Mijn moeder wilde dood

Journaliste Annegreet van Bergen schreef een uiterst actueel en indringend boek over de doodswens van haar 85-jarige moeder en haar eigen ervaringen als ‘engel des doods’.  Daarnaast laat ze zien welke wegen in Nederland naar een zelfgekozen humane dood kunnen leiden. Dit doet ze aan de hand van verhalen van nabestaanden, artsen en deskundigen als Boudewijn Chabot, afgewisseld met praktische tips en adviezen. Mijn moeder wilde dood is een breed en zeer toegankelijk overzicht van de manieren waarop oude en/of doodzieke mensen zelf voor een zachte dood kunnen kiezen. Voor het eerst geschreven vanuit het standpunt van de betrokkenen zelf. Eerder publiceerde Annegreet van Bergen de bestseller ‘De lessen van burn-out’.

De oude mevrouw Van Bergen werd geplaagd door een opeenstapeling van kwalen. Zij had een ‘voltooid leven’ en wilde euthanasie. Maar dat verzoek werd afgewezen. Een klein jaar later stopte zij, op advies van haar dochter, met eten en drinken. Na elf dagen stierf zij.

De ervaringen met haar moeder waren voor Annegreet van Bergen de drijfveer om een boek te schrijven voor een brede doelgroep – van laag opgeleide ouderen tot welbespraakte babyboomers –  over de concrete keuzes die oude en/of doodzieke mensen in Nederland kunnen en mogen maken. Wie komt er in aanmerking voor euthanasie, hoe stop je op een verantwoorde manier met eten en drinken, is palliatieve sedatie een alternatief voor euthanasie, waar kun je de pil van Drion krijgen? Met name over euthanasie is al veel geschreven, maar praktische informatie – zoals wat mag je van dokters verwachten en hoe kun je hen het best benaderen -  is voor buitenstaanders lang niet altijd te doorgronden. Zo ontdekte Van Bergen dat als haar moeder het anders had aangepakt en zij beter waren geïnformeerd, er een behoorlijke kans was geweest dat ze wel euthanasie had gekregen.

Ook vertelt Van Bergen over de ingewikkelde positie van partners en familieleden. Zij worstelen met de vraag hoe zij zich moeten opstellen. Enerzijds willen ze hun dierbare niet in de steek laten, maar anderzijds willen zij hem of haar ook geen zetje geven.

Bijzonder aan Mijn moeder wilde dood is dat de vragen en dilemma’s niet worden bekeken vanuit medisch, ethisch of juridisch oogpunt, maar voor het eerst vanuit het perspectief van oude en/of doodzieke mensen zelf en hun naasten. Met het vergrijzen van een mondige generatie zal hun aantal razendsnel toenemen.

Annegreet van Bergen (1954) werkt sinds 1982 als journalist, eerst voor de Volkskrant, later voor Elsevier en sinds 1999 freelance. In 2000 verscheen haar bestseller De lessen van burn-out, waarin ze haar persoonlijke ervaringen combineert met praktische adviezen.


Titel

Mijn moeder wilde dood

Auteur

Annegreet van Bergen

Uitgever

Atlas

Uitvoering/omvang

Paperback, 224 pag.

ISBN: 

9789045016948

Vaste prijs

€ 19,95

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar Boekenlijst