header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

 

Peter Engelen, locatiemanager crematorium Tussen de bergen: “In dit nieuwe crematorium aan Kitskensdal 60 wordt er alles aan gedaan om nabestaanden te ontzorgen. Dit doen we door secundaire zaken zoals alle voorzieningen onder één dak aan te bieden. Maar ook door kinderopvang voor hen te regelen, zodat zij zich daar tijdens een uitvaart niet druk over hoeven te maken.”

 

Kinderopvang door professionals

Om ouders de zorg voor hun kinderen op dit vaak emotionele moment te ontnemen werkt DELA samen met de Stichting Kinderopvang Roermond (SKR). Tijdens de uitvaartdienst staat een professionele pedagogisch medewerker klaar om kinderen op te vangen en te begeleiden. De kinderen kunnen zelf kiezen of zij de dienst (deels) willen bijwonen of dat ze liever in een aparte ruimte onder begeleiding knutselen of een boekje lezen.

 

Napraten in uitvaartlounge

Om even bij te komen van de emoties die gepaard gaan met een uitvaartdienst is er onder hetzelfde dak ook een uitvaartlounge te vinden. Engelen: “Het heeft de sfeer van een Grand Café en heeft ook dezelfde faciliteiten. Alle soorten koffie, thee, een uitgebreid wijnassortiment en bier, maar ook een divers assortiment aan gebak; alles is mogelijk. Nabestaanden kunnen hiervan na een uitvaart of bij bezoek aan de naast gelegen begraafplaats in alle rust en in een prettige sfeer gebruik maken en met elkaar napraten.”

Naast de faciliteiten die de uitvaartlounge biedt kunnen nabestaanden ook kiezen voor complete buffetten. Dit varieert van een ontbijt-, lunch-, tot dinerbuffet. “In de 25 jaar dat ik in het uitvaartvak zit heb ik een enorme verandering gezien op gebied van horecafaciliteiten. Alleen koffie met een koekje of plakje cake is nu echt verleden tijd. Omdat we beschikken over een uitgebreide keukenfaciliteit kunnen we met gemak wat meer of wat minder maken voor de dienst”, aldus Engelen.

Live muziek

Ook is er in het nieuwe uitvaartcentrum veel mogelijk op gebied van livemuziek. DELA werkt daartoe samen met diverse artiesten uit de regio die live optredens kunnen verzorgen tijdens de uitvaartdienst. Ook beschikt de locatie over een uitgebreide audiovisuele installatie. Nabestaanden kunnen zelf kiezen of zij een opname op dvd willen laten maken van de uitvaartdienst.

 

Over DELA

Zo’n 200 vestigingen, 1.700 medewerkers en meer dan 3 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al bijna 75 jaar tegen een eerlijke prijs met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nazorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is onze ambitie dat onze leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA heeft het Keurmerk Uitvaartzorg en het keurmerk Privacy Waarborg.

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl