Agenda

Amsterdam en Leiden: 'Etrusken. Vrouwen van Aanzien – Mannen met Macht' Tot 18 maart
Van Donderdag 01 Maart 2012
Tot Zondag 18 Maart 2012

etrusken
'Etrusken. Vrouwen van Aanzien – Mannen met Macht'

Dubbeltentoonstelling over eeuwenoude Italiaanse cultuur in Leiden en Amsterdam

Vanaf 14 oktober stellen het Rijksmuseum van Oudheden en het Allard Pierson Museum de fascinerende Etrusken voor aan het publiek, met een dubbeltentoonstelling in Leiden en Amsterdam. De Etruskische cultuur was zo'n 3000 jaar geleden, ruim voor de komst van de Romeinen, de hoogst ontwikkelde beschaving in centraal Italië. De twee musea vertellen het verhaal over Etruskische rijkdom, religie, macht en pracht, elk vanuit een eigen invalshoek. In Leiden komt de Etruskische vrouw aan bod, in Amsterdam de Etruskische man. Te zien zijn ruim 600 topstukken uit de eigen collecties en uit vele buitenlandse musea.
Etrusken. Vrouwen van Aanzien – Mannen met Macht is te zien tot en met 18 maart 2012.

Nog steeds markeren de ruïnes van imposante Etruskische graven het romantische landschap van Umbriё en Toscane. Ook de Etruskische kunst, van prachtig goudsmeedwerk tot kleurrijke schilderingen in graftombes, spreekt tot de verbeelding van zowel Italië- als kunstliefhebbers. De musea in Leiden en Amsterdam bieden hen met de expositie 'Etrusken. Vrouwen van Aanzien - Mannen met Macht' een nadere kennismaking die een lust is voor het oog. De Etrusken leefden al honderden jaren vóór de komst van de Romeinen in Italië. De grootste bloei van hun samenleving lag tussen 750 en 500 voor Christus. Het was een hoogontwikkelde en zeer geëmancipeerde maatschappij. Vrouwen deden niet voor mannen onder, zowel in maatschappelijke, culturele als religieuze posities. In de tentoonstelling in Leiden staan deze Etruskische vrouwen, priesteressen en godinnen, hun bijzondere maatschappelijke positie maar ook hun rol als moeder en echtgenote, hun schoonheidsidealen, mode en juwelen centraal. De Amsterdamse expositie belicht de Etrusken vanuit een mannelijk perspectief, met veel aandacht voor de rijkdom en handelsgeest, het machtsvertoon van krijgsheren, de voorspellende gaven van priesters en de luxe levensstijl van de aristocratie. Het Allard Pierson Museum neemt met deze Etrusken-tentoonstelling zijn nieuwe, sterk vergrote expositieruimte voor het eerst in gebruik. Blikvangers in de expositie zijn de vondsten uit rijke prinsen- en prinsessengraven in Italië. Zo zijn er gouden sieraden en bronzen wapens, maar ook beelden van goden en godinnen, de voor de Etrusken zo typerende asurnen, veelkleurige fresco's, rijk versierd aardewerk, spectaculaire 3D-reconstructies van een prinsen- en een prinsessengraf, maquettes en films. Voor de expositie geldt een toeslag (op één locatie te betalen). Bij de tentoonstelling verschijnen een publieksboek (€ 24,95), een gratis Museumkrant, een special van het magazine van RoMeO (Vriendenvereniging Rijksmuseum van Oudheden, € 2,95) en een film (€ 7,95). Verder is er een breed activiteitenprogramma met o.a. lezingen, rondleidingen, cursussen, educatief materiaal voor het voortgezet onderwijs en Etrusken-reizen door Toscane en Umbrië. Meer informatie staat op www.etrusken.nl.

In de expositie zijn meer dan 200 bruiklenen te zien van het Nationaal Archeologisch Museum (Florence), de Villa Giulia (Rome), de Capitolijnse Musea (Rome), de Vaticaanse Musea (Vaticaanstad), het Archeologisch Museum Bologna (Bologna), Archeologisch Museum Verucchio (Verucchio), het Brits Museum (Londen), de Ny Carlsberg Glyptotheek (Kopenhagen) en de Koninklijke musea voor kunst en geschiedenis (Brussel). De tentoonstelling kwam mede tot stand dankzij het Italiaans Cultureel Instituut (Amsterdam), de Ambassade van Italië (Den Haag), het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome, de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Directoraat-generaal Onderwijs en cultuur van de Europese Unie, het SNS Reaal Fonds, de Stichting Charema - Fonds voor Geschiedenis en Kunst, de Vereniging Vrienden van het Allard Pierson Museum, RoMeO Vriendenvereniging Rijksmuseum van Oudheden en de BankGiro Loterij.

'Etrusken. Vrouwen van Aanzien - Mannen met Macht', 14 oktober 2011 t/m 18 maart 2012

Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam, www.allardpiersonmuseum.nl, 020- 52 52 556

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, www.rmo.nl, 071-5 163 163


Afdrukken