header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Deze gegroeide praktijk willen we continuïteit en kwaliteit blijven geven. Het is belangrijk gebleken om gebruik te blijven maken van de poëtische kracht van experimentele kunst. Allerzielen Alom zal zich meer gaan concentreren op overdracht van kennis en ervaring. De reeks rituele kunstvormen is uitgebreid en kunnen besteld worden.

Allerzielen Alom biedt gelegenheid om de doden te herdenken op een manier die aansluit bij de samenleving van nu. Het geeft opnieuw vorm aan een van oorsprong katholieke traditie, maar is niet gebonden aan een religie. Begraafplaatsen worden ’s avonds gastvrij ingericht met licht, vuur, klank en kunst. Kunst is de motor van de verbeelding en geeft toegang tot het mysterie van de dood.

 

Publicatie

De muze van het herdenken, vijf jaar Allerzielen Alom

Prijs: € 17,50,  bestellen via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De muze van het herdenken is een kleurrijk boek dat zichtbaar maakt hoe kunst het traditioneel katholieke Allerzielenfeest in een seculiere samenleving opnieuw betekenis geeft. In 2005 begon kunstenaar Ida van der Lee met haar project Allerzielen Alom op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Inmiddels is haar initiatief overal in het land door gemeenschappen, uitvaartorganisaties en kunstinstellingen opgepakt. Lees meer in de bijlage of op www.allerzielenalom.nl

 

Agenda vieringen 2010

Vieringen waarbij Allerzielen Alom betrokken is doordat de organisatoren en / of de kunstenaars binnen het gedachtegoed van Allerzielen Alom zijn opgeleid.

 

Vrijdag 29 oktober van 18 – 22 uur in Roosendaal, begraafplaats Roosendaal

Zaterdag 30 oktober van 18 – 22 uur in Biezenmortel, Landpark Assisië

Zondag 31 oktober van 18 – 22 uur in Breda, begraafplaats Zuylen

Zondag 31 oktober van 18 – 21 uur in Bergen (NH) begraafplaats aan de Kerkedijk

Dinsdag 2 november van 19.30 – 22 uur in Amsterdam West, R-K begraafplaats Buitenveldert

Dinsdag 2 november van 19 – 22  in Amsterdam Zuid

Woensdag 3 november van 19 – 22 uur in Santpoort Noor, begraafplaats De Biezen

Vrijdag 5 november in Baarn van 19 – 21 uur in Baarn, zorginstelling Amerpoort

Zaterdag 6 november van  19 – 22 uur in Vlaardingen

 

Lees meer in de bijlage of ga naar www.allerzielenalom.nl

Masterclasses voor organisatoren en regisseurs

Mensen die zelf een Allerzielenviering willen opzetten kunnen zich in een vijfdaagse masterclass voorbereiden.

Geprogrammeerd staan onderwerpen zoals de betekenis van de kunst, het maken van een inrichtingsplan, het werven van fondsen en het creëren van draagvlak.

Informatiedagen

Winthontstraat 9, 1013 BR Amsterdam (aan het IJ nabij Amsterdam CS, 10 min lopen)

zondag 14 november van 14 – 17 uur

zondag 12 december van 14 – 17 uur

 

Aanbod Allerzielen Alom producten 2010

Op 26 september was er de Allerzielen Alommarkt. Alle kunstenaars die een krachtig beeld of ritueel hebben ontwikkeld presenteerden er hun werk. De rituele kunstvormen, de producten en workshops kunnen besteld worden door iedereen die een viering, klein of groot, willen vieren. U kunt hiervoor contact opnemen met Ida van der Lee en zo nodig de bundel met aanbod opvragen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met dank aan

Allerzielen Alom komt tot stand dankzij velen die hun schouders eronder zetten. Dit jaar opereert Allerzielen Alom zonder subsidies. Wel is de masterclass voor kunstenaars mogelijk gemaakt door Kunstenaars & CO (nu Cultuur en Ondernemen). De afgelopen vijf jaar is Allerzielen Alom ondersteund door: Provincie Noord-Holland, VSBfonds, De Mondriaanstichting, Volkshogeschool Nederland, Kunstenaar & CO, Kunst en Cultuur Noord-Holland, Fonds voor Cultuurparticipatie, Provincie Noord-Holland. In 2008 won Allerzielen Alom de Yardenprijs

 

Zie verder www.allerzielenalom.nl

Informatie: Ida van der Lee 06 41 38 28 31,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

veel geraadpleegde onderwerpen

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl