Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 10, 8 maart 1999 t/m
14 maart 1999

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage
begraaf199.jpg (2214 bytes) De Begraafplaats, nr. 1, jaargang 1, lente 1999, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws; o.a. graf voor Marinus van der Lubbe, Edammers willen familiegraven. Boeken. Agenda. Column van Anja Krabben: "Begraafplaatsgevoel". LOB nieuws. Nieuwe produkten en diensten: o.a. Informatiezuil en afbreekbare urn. En een viertal hoofdartikelen:
Portret van twee begraafplaatsen
Pauline Prior: artikel over twee verschillende begraafplaatsen (Groningen en Rotterdam), hoe kijken beheerders tegen hun werk aan, welke problemen komen ze tegen en over het privatiseringsspook.
Privatiseren, verzelfstandigen of meer samenwerken. De toekomst van de Nederlandse begraafplaatsen.
Sanjay Ram: artikel over belangrijke veranderingen in de afgelopen jaren als o.a. de ARBO wetgeving, de veeleisende consument, maar ook over de toekomst; met hoe krijgt men een begraafplaats kostendekkend, moet er uitgebreid worden en de resultaten van het NUVA onderzoek.
168 Nederlandse lijkbezorgers en één luidruchtige Amerikaan

Anja Krabben: verslag van het congres 'Lijkbezorging. Actuele ontwikkelingen en blik op de toekomst". In het verslag wordt met name aandacht besteed aan het verhaal van de heer Dotson van het Amerikaanse SCI. Dotson hield een verhaal over de werkwijze van SCI en hun kijk op productverkoop en dienstverlening.
Helikopters boven de Nieuwe Ooster
Pauline Prior: Artikel over zigeunerbegrafenissen en interview met Etienne Maes, hoofd Uitvaarten Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.

Volkskrant, 11 maart 1999, Euthanasie steeds beter geregeld
Euthanasie is in ziekenhuizen en verpleeghuizen beter geregeld dan andere medische beslissingen rond het levenseinde, zoals besluiten om niet te behandelen, het intensiveren van pijnbestrijding of het afzien van reanimatie. Dat blijkt uit onderzoek onder zieken- en verpleeghuizen. Op dit onderzoek promoveerde I. Haverkate gisteren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Verschillende kranten, 11maart 1999, Japanse doden komen steeds weer thuis
Artikel n.a.v. de uitzending van de documentaire""Werelden: afscheid van een vader", die j.l. donderdag op tv. werd uitgezonden. In het artikel aandacht voor de specifieke rouwrituelen bij een Japanse familie n.a.v. het overlijden van vader.

Verschillende kranten, 11 maart 1999, levenseinde in hospice een stukje draaglijker
Artikel n.a.v. de uitzending van de documentaire van de RVU getiteld "Hier ga ik sterven". In dit artikel en de documentaire aandacht voor de specifieke hulp die stervenden kunnen krijgen in een hospice. Het hospice Kuria in Amsterdam geeft stervenden hulp waar ziekenhuizen en verpleeghuizen niets meer voor deze mensen kan betekenen. In het hospice is er zorg en aandacht voor patiënten die zo comfortabel en pijnloos mogelijk naar het einde willen.

Leeuwarder Courant, 12 maart 1999, Fries 'afscheidshuis' onderzoekt uitvaarten
De Stichting Deborah uit Koudum onderzoekt in Friesland de tevredenheid over uitvaarten. de uitkomsten worden gebruikt bij het realiseren van een afscheidshuis in de gemeente Nijefurd. Via advertenties worden inwoners van Friesland opgeroepen een enquête op te vragen en in te vullen. Studenten van de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden verzorgen het onderzoek.

Volkskrant, 12 maart 1999, Acteur James Mason na 15 jaar eindelijk op laatste rustplaats.
Vijtien jaar na zijn dood in 1984 kan door tussenkomst van de rechtbank in Zwitserland de as van de acteur worden bijgezet in de buurt van zijn huis aan het meer van Généve. Sinds de dood van de acteur hebben zijn tweede vrouw Clarissa en zijn twee kinderen ruzie over de laatste rustplaats.

Volkskrant, 12 maart 1999, Afpersing met de beenderen van voorouders.
Een Zuid-Koreaan heeft geprobeerd een winkelmagnaat af te persen met de stoffelijke resten van diens overleden vader. De man had de beenderen opgegraven en eiste 1,3 miljoen gulden. De graven van voorouders spelen een belangrijke rol in de Koreaanse samenleving. Een beschadigd graf kan een familie generaties lang ongeluk opbrengen.

 

Bezoek de internetsite van:
TAP: Tourné Aluminium Products

Naar Uitvaartmedia homepage