Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 7
13 februari 2006 t/m 19 februari 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, februari 2006.
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws:
Pimp my grave. Verpleeghuis regelt uitvaarten
Financiële problemen bij helft hospices. Schoonselhof. Column Recht: 'Pief en Paf' door Mr. Frank Mutter. Column cursief: 'Kraai' door H. Kok.Vers van de Pers, Uitvaartnoviteiten: CD-rom van Steunpunt
Nieuwe uitvaartkist: De Populus Ambachtelijk vervaardigde uitvaartkisten. Herinneringsvideo
Digitaal rouwkaarten en muziek en de Agenda. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Een ‘breng-product’
Een kapitaalverzekering voor de uitvaart iedereen kan leveren. Maar juist de combinatie van verzekeren en verzorgen geeft naturaverzekeraars veel extra, vinden ze zelf.
Verschuiving van uitvaartrituelen
Het belang van rituelen waarmee wij onze doden ‘uitvaren’ is binnen en buiten de kerk opnieuw ontdekt. Wat betekenen de ontwikkelingen voor de manier waarop wij afscheid nemen?

Volkskrant: 13 februari 2006: Eeuwige rust in Wit-Rusland
Zou de manier waarop een land met zijn doden omspringt iets vertellen over de aard van zijn regime? Na een bezoek aan Wit-Rusland zou je denken van wel.
Ooit was de bevolking van Grodno, een stad in de westelijke uithoek van Wit-Rusland, erg joods getint. Aan die toestand heeft de Tweede Wereldoorlog een einde gemaakt. Vandaag geven de Wit-Russen en Polen er de toon aan.
Een paar jaar geleden werd Grodno ongewild aan zijn joodse wortels herinnerd. Bij renovatiewerken aan het voetbalstadion kwamen grote hoeveelheden beenderen naar boven. Ze bleken afkomstig van de joodse begraafplaats die zich daar ooit bevond.
De opgravingen leidden tot fel internationaal protest. Twaalf Amerikaanse senatoren, onder wie Hillary Clinton, vroegen aan de Wit-Russische autoriteiten om de werken stop te zetten. Maar de invloed van Uncle Sam reikt blijkbaar niet tot in Wit-Rusland. In het stadion zijn bulldozers druk in de weer met de aanleg van het speelveld. Vrachtwagens rijden af en aan. De afgegraven aarde moet elders zijn nut bewijzen. Er zouden al menselijke resten in een zandbak van een kleuterschool gevonden zijn.
Dat je geen jood hoeft te zijn om in Wit-Rusland in je eeuwige rust gestoord te worden, had ik een paar jaar geleden reeds kunnen vaststellen bij een bezoek aan Minsk. In de jaren dertig werden in een bos aan de rand van de hoofdstad tienduizenden vermeende tegenstanders van het communisme in koelen bloede vermoord. ..............Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie is het bos een bedevaartsoord. Her en der steken houten kruisen uit de grond. Op die manier proberen tegenstanders van het stalinisme een laatste eer te bewijzen aan de slachtoffers. De enige garantie dat je stoffelijk overschot in vrede kan rusten, krijg je in Wit-Rusland door tijdens de Tweede Wereldoorlog te sneuvelen, lijkt het wel. De manier waarop de resten van joden, anti-communisten en Zweden dienstbaar gemaakt worden aan het openbaar nut, staat in schril contrast tot de pracht en praal waarmee de vierduizend soldaten die in 1941 bij Brest twee maanden lang weerstand boden aan de Duitse overmacht in hun laatste rustplaats worden omgeven.

Leeuwarder Courant: 18 februari 2006. Misvattingen over hoogte successierechten
Rene van Baal: „De helft van de erfenis heb ik kunnen wegbrengen naar de fiscus." Een populaire verzuchting die met enige regelmaat klinkt maar zelden gestoeid is op waarheid. Een nadere bestudering van de tarieven in de Successiewet leert dat degene die de uitspraak doet ofwel een zeer behoorlijke erfenis heeft verkregen van een broer of zus, dan wel geërfd heeft van verre familie of van een vreemde......Kenmerkend voor de wet is dat die onderscheid maakt naar soorten verkrijgers. Hoe verder iemand afstaat van de erflater, hoe hoger het tarief. Zo betalen kinderen of echtgenoten vanaf 5 procent, maar nooit meer dan 27 procent en een kleinkind maximaal 43,2 procent.....Geld weggeven aan een Vreemde', waartoe de wet dus ook bijvoorbeeld een neef of nicht rekent, is uit fiscaal oogpunt dus niet erg aantrekkelijk vanwege direct hoge tarieven. Er is wel een goed alternatief voor vermogenden of mensen zonder directe familie: schenkingen/legaten aan door de fiscus erkende instellingen voor het goede doel zijn met ingang van dit jaar geheel vrij van successierechten geworden.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage