Agenda

TV Gelderland. Een ode aan onze doden
Dinsdag 02 November 2010, 18:20

Een ode aan onze doden

Een programma vol verhalen over het leven, over mensen en periodes, over gewoontes en gebeurtenissen, met als startpunt graven en begraafplaatsen in Gelderland.

Aflevering 5 | Dinsdag 2 november 2010 | Apeldoorn

Aan het eind van de 19de eeuw was Apeldoorn hard toe aan een nieuwe plek om de doden te begraven. De begraafplaats aan de Loolaan raakte vol en dus was er ruimte nodig. Er werd een stuk grond gekocht buiten het dorp en in 1896 werd begonnen met de aanleg van de begraafplaats aan de Soerenseweg. Op 1 januari 1900 wordt de nieuwe begraafplaats officieel in gebruik genomen. Inmiddels is de begraafplaats een rijksmonument. Er wordt er nog maar heel af en toe iemand begraven.

Burgemeester van Hasselt (1835 -1887) van Apeldoorn heeft jarenlang gelobbyd om de aanleg van deze begraafplaats voor elkaar te krijgen. Als eerbetoon wordt hij er in 1897 als eerste begraven. Het stuk land is dan officieel nog geen begraafplaats.

Evertje van de Zande (1852 -1945) is een vrouw met een heel aparte baan. Ze is de min van koningin Wilhelmina geweest. De twee vrouwen hebben tot aan de Tweede Wereldoorlog altijd contact gehouden. Ze schrijven elkaar geregeld en koningin Wilhelmina gaat regelmatig een kijkje nemen op de boerderij van Evertje. Helaas is de grote wens van Evertje, om haar Wilhelmina na de oorlog nog een keer te zien niet uitgekomen, ze is een paar maanden voor de bevrijding op zeer hoge leeftijd gestorven.

Rita Corita (1917-1998) heet eigenlijk Hendrika Sturm en is geboren in Amsterdam. Later komt ze in het Gelderse Beekbergen terecht waar ze ook gestorven is. Onsterfelijk is Rita Corita geworden door haar grote hit 'Koffie !' in 1958. Eén van de redenen dat ze in Beekbergen woont is om dicht bij haar goede vriend Ronnie Tober te zijn.

Addy Teunissen is op Koninginnedag 2009 één van de dodelijke slachtoffers die Karst Tates maakt door met zijn auto dwars door dranghekken en een menigte te rijden in een poging om de bus met de Koninklijke familie te raken. Volgens zijn zus zijn er dankzij Addy enkele kinderen gered en niet door de auto van Tates geraakt. Hij heeft ze over een dranghek getild en ze naar een plek gestuurd waar ze de Koninklijke familie beter konden zien.

Verder is er aandacht voor de vliegramp in 1946 en de tweeëntwintig kinderen die deze catastrofe niet overleven. Ook schijnt er een heuse prinses begraven te zijn op de begraafplaats aan de Soerenseweg, maar is zij wie ze beweerde te zijn

Dinsdag 2 november om 18.20 uur op TV Gelderland, daarna elk uur herhaald.