Agenda

Weverslo. t/m 30 december a.s. Unieke expositie van houtkunst op natuurbegraafplaats Weverslo
Zondag 26 December 2010, 11:00 - 16:00
Contact Gé Peterink, Mobiel: 06 53 170144

Houtkunstenaars op natuurbegraafplaats Weverslo

Van 26 december tot en met 30 december 2010

Unieke expositie van houtkunst op natuurbegraafplaats Weverslo

Tijdens de sfeervolle dagen tussen kerst en nieuwjaar exposeren vijf gerenommeerde houtkunstenaars uit Nederland houtsculpturen op natuurbegraafplaats Weverslo. Het zijn Johanna Nijlunsing uit Groningen, Marja Snoek uit Maartensdijk, Jan - Carel Koster uit Barneveld, Wil Schropp uit Duiven en Piet Siebers uit Oirlo. Natuurbegraafplaats Weverslo ligt in de Peel op de grens van Brabant en Limburg tussen Venray en Deurne. De expositie laat zien hoe prachtig houtsculpturen als grafmonument tot hun recht komen in de vrije natuur. De sculpturen accentueren de karakteristieke plekken op de natuurbegraafplaats. Een wandelpad van 1 km voert u langs de mooie plekken van het 5 ha grote bos. Het is voor het eerst dat Nederlandse top houtkunstenaars samen exposeren rondom het thema 'natuur begraven en natuur beleven'.

De expositie wordt op tweede kerstdag 26 december om 11.00 uur geopend. De dagelijkse openingstijden zijn van 11.00 tot 16.00 uur. Zie voor meer informatie ook www.weverslo.nl

Houtsculpturen maken deel uit van de natuur
De geselecteerde houtkunstenaars exposeren vrij werk. Dat geeft een goed beeld van de kwaliteit en de veelzijdigheid van deze kunstenaars. Zij hebben allemaal ook ervaring met het maken van houten grafmonumenten. Deze worden doorgaans in opdracht gemaakt. De vijf houtkunstenaars hebben ieder hun eigen stijl. Dat blijkt uit materiaalkeuze, thematiek, manier van werken en de vormgeving. Ze delen de liefde voor het werken met hout als eerlijk materiaal en de voorkeur om milieubewust te werken. Dat leidt bij alle houtkunstenaars tot kunstwerken die integraal deel uitmaken van de vrije natuur.

Vrijheid en ruimte voor persoonlijke invulling
Kunst op de natuurbegraafplaats inspireert tot bezinning. Door de houten grafmonumenten behoudt het bos zijn natuurlijk karakter. In die sfeer is er alle vrijheid en ruimte voor een persoonlijke en vrije invulling van afscheid- en herdenkingsbijeenkomsten. Er zijn geen beknellende regels en voorschriften. Graven liggen op ruime afstand van elkaar en worden niet geruimd. Hier is nog sprake van 'eeuwigdurende grafrust'. Natuurbegraafplaats Weverslo is er voor iedereen die respect heeft voor mens, natuur en cultuur, geeft ruimte aan alle culturen, religies en levensbeschouwingen en biedt de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen voor het in standhouden van een evenwichtige natuur.

De houtkunstenaars zijn tijdens de openingsuren van de expositie dagelijks aanwezig. Zij helpen u graag als u de materialen en technieken voor het maken van houtsculpturen wilt leren kennen.


Korte karakteristieken van de vijf houtkunstenaars.

Will Schropp, Duiven
Will Schropp laat al bijna 25 jaar zien dat hout een perfecte materie is voor het maken van beelden. Hij maakt daarvoor gebruik van hout dat afkomstig is van bomen die in Nederland groeien. Op die manier kan ook de uitstraling die een boom heeft, doorwerken in een beeld. Denk bijvoorbeeld aan een stoer beeld uit het hout van een robuuste eik. Sinds twee jaar maakt hij ook beelden van het oudste hout dan ooit in ons land werd gevonden, eiken en dennen van bijna 9000 jaar oud, van kort na de IJstijd.
In zijn atelier staan meer dan honderd beelden voor binnen en buiten. Regelmatig werkt hij aan opdrachten, daarbij zijn ook grafmonumenten. Het natuurlijke materiaal hout is daarvoor zeker geschikt. Het leven is al meer dan twintig jaar een thema in zijn werk. En wat past er meer bij de dood dan het leven. Een herinneringsmonument kan goed op de begraafplaats staan, maar ook bij nabestaanden in de tuin, zoals ook een jas of hoed van een overledene levendige herinnering kan zijn.
In de tv-serie over beeldhouwen in hout heeft Will Schropp het maken van beelden laten meebeleven.

Marja Snoek, Maartensdijk
Marja Snoek maakt sinds 2003 sculpturen van hout. Haar hart klopt voor hout als een mooi,warm en natuurlijk materiaal. Iedere keer weer is het voor haar een uitdaging om aan een nieuw stuk hout te beginnen en zich er door te laten leiden. Vaak dienen bestaande natuurlijke vormen zich al vanzelf aan. Ze weet van tevoren nooit wat ze gaat maken. Dat is voor haar precies de uitdaging voor het werken met hout. Gaandeweg ontstaat er een vorm en die werkt ze zo uit, dat het beeld volledig tot zijn recht komt. Dit geeft me veel!
Haar stijl is heel rond, glad en vrouwelijk. Vormen en kleuren uit de natuur zijn voor haar de onuitputtelijke inspiratiebron. Alles wat haar ogen zien willen haar handen maken.

Jan Carel Koster, Nijkerkerveen
Beeldhouwer Jan-Carel Koster heeft altijd al gebeeldhouwd in hout, al meer dan 30 jaar. Zijn drang tot beeldhouwen is ontstaan in zijn vroege jeugd doordat, net als ieder mens, hij zichzelf, maar ook de wereld probeerde te ontdekken en te begrijpen. Het is voor hem een manier van leven. Zijn zoektocht en levenservaringen zijn nu zijn drijfveren geworden.
In zijn sculpturen laat hij een combinatie van spelen met gevoel en techniek zien die zich uiten in vloeiende dunne en open vormen .Tijdens het beeldhouwen voelt hij met zijn ogen,
het is een spel die hij speelt waarin hij een combinatie gebruikt van de samenwerking met zijn handen, ogen en geest. Het resultaat van een creatief proces in zijn geest met de daarbij horende vormen .In dit proces zit de verbinding van die samenwerking met ervaringen met menselijke emoties. De emoties die hij in zichzelf en anderen voelt en ziet vertaalt hij naar vormen met een relatie tot de natuur. Vanuit deze gevoelswijzers laat hij veel levendige , harmonieuze,saamhorige vormen ontstaan . Het is een streven naar de perfecte vorm vanuit de realiteit naar het abstracte. De natuur in zijn oorsprong verweven met menselijke gevoelswijzers.
Als beeldhouwer werkt hij graag met mensen en voor mensen. Zowel in zijn vrije werk als in opdracht. Hij maakte al diverse houten grafmonumenten. Samen gaat hij dan op zoek naar de vertaling van wensen, ideeën en herinneringen. Het is een intensief proces dat ook een bijdrage levert aan de rouwverwerking.

Johanna Nijlunsing Johanna Nijlunsing, Groningen
Johanna Nijlunsing werkt graag thematisch. Dieren zijn haar grote liefde. Zij is gaan beeldhouwen toen bleek dat ze om gezondheidsredenen geen boerin kon worden. Toen in 1991 na ongeveer 40 jaar bij wet werd geregeld dat er weer andere materialen dan alleen steen op Nederlandse graven geplaatst mochten worden, heeft zij zich gespecialiseerd in het maken van houten graftekens.
Hout heeft een eigen levensduur en is,als de mens, vergankelijk. Een mens is een vat vol tegenstrijdigheden want oog in oog met zijn vergankelijkheid moet zijn/haar grafzerk onverwoestbaar zijn. Naast de gevoelswaarde die hout heeft is het door de vele gebruiksmogelijkheden een waardevol materiaal. Om mee te bouwen, het huis te verwarmen, eten op te koken, op te zitten, beelden uit te slaan, de weg mee te wijzen of er mee te gedenken.

Piet Siebers, Oirlo
Piet Siebers noemt zijn indrukwekkende houtsculpturen 'boodschappen in hout'. Hij werkt uitsluitend met hout en heeft in de loop van de jaren een groot aantal zeer uiteenlopende sculpturen gemaakt. Elk van die beelden heeft een eigen boodschap. Kenmerk van alle beelden is de fijngevoeligheid en de zeggingskracht. Zonder woorden raken de beelden mensen in het hart. Hij is een goed luisteraar die de gevoelens van mensen vertaald in zijn sculpturen.

 

Locatie Begraafplaats Weverslo, Janslust 11, Heide
Gedurende de openingstijden is er een informatiestand en voor mensen die slecht ter been zijn is er een ‘golfcar’ waarmee de expositie kan worden bezocht.