Agenda

Radio NPO1. Podcastserie over de nalatenschap van recent overleden Nederlanders
Zaterdag 30 Oktober 2021, 19:00 - 22:00
humanitas
Wat blijft als we er niet meer zijn?

Podcastserie over de nalatenschap van recent overleden Nederlanders
Vanaf zaterdag 9 oktober bij HUMAN op nporadio1.nl/podcasts en de podcastplatforms

In de nieuwe podcastserie Wat blijft volgen interviewers Coen Verbraak, Floortje Smit, Clairy Polak, Arco Gnocchi en Tom Reijner het spoor terug van recent overleden Nederlanders. Wat hebben zij écht betekend? Wat kunnen we leren van hun leven? En hoe leven zij voort? In de eerste zes afleveringen: wat blijft na de dood van theatermaker Jeroen van Merwijk, voetballer Wim Suurbier, historica Evelien Gans, spindoctor Erik van Bruggen, taalwetenschapper Pieter Muysken en componist Louis Andriessen?

Met Wat blijft zet HUMAN een necrologieën-bibliotheek op in een nieuwe vorm: een podcast. Wat blijft biedt een intieme kijk in het leven van recent overleden Nederlanders, door de ogen van kenners en nabestaanden. Wat laten zij achter? Zullen we ze herinneren als goede of als slechte voorbeelden? Of iets ertussenin?

Aflevering 1: Jeroen van Merwijk (11 juli 1955 - 3 maart 2021)
Door collega’s werd theatermaker en beeldend kunstenaar Jeroen van Merwijk zeer gewaardeerd; hij won de Annie M.G. Schmidtprijs en de Edison Oeuvreprijs voor Kleinkunst. Toch bereikte hij met zijn compromisloze liedjes nooit het grote publiek. Coen Verbraak volgt zijn spoor terug met cabaretier Diederik van Vleuten, theaterrecensent Patrick van den Hanenberg en broer Vincent van Merwijk.

Aflevering 2: Wim Suurbier (16 januari 1945 - 12 juli 2020)
Ajax-icoon Wim Suurbier was een doortastend verdediger, won drie keer de Europa Cup 1 en speelde twee WK-finales. Hij was misschien wel de laatste Nederlandse voetballer die zich een rock-’n-roll levensstijl kon veroorloven. Arco Gnocchi volgt zijn spoor terug met acteur en schrijver Maarten Spanjer, voetbalmaatje Ruud Krol, dochter Melissa Suurbier en ex-vrouw Maja Suurbier.

Aflevering 3: Evelien Gans (24 april 1951 - 19 juli 2018)
Evelien Gans was een chroniqueur van het Nederlandse Jodendom en schreef onder meer het eerste deel in de dubbelbiografie over Jaap en Ischa Meijer. Ze streed tegen de normalisering van het antisemitisme en zocht actief naar haar eigen joodse identiteit. In de laatste maanden van haar leven worstelde ze met een depressie. Tom Reijner volgt haar spoor terug met partner Frank Diamand, schrijver Stephan Sanders en zus Heleen Gans.

Aflevering 4: Erik van Bruggen (12 december 1968 - 14 februari 2020)
Campagnestrateeg Erik van Bruggen was van grote invloed op de Nederlandse politiek. Hij was medeoprichter van campagnebureau BKB, waar mensen als Lodewijk Asscher, Thierry Baudet en Alexander Klöpping werden opgeleid. Van een kind dat gepest werd, groeide hij uit tot iemand die alles durfde. Floortje Smit volgt zijn spoor terug met politicus Lodewijk Asscher, compagnon Alex Klusman en zus Anke van Bruggen.

Aflevering 5: Louis Andriessen 6 juni 1939 - 1 juli 2021)
De invloedrijke componist Louis Andriessen schreef meer dan honderd composities. Hij was een van de aanjagers van de actiegroep De Notenkraker, tegen het conservatisme in de klassieke muziek. Clairy Polak volgt zijn spoor terug met muziekrecensent Bas van Putten, zijn vrouw Monica Germino en componist Martijn Padding.

Aflevering 6: Pieter Muysken (11 april 1950 - 6 april 2021)
Pieter Muysken was een invloedrijk taalkundige en winnaar van de Spinozaprijs. Hij werd wereldberoemd met zijn onderzoek naar taal, zo legde hij in een overzichtswerk de 34 talen van Bolivia vast. Floortje Smit volgt zijn spoor terug met collega en vriendin Mily Crevels, taalkundige Marc van Oostendorp en zus Agaath Cornel.

Lancering op NPO Radio 1

Wat blijft wordt op zaterdag 9 oktober gelanceerd op NPO Radio 1 in een live-uitzending met Coen Verbraak (19:00-22:00 uur).
Hierin zijn voorproefjes van de afleveringen te horen en interviews met onder andere Hans Renders, directeur Biografie Instituut, over de waarde van necrologieën. Spinvis treedt op.


De volledige podcastserie is vanaf 9 oktober te beluisteren via nporadio1.nl/podcasts en de podcastplatforms. In 2022 volgen achttien nieuwe afleveringen.

Meer informatie: human.nl/watblijft
Radio
Locatie : NPO radio 1

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl