header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

le_bundel_doodgewoon_mijn_kind
Zaterdag 2 oktober 2010 heeft stichting Lieve Engeltjes haar 6e gedichtenbundel Doodgewoon mijn kind 2010 gepresenteerd in de Reehorst in Ede. Een bundel met gedichten geschreven door lotgenoten, emoties die recht uit het hart komen.

De voorzitter van LE, José de Reus, opende de dag en vertelde in het kort iets over LE.
Stichting Lieve Engeltjes is opgericht in 1998. Het is een lotgenoten contactgroep via besloten maillijsten. De eerste jaren was LE hoofdzakelijk een ontmoetingsplek voor ouders van overleden baby's.
Inmiddels is LE veel breder geworden. Iedereen die te maken heeft met het overlijden van een kind kan lotgenoten ontmoeten bij Lieve Engeltjes. Daarnaast heeft LE een uitgebreide website waar iedereen informatie kan vinden.

Voorzitter van de gedichtencommissie, Alexander Hindriks, legde in het kort uit hoe deze 6e gedichtenbundel tot stand is gekomen en wat bijzondere momenten waren in deze totstandkoming, waarna het best beoordeelde gedicht werd voorgelezen.

le_bundel_uitreikingle_bundel_uitreiking-2
BN'ers Inge Diepman en Sylia de Graaf mochten de eerste bundel in ontvangst nemen.
Inge liet weten hoe bijzonder het was om een voorwoord voor deze bundel te schrijven. Het gevoel van pijn en gemis, maar ook van kracht en doorgaan, dat gevoel dat ze zelf goed kennen, nu hun David* er niet meer is. "Met deze bundel zullen onze engeltjes nooit worden vergeten door anderen" besloot zij haar woorden. Sylia las het voorwoord voor. Een voorwoord dat het gevoel van alle aanwezigen omschreef.

le_beeldje
Het bestuur van LE nam van de gelegenheid gebruik om de vrijwilliger van 2010, Ellen Mebius, bekend te maken. Stichting Lieve Engeltjes draait volledig op vrijwilligers die zich op allerlei fronten inzetten binnen de organisatie. Ellen mocht een prachtig beeldje, gemaakt en ter beschikking gesteld door Mirjam van der Meer van Pillangó, in ontvangst nemen.

De overige uurtjes stonden in het teken van samenzijn van lotgenoten. Met als speciaal moment het op laten van witte ballonnen. Een aantal stands met (gedenk) artikelen zorgde voor een mooi geheel.
De dag werd opgeluisterd door prachtige muziek van Noon Rouwmuziek.
De nieuwste gedichtenbundel is vanaf nu te koop via de website: www.lieve-engeltjes.nl

    

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl