Agenda

Zutphen. Nationale Wadendag
Zondag 30 Januari 2011, 11:00 - 16:30
Contact Monique Rang Telefoon: 0575 - 518 605 / 06 - 237 405 86

De NATIONALE WADENDAG

30 januari 2011

10 Jarig bestaan Wikkelgoed wordt gevierd met de NATIONALE WADENDAG op 30 januari 2011. Nog nooit waren er bijna alle wadenmakers van Nederland samen te zien. De wade is de toekomst als omhulling van de overledenen.

De meest milieu- en natuurvriendelijke manier van begraven en cremeren.
Geen kist, maar een zachte omhulling!


Op 30 januari 2011 vindt de eerste Nationale Wadendag plaats in Vrije School ‘De Berkel’ in Zutphen. De Nationale Wadendag wordt georganiseerd ter ere van het 10-jarige bestaan van Wikkelgoed Uitvaarttextiel. Deze dag biedt de kans om kennis maken met de vernieuwende, natuurvriendelijke manier van uitvaart in een wade. Vooraanstaande Nederlandse wadenmakers (textielkunstenaars, die uitvaarttextiel maken) zullen hun werk tentoonstellen.


De (lijk-)wade biedt nieuwe mogelijkheden voor een uitvaart; een zachte, toegankelijke en kwetsbare omhulling van textiel als vervanging van de traditionele kist. Op de Nationale Wadendag zullen vele verschillende waden te zien zijn, gecombineerd met een draagbaar van hout of wilgentenen. Allerlei bewerkingen en materialen, zoals katoen, linnen, zijde, handgeweven stoffen en vilt worden tentoongesteld. Er zijn bijvoorbeeld
   Margaret Sabee waden handgeweven waden van Margaret Sabee,
geappliceerde waden van Armien Visser,
vilten waden van Jetke van Engelen en de
Bertina Slettenhaar  vilten cocon van Bertina Slettenhaar
te zien naast de waden van Wikkelgoed.


Wikkelgoed

Sinds 2001 biedt Wikkelgoed de optie om een overledene bij afscheid te hullen in natuurlijke materialen. Hemden, waden en wikkelkleden van zijde, linnen en katoen vervangen de traditionele kist. In textiel gehuld kan een overleden op een draagbaar gelegd worden. Het gebruik van bijvoorbeeld een wade sluit aan bij een rustig, natuurlijk afscheid. Op zo’n moment staan we er vaak niet bij stil, maar een bijzondere omhulling benadrukt de beleving van een bijzondere moment.


Zondag 30 januari 2011: de Nationale Wadendag

Tijd: 11.00-16.30 uur, afsluiting met een herdenkingsmoment voor de gestorvenen

Plaats: Vrije School `De Berkel` Weerdslag 14a, 7206 BR Zutphen

Toegang gratis

 


 

Locatie Vrije School `De Berkel` Weerdslag 14a, 7206 BR Zutphen