Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 32
7 augustus 2006 t/m 13 augustus 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant. 8 augustus 2006. Monumententuin voor belangrijke Franekers.
Op de algemene begraafplaats in Franeker komt een monumententuin met de zerken van Franekers die een rol van betekenis hebben gehad voor de stad. Een strook aan de zijkant van de begraafplaats wordt speciaal voor de monumentenverzameling ingericht. Het is nog niet duidelijk hoeveel grafstenen er komen. Twee deskundigen onderzoeken welke grafstenen voor de tuin in aanmerking komen. Hierin worden ze bijgestaan door de historische stichting Trezoor uit Franeker. Volgens ambtenaar Bokke Haanstra gaat het niet om de monumentale waarde van de steen, maar om de betekenis van de persoon voor de stad.
Franekeradeel is bezig ruimte te maken op de begraafplaats. Binnen nu en tien jaar worden zerken geruimd waarover geen grafrechten meer worden betaald. „ As jo alles Fuortsmite, binne jo it echt kwyt", aldus Haanstra.

Leeuwarder Courant. 8 augustus 2006. Toch grafsteen voor klanten van Steenklip
De Gedenktekenspecialist uit het Zuid-Hollandse Valkenburg biedt 60 procent van de 61 personeels-leden van de failliete zerkenmaker Koninklijke Steenklip in Sneek een baan aan. Bovendien is het bedrijf bereid de verplichtingen jegens klanten over te nemen. Dat geldt ook voor de levering van grafstenen die mensen tijdens hun leven al vooruit hebben betaald. Curator Robert Verdonk buigt zich deze week over de biedingen die hij heeft gekregen op het failliete bedrijf. De Gedenktekenspecialist is een van de bieders, maar wil ook als een ander de failliete boedel overneemt met een deel van de activiteiten aan de haal gaan. Het bedrijf heeft per 1 augustus al zes verkoopmedewerkers van De Steenklip in dienst genomen........

BN/De Stem 9 augustus 2006. Begraven Klundert wordt duurder
Frank Timmers: De tarieven voor de grafrechten in Klundert gaan met 17,2 procent omhoog. Dat stellen B en W van Moerdijk voor aan de gemeenteraad.
Die raad heeft eerder gezegd dat het kerkhof kostendekkend wordt heringericht. Dat houdt in dat de rechthebbenden van de graven voor de kosten moeten opdraaien. De gemeentelijke begraafplaats in Klundert wordt fiks opgeknapt.....
Om de herinrichting af te ronden moet de gemeenteraad deze maand € 169.000 euro vrijmaken. Eerder is er 105.00 euro voor uitgetrokken. Van dat totaalbedrag moet € 155.850 betaald worden uit de tarieven van de grafrechten. Wie tot 2008 een graf huurt of verlengd, betaalt 1960 euro voor de komende twintig jaar. Vanaf 2008 wordt dat € 2297. Men vindt dat een heel bedrag om het in één keer te betalen. Als je het uitsmeert over twintig jaar, valt het wel mee. De verhoging is dan ongeveer vijftien euro per jaar, zegt een gemeentewoordvoerder.

Opgraving Eindhoven en DNA onderzoek Intermediair. 10 augustus 2006. Opgravingen in Eindhoven goudmijn voor archeologen. Het dna van rijke stinkerds.
Astrid Smit: In Eindhoven hebben archeologen honderden eeuwenoude skeletten met volledig intact dna opgegraven. Die bieden wellicht inzicht in de mogelijke relatie tussen pest, pokken en aids. Nog een week', zegt stadsarcheoloog Nico Arts als we eind juli op de resterende fundamenten staan van de oude Catharinakerk in Eindhoven. 'En dan gaat deze opgraving weer dicht'. De bewoners van Eindhoven kunnen dan alleen nog via kijkgaten een blik werpen op hun verleden. Misschien dat we enkele skeletten laten liggen voor het publiek.' .....De opwinding onder archeologen was groot. Dit was bijzonder. Op kalkarme zandgronden vergaan skeletten volledig, maar als door een godswonder waren de
Eindhovense beenderen geconserveerd gebleven (mogelijk dankzij het kalk in het puin waarmee de kerkvloer door de eeuwen heen is geëgaliseerd). En toen bleek ook nog eens het dna intact, iets wat bijna nooit voorkomt. Lag hier zes eeuwen geschiedenis voor het oprapen?.... Arts wijst op het skelet dat op dé twee meter diepe bodem van het hoogkoor ligt, omgeven door blauwe vlaggetjes die duiden op de spijkers van de voormalige kist. 'Het is een van de laatste skeletten en dan zijn we klaar. In totaal hebben we zevenhonderd volledig intacte skeletten gevonden en van achthonderd skeletten losse botten. Dat is ontzettend veel. Bijna nergens ter wereld vind je zo veel skeletten bij elkaar uit zes eeuwen. En het mooie is dat we ze bijna allemaal kunnen dateren tot op vijftig jaar nauwkeurig.

Verschillende kranten. 11 augustus 2006. Steenhouwer Zutphen koopt De Steenklip
Natuursteenbedrijf Marinus Hesselink uit Zutphen neemt de failliete zerkenmaker Koninklijke Steenklip in Sneek over. Van de vijftig mensen die daar werkten, kunnen er vijftien tot twintig bij de nieuwe eigenaar terecht. De werknemers hebben dat vandaag van curator Robert Verdonk te horen gekregen. Het zusterbedrijf in Dordrecht, waar elf mensen werkten, wordt overgenomen door branchegenoot Dominicus uit het Zeeuwse Westkapelle.... De overnamegesprekken zijn flink gefrustreerd door de activiteiten van concurrent De Gedenktekenspecialist uit het Zuid-Hollandse Valkenburg. Die heeft onder de duiven geschoten, zegt curator Verdonk. Zoals gemeld heeft De Gedenktekenspecialist zes verkopers van De Steenklip in dienst genomen, stelt ze 60 procent van het personeel een dienstverband in het vooruitzicht, en zegt ze bereid te zijn alle verplichtingen jegens klanten over te nemen.....Koninklijke Steenklip ging vorige maand failliet met een schuldenlast van € 5,5 miljoen. Curator Verdonk ging er tot nu toe vanuit dat klanten die grafstenen bij het bedrijf in bewerking hebben, onder meer voor het bijplaatsen van namen, hun eigendommen terugkrijgen. Maar enkele honderden mensen die alvast geld hadden betaald voor hun eigen grafzerk, in totaal€ 280.000, zouden naar hun geld kunnen fluiten

Leeuwarder Courant. 12 augustus 2006. Friese crematoria beticht van misbruik monopoly
De crematoria in Friesland misbruiken hun monopolypositie. Dat vindt directeur Anne Wieb Wijnsma van Adventum Uitvaartverzorging in Leeuwarden. Soms wijkt de uitvaartverzorger voor een crematie uit naar een crematorium over de provinciegrens. Inclusief de kosten van het transport is Wijnsma dan enkele honderden euro's goedkoper uit.
Voor een zogenaamde 'technische crematie', waarbij wordt afgezien van een plechtigheid, ligt het tarief volgens Wijnsma met name in de twee door uitvaartverzorger Yarden gerunde crematoria in Goutum en in Heerenveen veel te hoog. Technische crematies komen onder meer voer wanneer de plechtigheid in een kerk heeft plaatsgevonden.
Ook voorzitter Jan de Jong uit Rottum van de Federatie van Uitvaartverenigingen in Friesland vindt het geen verkeerde zaak wanneer er meer marktwerking komt in de Friese uitvaartbranche. Volgens De Jong gaan er om die reden binnen de federatie stemmen op om te komen tot een eigen crematorium. Concrete plannen zijn daarvoor overigens nog niet.......Gemiddeld over alle crematoria in Nederland kost een standaardcrematie met een plechtigheid van drie kwartier en een nazit in de restauratie van drie kwartier € 829. De consumpties zijn daarbij niet inbegrepen. Drachten zit daar ver onder met een bedrag van € 772 en de Yarden crematoria in Heerenveen en Leeuwarden net onder het gemiddelde met € 823. De prijzen van een crematie variëren van € 740 in Terneuzen tot bijna € 1000 in Haarlem en Velsen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage