteiten en uitbreidingsplannen voor begraafplaatsen.
Van reliekverering naar orgaandonatie, bestemming en betekenis van opgedeelde doden
Wim Cappers: Een artikel naar aanleiding van de tentoonstelling in de Nieuwe kerk te Amsterdam en het Catharijneconvent in Utrecht. Organen kunnen tegenwoordig in ziekenhuizen worden getransplanteerd. Vroeger werden in kerken lichaamsresten van gestorven heiligen bewaard. De schrijver gaat in dit artikel in op overeenkomsten en verschillen in bestemming en betekenis van deze gewoontes.

Nieuwsbrief Landelijke Stichting Rouwbegeleiding, maart 2001, 14de jaargang nummer 1.
In de nieuwsbrief een agenda voor: Training Nablijven, Lsr thema- bijeenkomsten en overige trainingen en bijeenkomsten. Column: 'Jong en indrukwekkend' van Riet Fiddelaers-Jaspers. Overzicht Publicaties en een hoofdartikel:
Rouwen en Internet
Paul Boelen: Het internet is een betrekkelijk nieuw medium. Wat kan het Internet bieden voor mensen in de rouw? Welke informatie is er te vinden? En wat is er verder te halen op de zogenoemde virtuele snelweg? In deze bijdrage wordt o.a. op deze vragen ingegaan.

Verschillende kranten, 8 maart 2001, Huisarts in beroep in euthanasiezaak
ANP: De 52 jarige huisarts gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank waarin hij schuldig wordt verklaard aan de moord op een bejaarde vrouw. Hoewel hij geen straf kreeg opgelegd van de rechtbank kan de huisarts moeilijk leven met het predikaat van moord. Hij vindt dat hij in een noodtoestand heeft gehandeld.

Verschillende kranten, 9 maart 2001, Brede steun petitie tegen euthanasie
Kerken, patiëntenverenigingen en andere organisaties beginnen een laatste offensief om de door de Tweede Kamer aangenomen euthanasiewet tegen te houden. Ze roepen de Eerste Kamer in een petitie op het voorstel af te wijzen, omdat het onvoldoende waarborgen geeft voor de 'beschermwaardigheid van het leven'.

Verschillende kranten, 10 maart, Mortuarium filmt stiekem activiteiten in de rouwkamer
GPD: Een uitvaartorganisatie in het Limburgse Landgraaf filmt doorlopend de activiteit in 3 rouwkamers om diefstal van kostbaarheden bij overledenen te voorkomen. De mensen die afscheid nemen van hun dierbaren worden hiervan echter niet op de hoogte gesteld. Een familie uit Heerlen heeft zich overigens onlangs beklaagd over de ongevraagde camerabewaking.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage