header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Persbericht

De dood steeds dichterbij dankzij social media

'Wat een indrukwekkend idee: de mensen die ik volgende week in Engeland ga balsemen zijn nu aan de laatste dagen van hun leven bezig...' tweet Martin Beek. Beek is een van de vele mensen uit de uitvaartbranche die gebruik maken van social media. De uitvaartbranche die traditioneel bekend staat als gesloten en zelfs mystiek laat steeds meer van zich horen en zien via social media.

Op Facebook is er een speciale groep voor de mondiale uitvaartbranche. Op netwerksite Hyves is er ook een 'hyve' gewijd aan de uitvaartbranche. Wie lid wil worden, moet wel door een ballotage. In die zin lijkt de branche ook online nog wat gesloten voor nieuwsgierige buitenstaanders. Maar op Twitter en het digitale televisiekanaal uitvaart tv laat de branche wel degelijk zien steeds transparanter te worden. Op de website zijn in de afgelopen maanden al tientallen films geplaatst waarin voorlichting over het levenseinde centraal staat. Het publiek kan er sinds kort zelf vragen insturen die beantwoord worden met een video. Zo is er een film te zien waarin een lege kist wordt ingevoerd in een crematieoven. Hiermee wordt antwoord gegeven op de vraag hoeveel as er overblijft van een kist en hoeveel as van de overledene afkomstig is.

Op Twitter houden verschillende uitvaartondernemers nieuwsgierigen op de hoogte van hun dagelijkse werkzaamheden of opvallende branchegerelateerde nieuwtjes. 'Familiebezoek, faxen verstuurd, veel te veel telefoontjes en nu een draaiboek schrijven...' tweet Joanne Plattel. Uitvaartonderneemster Carolien Harrems uit Amsterdam deelt met haar followers dat ze is gevraagd om te adverteren op de schoolbus. 'Gebeld door een school in Aveen of ik wil adverteren op de schoolbus. Een bedrijf gespecialiseerd in uitvaarten van kinderen! Nogal onkies.'

Peter van Schaik van uitvaart com (exploitant van onder andere Condoleance.nl, uitvaart nl, uitvaart tv en uitvaartbranche nl) heeft wel een verklaring voor het groeiende gebruik van social media binnen de uitvaartbranche. "Een uitvaart is bij uitstek een gevoelskwestie. Je kunt een uitvaart niet overdoen. Daarom gaan veel consumenten niet af op glimmende folders van uitvaartbedrijven maar gaan ze bij familie en kennissen te raden welke uitvaartondernemer ze moeten inschakelen, als het eenmaal zo ver is". De mond op mond reclame van toen, vindt nu in toenemende mate plaats via social media. Het praatje bij de bakker is vervangen door een discussie op Facebook. Geen wonder dat uitvaartondernemers zich daar dan ook proberen te profileren".

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl