Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 11, 15 maart 1999 t/m
21 maart 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
Persbericht: Wallenburg Pers, 19 maart 1999, Helft Nederlandse bevolking kiest voor crematie
Van 31 mei t/m 2 juni zal er in het Nederlands Congrescentrum te Den Haag een internationaal congres plaatsvinden ter gelegenheid van het 125 jarige bestaan van de Koninklijke Facultatieve Crematie. In datzelfde kader zal op 31 mei het boek Vuurproef voor een grondrecht. Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie 1874-1999 (geschreven door W. Cappers) worden gepresenteerd.

maart1999.jpg (2075 bytes) Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, maart 1999.
Thema: Begraafplaatsen
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Lopen crematorium- medewerkers gevaar door kwik? (zie voor korte samenvatting rapport: The Lancet) Belgische wet op de lijkbezorging gewijzigd. Boekbesprekingen, Producten en diensten: Wandelende draagbaar, uitvaartzanger, asverstrooiing . Agenda, Column 'Het paard en de uitvaart' door H. Kok, Column 'De rouw van de minnaar' door Rien Schouten. Column Recht: "Rammelend geregeld" door mr. Frank Mutter, Column estafette: "Geen recht op verdriet" door Marius van den Berg, Opinie: Grensoverschrijdend cremeren. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Tevens een zestal hoofdartikelen:
Uitbreiden of ruimen?
Erna Heijligers: N.a.v. een
NUVA onderzoek naar gemeentelijke begraafplaatsen blijkt dat ze moeilijk kostendekkend te exploiteren zijn, maar privatisering wordt slechts door een enkele gemeente overwogen.
Uitvaartverzorging in de toekomst
Een speculatieve blik in de toekomst: crematie in een vulkaan en stadsverwarming door het crematorium.
Nieuwe rouwauto's
De opvolgers van de Chevrolet als rouwauto dienen zich aan. Uit Amerika de Ford, van het continent de Mercedes.
De cultuur van het begraven
Dick Duynhoven: Veel gemeenten kampen met ruimtegebrek op de begraafplaats. De gemeente Edam verbiedt daarom nu de uitgave van eigen graven. Politici en inwoners lopen te hoop tegen wat ze zien als inbreuk van de begraafcultuur.
CAO, Flexwet en arbeidstijdenwet
Dick Duynhoven: De nieuwe CAO heeft veel gevolgen, maar welke precies? Een druk bezochte voorlichtingsbijeenkomst moest licht in de duisternis brengen.
De laatste eer in het tweede millennium
Ada Wille: Het naderende millennium is een goed moment om terug te blikken en vooruit te kijken.

Verschillende kranten, 15 maart 1999, Scytische tombe ontdekt in Kazachstan
AFP: Archeologen hebben in Kazachstan een 2400 jaar oude tombe van een Scytische prins ontdekt.Tot nu toe zijn er verscheidene vergulde dierfiguren van hout en drie perfect bewaarde paardenskeletten gevonden. de grafheuvel op 1200 meter hoogte in het Altaigebergte was bedekt met een laag ijs dat vrijwel het hele jaar intact blijft.

Leeuwarder Courant, 15 maart 1999, Joodse begraafplaats monument
Als de gemeente Nijefurd accoord gaat wordt de joodse begraafplaats in Workum op de monumentenlijst geplaatst. de begraafplaats dateert van 1664 en is voor zover bekend de oudste in Friesland. In 1706 werd de laatste dode begraven op het terrein aan de Hearekeunst. De Joodse gemeenschap in Leeuwarden plaatste er in 1899 een zerkje met de Hebreeuwse tekst 'Het dodenveld is vol'.

Volkskrant, 18 maart 1999, Kamer wil wetten op internet
ANP: De Tweede Kamer wil dat de Nederlandse wet- en regelgeving zo snel mogelijk op internet komt. Burgers kunnen zich dan snel en eenvoudig op de hoogte stellen van de wettelijke regels. Minister Korthals van Justitie gaat ervan uit dat de betreffende documenten nog voor de eeuwwisseling op Internet beschikbaar komen. (Redactie: een aantal wetten m.b.t. de uitvaart zijn al beschikbaar op Internet, zie:
wetten en voorschriften).

Volkskrant, 20 maart 1999, geraamte van Goethe stiekem opgegraven
Tijdens een geheime operatie -bijna 30 jaar geleden- hebben wetenschappers in het toenmalige Oost-Duitsland de beenderen van dichter Johann von Goethe (1749-1831) uit de kist gelicht voor een speciale, conserverende behandeling. Het geraamte werd ontdaan van resterend vlees en met een speciaal goedje geprepareerd om drie weken later midden in de nacht weer stilletjes te worden opgeborgen in de kist.

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage