Agenda

Leiden. Herdenking met vuur en zang
Dinsdag 02 November 2010, 19:00 - 21:00


In het kader van 'Allerzielen buiten de kerk' worden op dinsdag 2 november op de begraafplaats de Groenesteeg de doden herdacht.

'Wij vieren dat zij in ons leven zijn geweest met vuur, muziek en zang', laat organisator Loes Edzes weten. 'In Zuid Amerika is de dodenherdenking ieder jaar een uitbundig feest en gaat de familie naar het kerkhof om bij de graven muziek te maken en te eten en drinken. Dat gaat ook nu in Leiden gebeuren. '

Bezoekers krijgen bij binnenkomst een lichtje mee en worden op de begraafplaats meegenomen door een gids met ook een lichtje in zijn hand. Ze krijgen te drinken en te eten, maken muziek en er worden gedichten voorgelezen. Ook door bezoekers meegenomen foto's en voorwerpen worden herinneringen aan overledenen levendig.'

Het is volgens Edwes belangrijk om stil te staan bij mensen die er niet meer zijn. Vorig jaar is deze viering ook gehouden op deze monumentale begraafplaats en zijn velen aanwezig geweest om onder leiding van Marian de Valk en Thea Dijkstra, beiden uitvaartbegeleidsters, een Allerzielenviering buiten de kerk te beleven.

De viering die mede onder auspiciën van de Stichting tot behoud van begraafplaats De Groenesteeg plaats vindt, wordt in het gehele land soms uitbundig gehouden, maar zal in Leiden een ingetogen karakter dragen. De bijeenkomst op 2 november begint om 19.00 uur en zal rond 21.00 uur worden afgesloten. Begraafplaats Groenesteeg is tussen 12.00 en 18.00 uur dicht in verband met voorbereidingen en vanaf 18.00uur geopend.

      

Locatie Begraafplaats De Groenesteeg, Groenesteeg 126, Leiden