header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Uitvaartmuseumbedroom_Scherer_Christopher Marine Cpl. Christopher G. Scherer, 21, was killed by a sniper on July 21, 2007, in Karmah, Iraq. He was from East Northport, New York. His bedroom was photographed in February, 2009.

De Australische fotograaf Ashley Gilbertson van het VII Photo-agentschap, legt deze verlaten kamers vast. De pijnlijke afwezigheid van de te jong gestorven soldaten toont volgens hem het ware gezicht van oorlog: "Ik raakte gefrustreerd van de zoveelste foto van soldaten in actie. Het zei me niets meer. Pas in de kamers die ze achterlaten voel je het gemis: dit had jouw kind kunnen zijn, je broer, zus, vriend of buurjongen." Gilbertsons fotoserie 'Bedrooms Of The Fallen' is nu voor het eerst in Europa te zien en zal ook twee Nederlandse slaapkamers tonen: van 20 oktober a.s. tot 9 januari 2011 in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam.

De jongenskamers van Tim en Timo (1987 - 2007)
Ashley Gilbertson heeft zojuist een portretserie van de Amerikaanse president Obama afgerond als hij in Nederland arriveert voor het vervolg van 'Bedrooms Of The Fallen'. De fotograaf wil wereldwijd de achtergelaten slaapkamers van te jong gestorven soldaten vastleggen. Om te beginnen in Nederland. De expositie in Tot Zover toont de jongenskamers van de 20-jarige Amsterdammer Timo Smeehuijzen en die van de eveneens 20-jarige Tim Hoogland uit Vroomshoop, beiden in 2007 gesneuveld in Afghanistan. De twee kamers zien er uit alsof de bewoner elk moment weer kan binnenlopen, waardoor diens afwezigheid permanent voelbaar is. Gilbertson: "Volwassenen hebben een heel huis om te laten zien wie ze zijn en hun smaak en opvattingen te tonen. Bij kinderen ligt alle zelfexpressie in hun kamer en dat maakt het heel intiem. Dit was hun veilige haven."

Uitgesproken en persoonlijke visies op de dood

'Bedrooms Of The Fallen' is de derde van een serie exposities die gast-curator Erik Kessels voor het Uitvaart Museum samenstelt. Kessels (1966) is medeoprichter en creatief directeur van communicatiebureau KesselsKramer en publiceerde eerder fotoboeken en -magazines als 'In almost every picture', 'Wonder', 'Bangkok Beauties' en 'Useful Photography'. Hij was ook verantwoordelijk voor de tentoonstelling 'Loving Your Pictures' in het Centraal Museum Utrecht en Rencontres d'Arles. De exposities die hij voor het Uitvaart Museum samenstelt, worden getoond in De Gang van het museum. 'De Gang' vormt een unieke kunstruimte en biedt een moderne en artistieke visie op de dood in een museum dat is gevestigd op een van de fraaiste begraafplaatsen van Nederland: De Nieuwe Ooster. De Gang leidt bezoekers langs bijzondere verhalen en toont uitgesproken, persoonlijke visies van hedendaagse kunstenaars op de dood.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door SNS REAAL Fonds (snsreaalfonds.nl)


veel geraadpleegde onderwerpen

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl