header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Natuurbegraafplaats Weverslo ligt in de Peel op de grens van Brabant en Limburg tussen Venray en Deurne. De expositie laat zien hoe prachtig houtsculpturen als grafmonument tot hun recht komen in de vrije natuur. De sculpturen accentueren de karakteristieke plekken op de natuurbegraafplaats. Een wandelpad van 1 km voert u langs de mooie plekken van het 5 ha grote bos. Het is voor het eerst dat Nederlandse top houtkunstenaars samen exposeren rondom het thema 'natuur begraven en natuur beleven'.

De expositie wordt op tweede kerstdag 26 december om 11.00 uur geopend. De dagelijkse openingstijden zijn van 11.00 tot 16.00 uur. Zie voor meer informatie ook www.weverslo.nl

Houtsculpturen maken deel uit van de natuur
De geselecteerde houtkunstenaars exposeren vrij werk. Dat geeft een goed beeld van de kwaliteit en de veelzijdigheid van deze kunstenaars. Zij hebben allemaal ook ervaring met het maken van houten grafmonumenten. Deze worden doorgaans in opdracht gemaakt. De vijf houtkunstenaars hebben ieder hun eigen stijl. Dat blijkt uit materiaalkeuze, thematiek, manier van werken en de vormgeving. Ze delen de liefde voor het werken met hout als eerlijk materiaal en de voorkeur om milieubewust te werken. Dat leidt bij alle houtkunstenaars tot kunstwerken die integraal deel uitmaken van de vrije natuur.

Vrijheid en ruimte voor persoonlijke invulling
Kunst op de natuurbegraafplaats inspireert tot bezinning. Door de houten grafmonumenten behoudt het bos zijn natuurlijk karakter. In die sfeer is er alle vrijheid en ruimte voor een persoonlijke en vrije invulling van afscheid- en herdenkingsbijeenkomsten. Er zijn geen beknellende regels en voorschriften. Graven liggen op ruime afstand van elkaar en worden niet geruimd. Hier is nog sprake van 'eeuwigdurende grafrust'. Natuurbegraafplaats Weverslo is er voor iedereen die respect heeft voor mens, natuur en cultuur, geeft ruimte aan alle culturen, religies en levensbeschouwingen en biedt de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te nemen voor het in standhouden van een evenwichtige natuur.

De houtkunstenaars zijn tijdens de openingsuren van de expositie dagelijks aanwezig. Zij helpen u graag als u de materialen en technieken voor het maken van houtsculpturen wilt leren kennen.

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl