header-image

Hulp bij afscheid en verwerking

Praten over de dood is vaak al moeilijk. Praten over het afscheid van dierbaren en zeker over ons eigen afscheid is nog weer iets anders. Wij willen die drempel verlagen met informatie over de keuzes en mogelijkheden rondom een uitvaart: 'wat moet, mag en kan' bij een uitvaart.

checklinst

checklist:

Direct te doen na overlijden

Het overlijden van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Er komt van alles op je af ...

lees meer...

geld

wat zijn de kosten?

Overzicht kosten onderdelen

Uitvaartkosten zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen. Hoeveel een uitvaart uiteindelijk kost is afhankelijk ...

lees meer...

niet vergeten

waar moet je op letten?

Het regelen van een uitvaart

Na een overlijden moet de uitvaart geregeld worden. Er moet van alles, terwijl de tijd stilstaat...

lees meer...

achtergrondveer

Gijsje Teunissen werd geïnspireerd door de Allerzielen Alom vieringen in het land en volgde de Masterclass bij Ida van der Lee, initiatiefnemer van Allerzielen Alom.

Voor dit bijzondere evenement zou Gijsje Teunissen graag in contact willen komen met familie en vrienden van overleden Bergense kunstenaars. Op zondag 31 oktober, de laatste dag van de kunst10daagse, tovert zij de Bergense begraafplaats om in een warme en gastvrije plek, waar iedereen welkom is om het leven van de overleden Bergense kunstenaars te vieren.

Familie en vrienden van de kunstenaars die begraven zijn in Bergen worden uitgenodigd om de laatste rustplaats van hun dierbare mooi aan te kleden en hier te gedenken. In de Allerzielen Alom vieringen in het ladn zie je prachtige voorbeelden van het vieren van het geleefde leven op de begraafplaats.

Je kan denken aan een videopresentatie of foto’s van de kunst of van het leven van de kunstenaar. Maar ook het lezen van zijn of haar gedichten, spelen van zijn of haar muziek of zijn of haar kunst laten zien behoord tot de mogelijkheden. Vertellen wie iemand was, en wat hij nu nog betekend zal zeker veel mensen blij maken.

De kunstroute eindigt op het “kunst-plein” op de begraafplaats.

Hier is de mogelijkheid om kunst te bekijken van Bergense kunstenaars welke niet op deze begraafplaats begraven zijn. Bij een glas wijn, sfeervolle muziek en een vuurkorf kunnen herinneringen aan prachtige mensen uitgewisseld en inspiratie voor de toekomst gevonden worden.

Geïnspireerd door Allerzielen Alom zal de begraafplaats met honderden kaarsen en fakkels verlicht zijn, prachtige geluiden van klankschalen en zang toveren een sprookjesachtige sfeer.

Vrijdag 1 oktober om 20.00 uur zal in informatiecentrum CHARONdoodGewoon in Egmond aan den Hoef, Slotweg 2 een informatieavond plaatsvinden voor geinteresserden.                                            
Op deze avond zijn mensen welkom, die hun medewerking aan deze bijzondere avond willen geven, te denken valt aan muzikanten, lichtkunstenaars, maar ook EHBO’ers en sponsoren (op welke manier dan ook).

Dinsdag 5 oktober is het informatiecentrum vanaf 20.00 uur open voor familie en vrienden van overleden Bergense kunstenaars om samen naar hun eigen invulling van deze avond te zoeken.

Het zou fijn zijn als u zich voor een van deze avonden of allebei de avonden per mail aan wilt melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor inspiratie kijk op de website van Ida van der Lee: www.allerzielenalom.nl

Meer meer informatie:

Gijsje Teunissen

Charon Uitvaartbegeleiding

Tel. 072-5070477

www.charonuitvaartbegeleiding.nl

 kunst_voorbij2_gijsje_theunissen
"Allerzielen Alom, een kunstproject van Ida van der Lee, fotografie Max Linsen"

 

veel geraadpleegde onderwerpen

dummyklein

Voor eigen rekening

Indien de overledene niet in het bezit is van een uitvaartverzekering en/of beschikt over te weinig contant geld (op de bank) -om bijvoorbeeld de directe uitvaartkosten en/of spoedeisende rekeningen te betalen- kunnen er problemen ontstaan.

milieu

Milieueisen rondom de uitvaart

Milieueisen zijn niet alleen bedoeld om bodem- en luchtverontreiniging te voorkomen. Rondom een uitvaart zijn deze eisen ook ingegeven omdat sommige materialen het natuurlijke ontbindingsproces belemmeren.

dummyklein

Geen testament

Als er geen testament is, bepaalt de wet hoe de erfenis verdeeld moet worden. De verdeling verloopt via het bloedverwantschap.

dummyklein

Gebruik van een lijkwade

Naast een kist is ook een lijkwade als omhulsel wettelijk toegestaan. Toch is het aan te raden, indien u in een lijkwade wilt worden begraven of gecremeerd, dat vooraf kenbaar te maken.

roze-uitvaart

Wettelijke voorschriften vervoermiddel

In de wet op de lijkbezorging wordt geen specifiek vervoermiddel genoemd waarin een overledene vervoerd dient te worden. Dit betekent in de praktijk dat in principe elk vervoermiddel toegestaan is van bakfiets tot roeiboot.

boek-bril-telefoon

Codicil

Via een codicil kunt u zonder of naast een testament het een en ander regelen voor na uw overlijden. Aan het codicil worden de volgende eisen gesteld: 1. Het moet door uzelf handgeschreven zijn...

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl