Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 34
21 augustus 2006 t/m 27 augustus 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Limburger. 21 augustus 2006. Roermond krijgt waarschijnlijk een crematorium. Uitvaartverzekeraar DELA heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij de gemeente. Het crematorium zou bij begraafplaats Tussen de Bergen moeten komen. De gemeente heeft in principe medewerking toegezegd. Op 30 augustus wordt in het stadhuis van Roermond een informatie-avond voor omwonenden gehouden. Dan wordt ook het ontwerp voor het crematorium toegelicht.

Leeuwarder Courant. 23 augustus 2006. Gulle gever trekt beurs voor lelijk hek kerkhof
Elizabeth Vogelzang: Het monumentale hek van de begraafplaats in Terwispel was kapot en verroest. Sytske Hofstra uit Eelderwolde vond het geen gezicht dat het kerkhof waarop haar ouders zijn begraven, er zo gehavend bij lag. Omdat er geen geld was voor een dure opknapbeurt, betaalde ze de reparatie uit eigen portemonnee. Toen Hofstra hoorde dat de restauratie moeilijk werd en dat de leden van de kerk dat geld zelf moeten ophoesten wilde ze te hulp schieten. „Ik sei: doch my in lol en freegje wat it kostje moat." Een expert berekende dat het monument voor
€ 5000 weer in oude luister kon worden hersteld.
Hofstra besloot de kosten voor haar rekening te nemen. “ As ik dea gean, bliuwt der dochs jild oer, dan kin ik it better by it libben wei jaan”, beredeneert ze nuchter. “En oars kin it noch jierre duorje foar't de boel oanpakt wurdt.” Hofstra wil later zelf ook een plekje op de dodenakker.

Katholiek Nederland . 24 augusuts 2006. Zuid-Limburg: hostie-incident laat uitvaart uit de hand lopen
Een uitvaartmis voor een 96-jarige vrouw in het Zuid-Limburgse dorp Ulestraten is vorige week uitgelopen op een pijnlijke scène. Dat meldt Dagblad de Limburger vandaag.
'Schoft'
Volgens de krant ontstond tijdens de mis op 16 augustus opschudding over een niet direct doorgeslikte hostie. De celebrerende priester deken Leo Kirkels van Meerssen zou de aanwezigen in de kerk stevig de les hebben gelezen, waarop hij vervolgens voor 'schoft' werd uitgemaakt. Verder werd een man zo kwaad dat hij een misboek dwars over het altaar smeet.
Uiteenlopende percepties
Over wat precies gebeurd is tijdens de chaotisch verlopen begrafenismis, lopen de lezingen uiteen, schrijft Dagblad de Limburger. De percepties van de deken en de kerkgangers staan lijnrecht tegenover elkaar. Uit getuigenissen van enkele aanwezigen maakt de krant op dat de pastoor-deken zich van meet af aan openlijk vijandig opstelt tegenover bezoekers die anders nooit in de kerk komen. Tegenover katholieknederland.nl verklaart de deken dat hij de hostie wilde beschermen tegen heiligschennis..........

Tubantia. 25 augustus 2006. Monument piloten
Staatssecretaris C. van der Knaap van Defensie komt volgende week donderdag naar Bentelo. Daar onthult hij samen met burgemeester A. Bijleveld en vertegenwoordigers van de Lions Clubs uit de regio een monument ter nagedachtenis van de in 1942 neergestorte Britse bommenwerper Short Stirling MK I. Eerder op de dag worden de stoffelijke resten van de bemanningsleden van de bommenwerper, die vorig jaar zijn gevonden bij een bergingsoperatie in de kern Bentelo, van de Hof van Twente met alle militaire eer begraven op de algemene begraafplaats te Delden.
De begrafenisplechtigheid begint om 11.30 uur. Een Tornado jachtbommenwerper van de Britse luchtmacht (Royal Air Force) brengt met een zogenoemde flypast een laatste groet aan de omgekomen bemannings-leden van de Short Stirling. De begrafenisplechtigheid wordt voorafgegaan door een kerkdienst voor genodigden in de Oude Blasiuskerk te Delden. Deze begint om 10.30 uur.......

Verschillende kranten. 26 augustus 2006. Bliksem slaat in tijdens begrafenis: twee doden
(ANP) - Tijdens een begrafenis in het Gelderse Vorden zijn gistermiddag twee personen om het leven gekomen na een blikseminslag. Drie anderen raakten gewond. De bliksem sloeg in in een boom op het kerkhof, waaronder de slachtoffers stonden. De oud-wethouder van 59 en het meisje van 14 jaar waren lid van het plaatselijke muziekkorps Sursum Corda (Verhef uw hart) en waren aanwezig op de begrafenis van een erelid van het korps. Een van de slachtoffers overleed direct. Een ander werd eerst nog gereanimeerd, maar overleed alsnog ter plekke. De drie gewonden zijn na reanimatie naar een ziekenhuis
gebracht. Hun toestand is stabiel. Volgens loco-burgemeester André Baars sloeg het weer tijdens de teraardebestelling plotseling om.
“De bliksem sloeg in en iedereen viel om. Vijf van hen stonden niet meer op.”......

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage