Euthanasie versus Palliatieve sedatie

Euthanasie is een medische handeling om het leven van een patiënt te beëindigen die met tal van regels is omgeven. Zo moet er sprake zijn van uitzichtloos lijden, moet de arts een andere arts raadplegen en is een wilsverklaring aanbevolen. De handeling zelf moet altijd door een arts worden gedaan.
pdfKNMG-Richtlijn-Euthanasie-bij-een-verlaagd-bewustzijn_2010.pdf
pdfHandreiking_samenwerking_bij_euthanasie.pdf

Palliatieve sedatie is het in slaap- of sluimertoestand brengen van een patiënt die bijna dood gaat. Het doel is het verlichten van het lijden, niet het beëindigen van het leven. Er zijn andere regels en richtlijnen dan bij euthanasie. Het is een medische handeling waarvoor de indicatie door een arts wordt gesteld. Verpleegkundigen kunnen een rol spelen in de loop van de behandeling, maar dan moeten er duidelijke afspraken zijn gemaakt.
De arts blijft verantwoordelijk voor de medische zorg. Als de patiënt in een blijvende diepe slaap wordt gebracht, moet de arts bij de eerste toediening van het middel aanwezig zijn.
Het middel dat het meest wordt gebruikt bij palliatieve sedatie is midazolam, met als merknaam Dormicum. Het werkt vrij kortdurend en is rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Artsen schrijven het normaal gesproken voor bij slapeloosheid, onrust, aanvallen van epilepsie en hik.
Dormicum kan in lage hoeveelheid gegeven worden in de vorm van pilletjes, druppels of een neusspray. Bij palliatieve sedatie wordt meestal eerst begonnen met een injectie met een grotere dosis. Vervolgens krijgt de patiënt via een infuus een onderhoudsdosis. Dat gaat met een pompje dat om de zoveel tijd een volgende hoeveelheid toedient.
pdfrapport_knmg_palliatievesedatie_januari_2009.pdf 
pdfPalliatieve_Sedatie_kaart_2010.pdf

   

adverteren

  • Ik wil een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl welke ook te vinden is op Mensenlinq.nl
    Mail voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  • Vrijblijvende offerte voor adverteren (banners etc.) op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

  • Klik hier voor gratis aanmelding.
    De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.
  • Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.