Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 43
23 oktober 2006 t/m 29 oktober 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

vakblad Uitvaart oktober 2006 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, oktober 2006. (Thema Wet op de lijkbezorging)
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws:
Facultatieve neemt Boskamp over. LOB en Monuta doen samen grafonderzoek. Thanatopraxievergunning Algemeen Belang. Buitenlands nieuws: • Begraven naar Mekka. 800 jaar uitvaartverzorgers..Uitvaart-noviteiten: Troostkorfjes. Uilen bij het afscheid
Digizerk technisch verbeterd.
Vers van de pers. Columns: Frank Mutter: Alle goede dingen. Henk Kok: Het Vakblad. En een aantal artikelen waaronder:
International Funeral Awards
Dat de IFA ook in de Nederlandse uitvaartbranche een vaste plaats hebben veroverd, valt niet te ontkennen. Maar er is ook kritiek op de organisatie van het evenement. Commercieel succes of gebakken lucht?
Het roze isolement
Yarden organiseert deze maand een voorlichtings-avond voor en door homoseksuelen over het regelen van de ‘roze uitvaart’. Gaat het om een PR-stunt? Of is er meer aan de hand?

Nieuwsbrief netwerk uitvaartvernieuwers Ledenblad Netwerk Uitvaart-vernieuwers, oktober 2006.
In het blad o.a. aandacht voor: Cremeren in Luxemburg. De hemelbegrafenis. Hete zomer.... thuisopbaring.Dorien de Nijs 10 jaar. 10 vragen plus één. Herdenkingsbijeenkomst De Wending. De 'Coffin Cover'. Agenda. Boekbesprekingen.

vakblad Uitvaartwezen 2006 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 9, november 2006.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Asbest op begraafplaatsen

In 1995 kreeg de particuliere begraafplaats Nieuw Eykenduynen als eerste van Nederland een proces-verbaal omdat asbestbrokstukken niet op de juiste manier van de begraafplaats waren verwijderd. Sindsdien heeft een aantal begraafplaatsen maatregelen genomen om asbest op een verantwoorde manier te verwijderen. Al leeft het besef dat dit nodig is, nog lang niet overal. "Werd er dan asbest toegepast? Dat hoor ik voor het eerst."
De piramides van de Maya's
De grote koninkrijken van de Maya's spreken tot de verbeelding. Nog altijd zijn wetenschappers bezig met het vertalen van hun geschriften. Dat leidde in de jaren zeventig tot de wetenschap dat de grafkelder die in 1952 werd gevonden die van Pacal is, de koning die van 615 tot 683 n.Chr. regeerde. Het blijkt een van de meest fascinerende graven van de Nieuwe Wereld.

De Gelderlander. 23 oktober 2006. Op z’n zondags naar de Vondelstraat
Kamal Majidpour: De Nijmeegse Turken staan vandaag vroeg op, ze doen hun mooie kleren aan en gaan naar de moskee. Vandaag is het feest, om precies te zijn het Suikerfeest..... Tijdens de feestdagen gaan veel Nijmeegse Turken naar de begraafplaats Jonkerbos om hun doden te eren en te herdenken. „Na het gebed in moskee gaat een groep ouderen samen met de imam naar het kerkhof. Sommigen hebben daar hun familieleden liggen. Ieder jaar wordt de begraafplaats bezocht uit respect voor de doden“, legt Bülent uit.
Eigenlijk moeten we praten over het ramadanfeest in plaats van Suikerfeest, vindt Mustafa. „‘Suikerfeest’ is de benaming voor voor de kleine kinderen.“.....

Kerkje rk begraafplats leeuwarden Leeuwarder Courant. 24 oktober 2006. Roomse begraafplaats krijgt gebedskapelletje
Gerrit Jan Alberts: De Rooms-Katholieke Begraafplaats in Leeuwarden moet een plek worden die mensen ook voor hun plezier bezoeken. Op het terrein staat de torenspits van de voormalige Bonifatiuskapel al te pronk, binnenkort kunnen bezoekers zich afzonderen in een kapelletje....Het vijfkoppige bestuur dat het kerkhof met groot enthousiasme beheert, wil van de begraafplaats een parkachtig terrein maken. Ype Rauwèrda: „We willen dat mensen hier ook eens voor hun plezier komen. Daar zijn we al jaren mee bezig. We hebben inmiddels een strooiveld, het monument voor ongeboren kinderen en sinds vorig jaar de spits van het Bonifatiushospitaal."......

DeStentor. 25 oktober 2006. Parochiebestuur zoekt eigenaren oude graven
Gerrit Schinkel: Het bestuur van de Rooms Katholieke parochie in Kampen is naarstig op zoek naar de eigenaren van oude graven van het R.K. kerkhof aan de Plasweg te IJsselmuiden. Vanaf 1858 vinden verreweg de meest parochianen uit Kampen hier hun laatste rustplaats. Nu staat het parochiebestuur voor de opgave om de eigenaren van de oude graven op te sporen. Er zijn sinds korte tijd namelijk geheel nieuwe richtlijnen voor de wet op de Lijkbezorging van kracht. Anton Wellenberg (68) leidt de speurtocht die nodig is, omdat er aanpassingen, opgedragen door het aartsbisdom van Utrecht, moeten komen op de verlening van het grafrecht, de keuze van het graf en het eigendomsrecht van een grafmonument.

Wonen op een begraafplaats in Manilla (Filipijnen) Verschillende kranten. 28 oktober 2006. Leven op een kerkhof
Armen in de Filippijnse hoofdstad Manilla vinden onderdak op deze publieke begraafplaats. Ze zijn verdreven uit hun huizen in de stad of komen uit de provincie waar ze huis en haard hebben verlaten om hun geluk te beproeven in de grote stad. Vaak verdienen ze nog wat geld met het schoonmaken van de graven, zeker nu vlak voor Allerheiligen en Allerzielen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage