Agenda

Bergen op Zoom Lezingencyclus 2015 afscheid, verlies en rouw
Donderdag 26 November 2015, 19:30 - 21:30

zoom en zegestede lezingencyclus 2015

In 2015 viert Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede haar 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum biedt SCB Zoom- en Zegestede een aantal lezingen aan die gerelateerd zijn aan het overlijden, de rituelen rondom het afscheid en de rouwverwerking.

marjeet verbeek
Marjeet Verbeek.

Marjeet Verbeek (1960) studeerde theologie in Amsterdam en specialiseerde zich in film en hedendaagse spiritualiteit. Zij werkte voor het Katholiek Media Centrum, doceerde mediapedagogiek, spiritualiteit en vrouwenstudies theologie aan Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing en geeft lezingen en trainingen over de relatie film en spiritualiteit. In 2011 volgde zij een opleiding tot ritueel begeleider bij afscheid. In oktober 2014 won zij samen met dr. Tjeu van den Berk de Louis Hartlooper Prijs voor Filmjournalistiek voor hun publicatie Het filmgesprek: woorden aan droombeelden wijden (Meinema, 2013)

De huidige filmcultuur biedt een rijkdom aan inspirerende en troostrijke beelden rond sterven, dood en rouw. Ze geven uitdrukking aan wat mensen bezielt wanneer het levenseinde op hun pad komt. In dat proces verbeelden films vaak oude en nieuwe rituelen die mensen helpen met het onvermijdelijke afscheid om te gaan. Zo houden films ons een spiegel voor en dragen ze ertoe bij in het reine te komen met verlies van dierbaren.
De filmkunst spreekt alle lagen van de samenleving aan. Veel mensen hebben niet alleen zin in film, ze zien ook zin in film en ze ontlenen zin aan film. Films verstaan de kunst om onmiddellijk binnen te dringen in het voelen en denken van mensen. Ze voeden de ziel. De ziel denkt immers in beelden. Op 26 november neemt Marjeet Verbeek u mee langs inspirerende, ontroerende en troostrijke filmbeelden rond sterven, dood en rouw. Van Wit tot Departures, van Amour tot The road home en nog veel meer.
Marjeet Verbeek specialiseerde zich in filmcultuur tijdens haar studie theologie aan de Katholieke Theologisch Universiteit in Amsterdam. Sindsdien verzorgt zij op diverse plekken in het land bijeenkomsten rond film en spiritualiteit. In 2011 volgde zij een opleiding tot ritueel begeleider bij afscheid. In 2014 won zij samen met dr. Tjeu van den Berk de Louis Hartlooper Prijs voor Filmjournalistiek voor hun publicatie Het Filmgesprek (Meinema, 2013)

Entree is gratis en uiteraard wordt er voor koffie gezorgd.

Secretariaat SCB Zoom- en Zegestede:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
tel.: 0164-23 88 01
   

Locatie Crematorium Zoomstede, Mastendreef 5, 4623 RE, Bergen op Zoom