Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 10
6 maart 2006 t/m 12 maart 2006

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 2, maart 2006.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, Wet en Recht, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Uitvaartverzorger: een trendy beroep
De uitvaartbranche is hot. Uitvaartbedrijven worden bedolven onder sollicitaties en voor de opleidingen zijn er tegenwoordig wachtlijsten. Door die toenemende belangstelling ondergaat het vak een ontwikkeling. Hoe is die ontwikkeling te duiden en waar komt die populariteit van de uitvaartbranche vandaan?
De kartonnen belofte
Al jaren is de uit Engeland geïmporteerde Eco Coffin op de markt, maar hij wordt maar nauwelijks gebruikt. Dat heeft verschillende ondernemers niet weerhouden de laatste tijd diverse kartonnen uitvaartkisten op de Nederlandse markt te introduceren. Is dat tegen beter weten in of heeft karton potentie?

Laatste verzorging Leeuwarder Courant: 11 maart 2006. Laatste verzorging
(bijna paginagroot artikel) Kirsten van Zanten: Nooit is er eens iemand die zegt 'Goh, wat een leuke baan'. De leden van het zorgteam van uitvaartcentrum Adventum zijn er aan gewend. Mensen zijn bang voor de dood. Maar wie dagelijks met overledenen omgaat, overwint die angst. Een kijkje achter de schermen bij de laatste verzorging.
Onder het zachte schijnsel van een lamp buigen Foeke Velzen en Greet Zuidema zich diep voorover. Boven de kist kijken ze elkaar vragend aan. Draagt ze haar pony nou links of rechts? „Schuin naar links, zei haar man."
De overledene is een mooie, frêle vrouw. Te jong gestorven. Greet en Foeke van uitvaartcentrum Adven-tum kammen haar zwarte haren voor de laatste keer, lakken haar nagels rood en brengen wat kleur aan op haar lippen. Vanochtend om kwart over vijf overleed ze, na drie jaar lang gevochten te hebben tegen kanker. Ze ligt erbij alsof ze nooit ziek is geweest. „Voor het eerst heeft ze geen pijn meer wanneer ze wordt aangeraakt", zei haar man die ochtend, toen ze net gestorven was.
In hun onopvallende Renault Kangoo, volledig ingericht op de verzorging van overledenen, kwam het zorgteam - dat altijd uit een man én een vrouw bestaat - een uur na het overlijden van de vrouw bij de Leeuwarder woning aan. Ze condoleerden de echtgenoot. Samen wasten ze haar. Ze trokken haar mooie kleren aan en zorgden ervoor dat ze naar het uitvaartcentrum werd gebracht. Alles met latex-handschoenen aan. Greet: „Hygiënisch voor ons, maar ook voor de overledene. Ook als je dood bent, heb je recht op privacy." ...... .............................

Volkskrant: 11 maart. Boekbespreking: Mummies en kleine schoffeltjes
Eric Hendriks: Je kon in het oude Egypte wel dood zijn, maar het werk moest gewoon doorgaan. Sommige graven van hooggeplaatsten bevatten dan ook honderden dienaren 365 bijvoorbeeld, één voor elke dag van het jaar, plus 36 opzichters, voor elke ploeg van 10 man één.
Dat waren geen echte knechten, maar poppetjes, sjabti's genaamd, die de voorname dode een ontspannen leven in het hiernamaals mogelijk moesten maken. Daartoe waren de sjabti's uitgerust met piepkleine landbouwwerktuigjes, zoals schoffeltjes en mandjes.
Van alles kregen de doden in hun graf mee om aan gene zijde in hun dagelijkse behoeften te voorzien. Meubels bijvoorbeeld, maar ook voedsel, wapens, spelletjes en cosmetica.........................
Salhna Ikram: Dood en begrafenisrituelen in het oude Egypte Pearson Education; 192 pag.; € 19,95 , ISBN 90 430 11991

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage