header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Dankzij lichte balseming kan de overledene langer mooi opgebaard worden. Zelfs uiterlijke kenmerken van ziekte verdwijnen in de meeste gevallen. Het maakt het laatste afscheid aangenamer en helpt nabestaanden fijne herinneringen aan een dierbare te bewaren.

Ruud Frische, manager Crematoria en Uitvaartcentra DELA: "Lichte balseming zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene mooier kan worden opgebaard tot aan de dag van de uitvaart. Dit maakt het voor nabestaanden mogelijk om op een heel vertrouwde manier afscheid te nemen. Ook voor kinderen is het vertrouwder. Zij zien het bekende gezicht van hun opa of oma terug. Bovendien is aanraking van het lichaam prettiger omdat het lichaam niet gekoeld hoeft te worden. Het laatste beeld en de laatste aanraking zijn toch ook herinneringen die mensen hun leven lang met zich meedragen. Lichte balseming kan bij iedereen worden uitgevoerd. De jongste gebalsemde overledene was 13 dagen oud en de oudste was 100 jaar."

Prognose 2010 en 2011: sterke toename aantal balsemingen
Het aantal balsemingen dat dit jaar is uitgevoerd ligt ver boven verwachting van DELA en de vraag blijft stijgen. Waren het er in januari nog 10 in de maand, in september werden 50 balsemingen uitgevoerd. Frische: "We zijn best verrast over de snelle maandelijkse toename sinds balseming in Nederland officieel is toegestaan. Op dit moment zijn er bij DELA vijf mensen actief die het balsemen kunnen uitvoeren. Twee mensen volgen een opleiding tot balsemer. Met de stijgende populariteit verwachten we in 2010 in totaal circa 400 balsemingen uit te gaan voeren. In 2011 denken we bij een doorzettende tendens meer dan 1.000 overledenen te balsemen."

Over DELA
Zo'n 200 vestigingen, 1.700 medewerkers en meer dan 3 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al bijna 75 jaar tegen een eerlijke prijs met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nazorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is onze ambitie dat onze leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA heeft het Keurmerk Uitvaartzorg en het keurmerk Privacy Waarborg.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl