header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

familieprotret2_delaGrootouder meer betrokken bij ontwikkeling kleinkind

Tegenwoordig zijn grootouders meer betrokken bij de ontwikkeling van hun kleinkinderen dan vroeger. ‘Grootouders passen vaker op en doen meer leuke dingen met hun kleinkinderen. Grootouders weten meer van hun kleinkinderen. Maar andersom weten kleinkinderen ook meer van hun opa’s en oma’s, waardoor ook de band sterker is dan ooit’, constateert Martin Kersbergen. Hij bedacht het televisieprogramma Het Familieportret, een feel-good programma van een half uur dat wordt gepresenteerd door Esther Duller. In het dagelijks leven is Kersbergen manager corporate communicatie bij coöperatie DELA. ‘Tijdens een afscheid is de behoefte aan het doorgeven van herinneringen heel groot. Met dit programma stimuleren wij dat ontroerende en grappige verhalen en anekdotes eerder worden verteld en gedeeld. Ze verrijken het leven en verbinden generaties.’

Het programma

In Het Familieportret krijgen kleinkinderen niet alleen de kans om iets leuks terug te doen voor hun grootouders. De kijker geniet in tien afleveringen ook van de bijzondere band tussen kleinkinderen en grootouders. ‘De bijzondere band wordt uitgelicht en er worden verhalen en anekdotes van vroeger en nu verteld. Het levert vijftien prachtige familieportretten op, met aan het einde van het programma een fysiek familieportret’, aldus Kersbergen.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering van Het Familieportret vertelt de tienjarige Bo uit Almelo over haar bijzondere band met haar oma. Door ziekte binnen de familie bleef Bo vaak bij oma logeren en ze ziet haar oma als haar tweede moeder. Daardoor weet Bo nu ook dat oma vroeger wel eens ondeugend was. Bo vindt dat oma het wel heeft verdiend om verrast te worden. In de eerste aflevering is te zien hoe Bo dit samen met Esther Duller aanpakt.

Waarom doet DELA dit?

Opa’s en oma’s hebben al een heel leven achter zich. Een leven met ontroerende en grappige verhalen, ervaringen en wijsheden. Tijdens en na een afscheid worden die verhalen vaak verteld en helpen ze herinneringen levend te houden. DELA vindt het belangrijk dat deze verhalen en anekdotes eerder worden verteld en gedeeld. Ze verrijken het leven en verbinden generaties.  Dat is precies wat er gebeurt in het programma Het Familieportret.

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl