header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

vesalius


De Wijk, dd: 11 oktober 2010

De Stichting Opleidingen Vesalius start in maart 2011 met een cursus thanatopraxie. De cursus is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijn-IJssel College te Arnhem en de Engelse firma Omega te Mablethorpe. Het theoretische deel van de cursus zal gegeven worden op het college in Arnhem. De training in de praktijk zal zich afspelen in Engeland en Schotland, waar Omega opleidingscentra heeft bij twee grote uitvaartondernemingen.

Sinds maart dit jaar is de beroepsvereniging N.V.O.A. Vesalius niet alleen toegankelijk voor obductieassistenten, maar ook voor overledenenverzorgers en thanatopracteurs. Thanatopraxie is sinds januari toegestaan in Nederland en verschilt niet wezenlijk van balsemen, wat vroeger veelal door obductieassistenten gedaan werd.

Om tegemoet te komen aan de vraag om praktijkervaring op te doen, is een afgevaardigd bestuurslid van Vesalius met het Nederlandse bedrijf Dencor meegereisd naar Engeland om contacten te leggen daarvoor. In Engeland wordt meer dan 80% van de overledenen gebalsemd, oftewel thanatopraxie verricht.

Met de theorie onder de hoede van een erkend onderwijsinstituut en een gedegen praktijkstage met concrete exameneisen in handen van Omega kan Vesalius, via de opleidingsstichting van de vereniging, een kwalitatief goede cursus aanbieden.

Een en ander is gemeld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

 

Secretariaat Vesalius
Schumerstraat 2
8384 EM Wilhelminaoord

Contact: Frieda Smit
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 06-23218259

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl