PERSBERICHT

Collectief gedenken steeds belangrijker:
DELA organiseert in samenwerking met het Crematorium voor Tilburg en Omstreken een herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden

Auteur Marinus van den Berg houdt lezing over rouwverwerking

Eindhoven, 5 mei 2006 – Op zondag 21 mei organiseert uitvaartorganisatie DELA een herdenkingsbijeenkomst voor nabestaanden. De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats in het Crematorium voor Tilburg en Omstreken. Tijdens de bijeenkomst zal er muziek ten gehore worden gebracht door Flextet. Marinus van den Berg, schrijver van boeken over verlies en tevens columnist en dichter, houdt een lezing over rouwverwerking.

Met het organiseren van herdenkingsbijeenkomsten wil DELA nabestaanden hulp bieden om de draad na het overlijden van een dierbare weer op te pakken.
Martin Kersbergen van DELA: “Hoewel een herdenkingsbijeenkomst niet nieuw is, merken we dat steeds meer mensen collectieve bijeenkomsten ter nagedachtenis van de overledenen bijwonen. Nabestaanden zien het als een ‘middel’ om de draad in het leven weer op te pakken, en dat is een goed teken. Behalve het uiten van medeleven willen mensen hier graag ook hun eigen verhaal kwijt. Het delen van emoties en gebeurtenissen in het leven wordt daarmee ook steeds meer een collectieve aangelegenheid.”

Collectief gedenken helpt bij rouwverwerking
Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal Marinus van den Berg een lezing houden over rouwverwerking. Van den Berg heeft al veel boeken geschreven over verlieservaringen en rouwverwerking.
Van den Berg: “Omgaan met rouw na een verlies verschilt sterk van persoon tot persoon.
Je kunt je heel onzeker voelen en er zijn vaak veel onbeantwoorde vragen. Dat is niet alleen het gevolg van onbekendheid met deze levenservaring maar ook het gevolg van misverstanden. Buitenstaanders ‘weten’ vaak precies wat je wel en niet moet doen, terwijl je zelf nog aan het zoeken bent.”
Misverstanden over rouwen, jezelf opnieuw uitvinden en leren vertrouwen op jezelf zijn de centrale thema’s van de lezing die Marinus van den Berg tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal houden.

De herdenkingsbijeenkomst op 21 mei begint om 14.30 uur in het Crematorium voor Tilburg en Omstreken aan de Karel Boddenweg 5 te Tilburg. Na afloop is er gelegenheid om na te praten.