header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Keurmerk Uitvaartzorg een groot succes: al 120 uitvaartondernemingen gecertificeerd

Tilburg,  14 oktober 2010 - Onder grote belangstelling van de Nederlandse uitvaartbranche ontvingen op 13 oktober 2010 21 uitvaartondernemers het certificaat van het Keurmerk Uitvaartzorg. Inmiddels zijn al 120 ondernemingen in het bezit van het Keurmerk. Samen verzorgen zij ruim 80% van alle uitvaarten in Nederland.
Dit betekent dat het Keurmerk Uitvaartzorg sinds de oprichting in 2007 een spectaculaire groei heeft doorgemaakt. Het Keurmerk heeft een landelijke dekkingsgraad en wil bereiken dat de Nederlandse consument het Keurmerk als voorwaarde stelt bij de keuze voor een uitvaartverzorger.
De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse keurmerkdag, die dit jaar plaatsvond bij Yarden Uitvaartzorg in Utrecht.  De nieuwe keurmerkhouders ontvingen het certificaat uit handen van de voorzitter van de Stichting Keurmerk Uitvaartzorg, de heer Meij.

Jaarlijkse Keurmerkdag
De jaarlijkse bijeenkomst van het Keurmerk Uitvaartzorg werd opgeluisterd door een presentatie van de heer Morren over zijn onderzoek naar edele metalen in crematieresten.  Naar aanleiding van berichten in de media (2009) over misstanden in het Crematorium Neurenberg (Duitsland) heeft de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de Nederlandse situatie. Uit het onderzoek is gebleken dat het inzamelen, de verwerking en de financiële afhandeling in Nederland op een correcte wijze plaatsvindt. Morren, die voor zijn onderzoek ook rapporten van TNO en de Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (NMT) heeft gebruikt, concludeert dat er in Nederland een gewicht van circa 1,5 gram per overledene verwacht zou kunnen worden. Van sieraden blijft nauwelijks iets herkenbaars over.

Over het Keurmerk Uitvaartzorg
Het Keurmerk Uitvaartzorg is in maart 2007 in het leven geroepen. De aanleiding was om de branche in het algemeen en het werk van de uitvaartondernemers in het bijzonder een impuls in transparantie en betrouwbaarheid te geven, door een jaarlijkse objectieve externe toetsing voor de klanten. Alleen als op alle punten wordt voldaan aan de gestelde kwaliteitseisen ten aanzien van de uitvaartzorg, wordt het Keurmerk toegekend. 

Het beschermen van de consument – (potentiële) opdrachtgever van een uitvaart – is het hoofddoel van het Keurmerk Uitvaartzorg. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de uitvaartverzorging. Een keurmerkhouder werkt met zes inzichtelijke zekerheden: heldere afspraken over uitvoering; transparante kostenbegroting; goede organisatie van de uitvaart; bekwaam personeel; doelmatige klachtenafhandeling; en onderzoek naar klanttevredenheid.

Het Keurmerk omvat alle uitvaartverzorgende werkzaamheden: van direct na een overlijdensmelding tot en met de financiële afwikkeling en eventuele reacties na de uitvaart. De voordelen voor de consument zijn de zekerheden zoals verwoord in de zes keurmerkeisen: gewaarborgde kwaliteit, dus geen zorgen. Het Keurmerk Uitvaartzorg is een erkend keurmerk met vermelding op ConsuWijzer.nl.

 

De uitvaartondernemingen die sinds 13 oktober 2010 zijn gecertificeerd, zijn:

De Laatste Eer Uitvaartverzorging B.V. te Steenwijk
Van der Eijk Uitvaartverzorging te Naaldwijk
Uitvaartverzorging De Groot & De Kam BV te Middelburg
Haagen Uitvaartverzorging te Didam
Uitvaartverzorging Kiers te Frederiksoord
Begrafenisonderneming M. van Leusden te Ochten
Uitvaartverzorging Van Lith te Oss
Meenhuis Uitvaartzorg te Hendrik Ido Ambacht
Monuta De Amstel te Uithoorn
Monuta Sluijmer te Lelystad
Monuta Toebes Uitvaartverzorging te Alkmaar
Uitvaartverzorging Moree te Oud-Beijerland
Uitvaartonderneming Oisterwijk en Omgeving te Oisterwijk
Begrafenisonderneming Jan Post B.V. te Heerlen
Siebrand - Koper Uitvaartverzorging te Kampen
Uitvaartverzorging Storm te Den Haag
Waaijers Uitvaartverzorging te Vlaardingen
Uitvaartverzorging W. Wessels B.V. te Veendam
Yarden & Kollaard Uitvaart te Houten
Yarden & Slager Uitvaartzorg Walcheren te Nieuwdorp Zld
Yarden & van de Westeringh Uitvaartzorg De Ronde Venen eo te Wilnis

 

Voor het complete overzicht van gecertificeerde uitvaartondernemingen kunt u kijken op www.keurmerkuitvaartzorg.nl

 

veel geraadpleegde onderwerpen

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl