Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 13
27 maart 2006 t/m 2 april 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

vakblad uitvaartwezen april 2006 Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 3, april 2006.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Keuze en efficiëntie in rouwadvertenties
Internet krijgt steeds meer een gebruikersfunctie. Dat blijkt ook uit de internettoepassingen van MemoriAd. Persoonlijke rouwadvertenties en -kaarten online opmaken en verzenden. Het moet de nabestaanden niet alleen meer keuzevrijheid geven, ook moet het de uitvaartondernemer in staat stellen efficiënt te werken en de kosten te beheersen.
De troostende werking van een virtuele herdenkingsplaats
Vandaag de dag kan je niet alleen een condoleanceregister openen of een herdenkingspagina met teksten en foto's maken, kaarsen branden en muziek draaien, maar bijvoorbeeld ook de video van de uitvaart afspelen. Het medium daarvoor zijn rouwsites die als digitale paddenstoelen uit de grond rijzen. In hoeverre zijn deze sites nu eigenlijk een hulpmiddel bij het rouwproces? Rouwdeskundigen geven hun mening.
Pionier In digitaal uitvaartland. (pdf) Interview met de mede-eigenaar van deze website.

Leeuwarder Courant: 28 maart 2006. Graf op eigen erf
Het echtpaar Jos en Lieneke Duindam wil na het overlijden op het eigen erf van hun appartermenten-boerderij worden begraven. Vlak bij het stilte-monument, een 'symbool van leven en dood', dat zij al eerder op het perceel aan de Molenlaan hebben opgericht..........
Wûnseradiel lijkt het verzoek van het echtpaar Duindam te willen afwijzen, want de gemeente reageert niet erg enthousiast. Ze vindt dat er geen sprake is van een 'bijzonder geval'. De gemeente laat weten de privé-belangen die de Pingjumers aandragen niet overtuigend genoeg te vinden.

joods ospice in Amsterdam Volkskrant: 30 maart 2006. Geur kippensoep geeft kracht en warmte
In joodse hospice in sfeer van geloof en tradities waardig afscheid nemen van het leven.
Als jood sterven in een omgeving waar je je volkomen thuis voelt. Dat kan vanaf begin volgend jaar in de nieuwe joodse hospice in Amsterdam.
Andrea Lietz-Schneider: De geur van kippensoep doet soms wonderen. Wie naar de eerste joodse hospice van Europa komt, heeft nog maar dagen of weken te leven. Zo iemand wil zich van het begin af aan thuis voelen in de nieuwe omgeving. De geur van kippensoep kan een stervende een gevoel van geborgenheid geven. 'Kippensoep heeft voor joden een symbolische kracht', zegt Sasja Martel, toekomstige leidster van het verblijfhuis voor terminale patiënten. 'Het is een traditionele schotel, die vaak op de sabbat wordt geserveerd. Wij joden associëren de geur met iets heel aangenaams, met warmte, gezelligheid en geluk.'................... Soms is een bepaalde geur, een geluid of de gestreepte blouse van een verpleegster al genoeg voor een overlevende van de shoah in paniek te raken. 'Deze trauma's worden in een niet-joodse omgeving uit onwetendheid vaak niet begrepen', weet Martel als toekomstig leidster van het verblijfhuis.

Leeuwarder Courant: 31 maart 2006. Familie krijgt direct begeleiding na suïcide
Nabestaanden van zelfmoordslachtoffers in Friesland krijgen vanaf volgende maand direct professionele hulp aangeboden. Die moet voorkomen dat zij zelf eveneens een einde aan hun leven maken. Uit onderzoek blijkt dat mensen uit de omgeving van de zelfmoordenaar een belangrijke risicogroep vormen.
Op de jaarlijkse ontmoetingsdag van de Friese Werkgroep Nabestaan na Zelfdoding morgen in Leeuwarden wordt het begeleidingsmodel, dat is ontwikkeld door een onderzoekster van het Universitair Medisch Centrum Groningen gepresenteerd...........

Leeuwarder Courant: 31 maart 2006. Grafstenen gratis af te halen op begraafplaats Franeker
De gemeente Franekeradeel wil af van enkele honderden grafstenen op de algemene begraafplaats. Over vier jaar raakt de begraafplek naast het Stadspark vol en over honderden stenen betalen nabestaanden al lang geen grafrechten meer. „Dy kinne wy dus romje en ferneatigje", zegt Bokke Haanstra van de gemeente. Maar dat kost geld, dus staat het familie van de overledenen vrij de stenen gratis op te halen.
„Ik tink net dat in soad minsken hjir gebrúk fan meitsje sille. Wat moat je der mei? Eartiids brûkten boeren de stienen om harren reed mei te betegeljen." De gemeente heeft de stenen bewust jaren laten liggen. „Dêr wie gjin needsaak de stiennen te romjen. Boppedat, in oanklaaid begrafplak sjocht der in stik better ut." De stoffelijk overschotten blijven voorlopig liggen. „Op guon plakken sit it grúnwetter sa djip dat wy der noch wol in kiste boppe op lizze kinne. Oare plakken sille wy mooglik opheegje."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage